• kene saman le plak!

    Ahad baru ni lebih kurang kol 6.50 pagi bergegas nak gi tempat keje. Masa tu dalam keadaan nak cepat sangat pasal dah terlambat nak masuk keje yang sepatutnya masuk kol 6.45. Aku telah dengan selambanya meredah trafik berlampu merah di kawasan Jusco Sri Kembangan dari Serdang menghala masuk ke kawasan McD drive thru tu. Tanpa disedari aku, ada kete peronda selang 2-3 biji kete belakang aku. Dan lantas menyala lah lampu biru berkerdipan mengejar aku. Terasa jap masa tu cam scene dalam NFS ler plak. Tapi pasal aku pemandu yang berhemah aku pun berhenti kan la kenderaan aku ditepi jalan.

    “Cik mintak Lesen Memandu leh?”, sapa salah seorang anggota polis tu. “Boleh”, aku pun menghulurkan lesen memandu aku sambil bercakap, “Sori ler cik pasal tadi saya nak cepat nak masuk keje dah lambat dah ni”. “Ya ke, tapi cik dah buat kesalahan tadi kalau saya tak tahan kang apa lak kata pemandu lain nanti, kata polis tak wat keje lak”. Aku pun menjawab “ya tak ye gak”. Lepas tu aku pun menunggu le sambil jam berdetik nak dekat kol 7. Dalam hati aku cakap “isk aphal lak lambat sangat nak tulis saman ni…cepat lar aku dah lambat ni….ntah2 nak hulur kot….mampus aku mana ada duit pon”. Aku pun ambil keputusan untuk senyap dan tunggu je…tak lama pastu baru ler sorang lagi anggota polis tu hulur surat saman kat aku. Lantas aku pun cakap, “itu je ye cik? saya gerak dulu ya”. Dan terus aku beredar tanpa berlengah2 lagi… :oups:

    Haihh…lom apa2 dah kene saman….keje pon lom cukup sebulan lagi dah kene kuar duit…apelar nasib…tu ler aku ni…bangang sangat gi redah trafik light tu watpe… :o:

    P/S: pagi tadi baru setel saman kat Balai Polis Puchong Jaya…sayangnye dikecualikan dari rayuan saman trafik…so kene bayar full :(

    Tags: , , , , , ,

13 Comments


  1. kyoshiro says:

    Wah, redah traffic light mmg kes besar lol.. aku same cam ko gak dulu, moto.. haha. Cayalah kite :)

  2. Fahmishah says:

    kenapa ko x buat2 amik wallet kau masa tu..hahaha :p

  3. azmie says:

    kyoshiro on July 10, 2008 at 11:15 pm said:

    Wah, redah traffic light mmg kes besar lol.. aku same cam ko gak dulu, moto.. haha. Cayalah kite :)

    ya ke…hehe

    Fahmishah on July 10, 2008 at 11:31 pm said:

    kenapa ko x buat2 amik wallet kau masa tu..hahaha :p

    apa guna wat camtu…sedangkan aku pn takder fulus… :((

  4. Pehh, langgar lampu trafik mandatori RM300 kan.. sakit siot… lagi mahal daripada percutian 3 hari 2 mlm kat Pulau Redang (saje buat ko tensen, heheee). Aku dulu pun pernah ‘ter’langgar lampu trafik and ada polis selang satu kerete. Fortunately kete blakang aku pun langgar lampu gak, so polis tu kene gi tahan dia je, aku terlepas..ngangahahaha… :)

  5. azmie says:

    well tatau ler diskaun ker atau bayar awal seblum tarikh bayar saman ker…aku bayar RM200 jer…memula pk RM300 gak pastu bile dgr RM200 cam relieve sket…but still duit tu…leh banjer 2-3 minggu ler… :(
    uikss…lucky tuhh…nape la aku tak kene situation camtu yer… :((

  6. Z3MMs says:

    huiyo. Aku respek la ko bayar saman cepat gile. Kalau aku la, aku tunggu sampai polis buat promotion diskaun kat mane2 shopping complex dulu baru aku bayar. Biar la kalau kene tunggu stengah tahun pun janji dpt diskaun 70% ke. 50% pun jadi la.

    Ps: awal jugak ko kene masuk keje ye…

  7. aph says:

    mahalnye saman :[ …… almost my monthly allowance. :((

  8. azmie says:

    Z3MMs on July 12, 2008 at 11:12 pm said:

    huiyo. Aku respek la ko bayar saman cepat gile. Kalau aku la, aku tunggu sampai polis buat promotion diskaun kat mane2 shopping complex dulu baru aku bayar. Biar la kalau kene tunggu stengah tahun pun janji dpt diskaun 70% ke. 50% pun jadi la.

    Ps: awal jugak ko kene masuk keje ye…

    actually aku takleh ler kalau kene saman on the spot ni…in fact this is my first time kene…lg pn saman jenis ni ler yg jenis kuar waran tangkap nyer…so better selesai awal2 takut lupa lak nnt…hehe

    a’a aku keje ader shift ler plak…kebetulan shift pagi aritu…

    aph on July 13, 2008 at 1:31 am said:

    mahalnye saman :[ …… almost my monthly allowance. :((

    tau takpe…lenkali kene beringat…hehe

  9. mazudi says:

    Huhu.. respek la. Terus bayar. Bagus.
    300 ker? Kalau aku memang kena tunggu hujung bulan laa baru leh setel.

  10. alone says:

    gugugu (sangat risau disaman) :cool:

  11. titan says:

    berapa full kene bayo? =(

  12. khai says:

    bro, ko kat SK je ek… khai skang stay kat limkokwing je.. ade gak aritu turun kat SK.. gi kedai mamak dekat2 dengan petronas KFC tu.. yg ade pakcik jual chicken wing tu.. huhuhu..

    bila nak belanja chicken wing? hehehe :)

  13. azmie says:

    hah ofis aku mmg kat sekitar aku je lar khai…mmg slalu gak pekena chicken wing tu…leh ajer agak2 nak mai tu sound ler… :)

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p