• Icq 6

    14

    Biasanya korang pakai messenger aper biler online? Aku bet mesti samada Yahoo atau MSN, tak pun google talk. Tapi korang masih ingat lagi tak pada ICQ messenger? (kalau korang masih menggunakannya lagi maka aku ni ler orang yang ketinggalan…huhu). Masa belajar dulu aku ader guna gak bende ni pastu ntah camner lama-kelamaan aku berhenti guna dan tau-tau terus lupa pasal messenger ni. Kalau tak silap ader ler dalam 4-5 tahun gakle aku dah stop guner.

    Sampai ler skejap tadi baru aku teringat balik pasal ICQ ni. Check balik kat website dier, sekarang version yang paling latest adalah version 6.

     

    Memang banyak giler perbezaan antara version yang dulu ngan yang sekarang ni. Aku masih ingat lagi salah satu sebab aku guner messenger ni adalah disebabkan ramai member sekolej aku ader akaun ICQ ni dan kebanyakan yang menggunakannya terdiri dari kaum Cina, dan lagi satu sebab yang lain adalah penggunaan bunyi “uh-oh” nye yang memang femes masa tu, yang selalu kedengaran dalam makmal komputer di kolej tempat aku belajar dulu. (aku perasan yang sekarang depa telah pun menaiktaraf lagi bunyi tu…makin sedap didengar :) )

    Apa pun aku telah mendaftar akaun yang baru utk ICQ messenger ni, memandangkan aku telah langsung tak ingat akan akaun lama aku yang dulu, ntah email yang mana aku gunakan untuk register pada masa tu. Kalau sudi, add ler aku yer…no ICQ aku: 450262744 ataupun email: azmi1152@yahoo.com (mengimbau kembali kenangan yang lama menggunakan ICQ :D )

  • update….no update…

    5

    Felt nothing to blog about…not in the mood I might say. These past 2-3 weeks had been catastrophic for me. Having rough moments at work and my own personal life. Apologies to those who “tagged” me. It’s been an honour to be tagged by so many bloggers such as ShadowX, Hamdi and others that I forgot to mention here. But I’m afraid I have to decline in replying those tags right now. The reason mainly as mentioned before this. Also to be honest I had lost track on how many that tagged me in their blog entries these past couple of months.

    Anyways, Chinese New Year is around the corner. Gong Xi Fa Cai to all Chinese visitors who are willing to visit this shabby blog of mine and to those out there in the real world. May you have a prosperous new year. And I’m not going anywhere during this coming festive holidays. Have to do some couple of things that will be really boring and frustrating. Meanwhile the rest of my family (father and brother with his wife and daughter) will be going back to my father’s hometown village in Kota Bharu Kelantan. Lucky them!

  • rm15…is it too much to ask?

    11

    The mood just somewhat got bitter by the end of the day today. There was this one customer who drove a Kancil, that came to my workshop just before we were about to close, asking for an oil and plugs change. My brother attended to the task. As soon as the job done I told the customer that the charge was RM15. And then his face suddenly changed, seemed some kind surprised and in a tone as if wanted to complaint, he said, and I quote “Worksyop sini kalu tukar minyak hitam sumer RM5…mana ader RM15???, tu India depan tu cas RM5 ajer saya kasi RM10 lagi kat dier”. And then my father overheard what the customer said as he was doing something at the back of the shop at that time and he tried to tolerate and said, “Ok la RM10”. As he was holding the money trying to give it to me he mumbled the same thing that it was supposed to be RM5 only. Read more

  • tak cekapnyer!

    3

    Awal-awal tahun lagi aku dah membebel…huh~

    Dalam bulan 11 tahun lepas aku telah disaman ekor ketika dalam perjalanan balik dari kenduri kawen kawan aku di Tanjung Karang (aku banyak berulang alik dalam 2-3 minggu tu, ramai lak geng sekolah aku dulu yang kawen). Memang aku akui salah aku kerana memandu agak laju pada masa tu, pasal aku dah terlambat nak jumpa bapak aku yang pada masa tu janji nak jumpa dalam lepas Asar (sedangkan aku pada masa tu baru kira dalam pertengahan perjalanan nak ke PJ, lebih kurang dah 4 lebih masa tu…so pelagi lenjan ler). Jadi tarikh tamat untuk membayar saman tu dah pun lepas (tak silap 2hb lepas). Jadi tak sempat ler nak bayar harga diskaun utk saman tu… Read more

  • 2008

    4

    First entry utk tahun 2008 ni. Kebiasaannya orang cakap pasal azam derang utk tahun baru ni. Well bagi aku mende2 seperti tu tak relevan buat masa skrg, tapi lebih kepada praktikal, iyerlar setakat azam ajer tapi tak buat apa2 utk merealisasikan azam watpe kan?. So dalam akhir tahun lepas aku cuba nasib utk mintak keje disesetengah agensi kerajaan (dan ada satu utk swasta). Boleh lah dikatakan tindakan ni sebenarnya sebahagian pelan utk bergerak ke hadapan. Banyak faktor yang mendorong, tapi kebanyakannya dari situasi hidup aku skrg ni ler (yg tak keruan :( ).

    Well apapun aku dah cuba, kalau tak dapat aku akan still cuba lagi.

    Dan selamat tahun baru 2008 buat pengunjung yang sudi mengunjung. Tahun baru azam baru…(bole ker camni? maknanya setiap tahun kene bertukar azam ler…huhu :P ). Dan bak kata sms dari sorang kawan aku ni…

    Bila berubah hari, minggu, bulan dan tahun…

    bukanlah beerti kita sudah tua…

    tetapi waktu muda sudah berkurangan…:D