Archive for the ‘Godek’ Category

  • flash gallery

    0

    Slideshow

    this is a test experiment of a plugin that i just installed recently.

  • testing plugin

    3

    Cubaan menggunakan plugin untuk memainkan video…plugin ni memungkinkan pengguna wordpress untuk memaparkan video yang di ‘publish’ secara online.

    Video berikut berkaitan dengan trip ke Johor baru-baru ni. Telah dimuat naik ke youtube (sila lihat pos yang sebelum ni).

  • firefox wat hal?

    3

    Memula ingat aku aje yang kene mende ni. Versi yang aku guna adalah yang paling latest iaitu 3.5.3. Masalah yang dihadapi, ketika aku bukak browser Firefox dan bukak banyak tab, ada sesetengah tab akan terkeluar dari window Firefox tersebut dan akan jadi satu window yang lain. Faham tak maksud aku nie? Berikut adalah contoh masalah yang berlaku…

    Ini paparan bila aku bukak Firefox dalam multiple (lebih dari satu) tab

     

    Dan ini akan terjadi selepas seketika aku menggunakan Firefox.

     

    Nampak tak perbezaan antara kedua-dua gambar tersebut? Kalu tak nampak gak tatau le.

    Setelah aku buat semakan baru aku mendapati yang sememangnya masalah nie terjadi kat orang lain gak. Masalah ini akan berlaku jika kita membuka tab baru dan “scroll down” menggunakan mouse didalam tab baru tersebut menyebabkan window baru akan terbuka. Pihak Mozilla telah mengakui akan masalah nie dan menggelarnya sebagai masalah “Tear-Off / Tear-Away Tabs”. Dan ini berlaku kebanyakan kepada pengguna Firefox 3.5.3.

    Dan masalah ini dijangka akan diatasi dengan versi baru Firefox iaitu 3.5.4 yang dijangka akan dikeluarkan pada sekitar akhir bulan Oktober nanti. So tunggu je lar… :-|

    Lebih lanjut mengenai isu ni, sila layari laman INI (Kat laman ni juga ada menyertakan link untuk add-on yang boleh memberhentikan masalah tersebut. Tapi aku rasa baik tunggu version yang lebih baru la lagi senang.

  • personas

    1

    Sori ni bukan nye merujuk kepada proton persona/pesona ye :evil: . Tapi merujuk kepada satu add-on untuk Firefox yang aku perasan baru-baru ni. Dengan add-on ni, kita boleh menukar layout untuk browser tanpa perlu untuk download dan install. Senang cite, tak perlu le nak pakai theme. Elok pakai ni ajer. Bak kata kawan aku, “sungguh mudah cam tukar baju ajer” :D

     
     

    Add-on tersebut boleh didapati di SINI

    Ooopss ni untuk yang menggunakan Firefox sahaja yer… :evil:

  • plugin smilies themer dan juga smilies themer toolbar

    16

    Sudah agak lama aku menggunakan plugin smilies dari Priyadi Iman Nur Cahyo yang membolehkan kita menggunakan smilies daripada Yahoo dan juga MSN. Seingat aku semenjak aku mula-mula install wordpress ni (sekitar 2005). Tapi sekarang, seperti juga wordpress yang telah melalui evolusi yang ketara dan menunjukkan banyak perubahan, maka banyak lah plugin baru yang lebih interaktif, menarik dan juga fleksible yang telah muncul, membuatkan aku telah beralih arah untuk bertukar ke plugin yang lain. Dan akhirnya aku telah menjumpai plugin ini…

    Plugin tersebut dikenali sebagai smilies themer, rekaan Ricardo Gonzalez. Seperti plugin milik priyadi, ianya juga membolehkan penggunaan simbol teks seperti “:” dan juga “)” , diterjemahkan menjadi seperti berikut, ” :) ” , yang juga lebih dikenali sebagai “smilies“. Tetapi uniknya plugin ini berbanding plugin yang sebelumnya, ialah ianya mengandungi beberapa variasi set “smilies” yang berlainan imej dan bentuk, yang membolehkan pengguna memilih dan menukar set “smilies“, mengikut citarasa sendiri. Dan yang menariknya lagi, pengguna sendiri juga boleh memuat naik set “smilies” pilihan mereka sendiri untuk ditambah ke senarai bersama set “smilies” yang lain.

    Dan satu lagi plugin yang amat bersesuaian dijalankan bersama “smilies themer” ini adalah “Smilies Themer Toolbar” milik Frasten. Fungsinya membolehkan pengunjung menggunakan “smilies” ketika hendak meletakkan komen. Dan plugin ini wajib dijalankan bersama plugin “smilies themer“. :D

    Untuk kemudahan bagi mereka yang berminat untuk menggunakan plugin ini, Smilies Themer boleh didapati di SINI manakala Smilies Themer Toolbar boleh didapati di SINI.

    Ditambah dengan kecanggihan wordpress versi 2.5 lagi, yang membolehkan pengguna menaiktaraf plugin mereka tanpa mengunjungi laman wordpress mahupun pereka plugin, segalanya menjadi amat mudah :)

Page 1 of 712345»...Last »