Aku dapat melalui email. Aku rasa elok untuk dikongsi maklumat ni kepada semua…

Dilarang menghidupkan pendingin hawa sebaik menaiki kereta..!

 

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

 

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan… dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

 

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut.

5 thoughts on “Dilarang menghidupkan pendingin hawa sebaik menaiki kereta

 1. SandalJepit says:

  iskh…xleh jd ni.aku antare org2 yg selalu naik kete start enjin terus on aircond..huhu..no wonder la aku kurus..HAHAHAHA.. :lol:

 2. adib. says:

  wehh..biaq btul..tp aku slalu…start enjin..tinggal dulu dgn econ..pastu baru naik…tu kalau parking kt umah la..kalau kt luar….xdak laa terus bukak econ…panasss….

 3. Fahmishah says:

  Aku dah praktikkan benda ini selepas aku terima emel yang sama dari ayah aku.

 4. SandalJepit says:

  arkkkkkkkk…mati cepat la aku kalu cmnih

 5. Uncle G says:

  info yang sangat menarik….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p