• Celcom Broadband sekarang!

    Teka apa yang aku beli? Celcom Broadband! :D Beli semalam kat Celcom Bluecube di Menara PKNS Jalan Sultan PJ. Memula ingat nak beli yang pakej promo yang RM499, tapi setelah diberi penerangan oleh mamat & minah yang keje kat situ, aku pun beralih ke pakej yang RM1,299 nyer. Device jenama AT&T nyer…ader gak jenama lain cam Vodafone, murah sket…tapi biasaler…tak mengancam sangat. Sebab aku mintak pakej RM1k nyer tu, pasal pakej RM499 tu takder waranti, kalu rosak sendiri tanggung. Lagipun yang pakej RM1k tu bole support sampai 7mbps nyer connection.

    Kotak packing style cam DVD Ori
     
    Nampak kat belah tepi laptop?
     
    Device brand AT&T
     

    Tapi tu bukan sebab utama kenapa aku bertukar broadband nih. Sebenarnya aku tak lama lagi akan berpindah rumah, so takkan tinggal di area Serdang lagi dah. Mungkin akan berpindah ke area PJ, lagi dekat ngan bengkel bapak aku. Masih mencari lagi. Kalau sesapa yang nak jual rumah or ader member yang nak jual rumah kat area PJ diharap dapat bagitau aku yer…Bajet tak tinggi sangat lar…dlm RM150k bole lar…

    So kesimpulannya akaun streamyx aku akan tutup. Dan akan tutup beberapa akaun yang lain gak cam astro, api & air. Banyak gak nak kene ubah info pasal sumer alamat surat-menyurat aku kat sini. :(

    Berbalik kat Celcom Broadband ni. Speed bole ler tahan. Aku mintak pakej yg RM68 sebulan unlimited nyer. Speed dalam 384Kbps. Pasal nak usyar camner speed nyer dulu. Rasanyer tak lama lagi aku nak mintak upgrade yg speed 3.4Mbps nyer….(memang ader…tak caya tanyer mamat celcom kat Menara PKNS tu :P )

    Tags: , , , , , ,

33 Comments


  1. winter says:

    wah wah wireless broadband dah sekarang. kalau tak silap aku speed 3.4Mbps tu kat certain area je yang ade. Ikut coverage HSPDA and rasenye tak banyak lagi tempat ade tu.

    Mase keje kat malaysiakini dulu derang ade pakai HSPDA ni untuk buat live coverage. Bukan celcom, Ezy broadband ke ape tah nape dier.

  2. adielz says:

    wahh…bro…mau tanye skit…mahal gak starting cost utk celcom broadband ni ek…maxis broadband x baguih ke?

  3. azmie says:

    winter on March 26, 2008 at 1:53 pm said:

    wah wah wireless broadband dah sekarang. kalau tak silap aku speed 3.4Mbps tu kat certain area je yang ade. Ikut coverage HSPDA and rasenye tak banyak lagi tempat ade tu.

    Mase keje kat malaysiakini dulu derang ade pakai HSPDA ni untuk buat live coverage. Bukan celcom, Ezy broadband ke ape tah nape dier.

    yg aku apply skrg ni pn yg 384 nyer…huhu

    adielz on March 26, 2008 at 1:57 pm said:

    wahh…bro…mau tanye skit…mahal gak starting cost utk celcom broadband ni ek…maxis broadband x baguih ke?

    derang kate maxis nyer lagi teruk…lg pn device derang sama cam yg first celcom nyer device…yg dah lama tak guner nyer…

  4. khalil says:

    tapi kalau nak pindah area PJ lepas nih, rasa2 kat situ boleh kot HSDPA 3.4mbps tu..

    *download camne? jalan tak? hehe.

  5. azmie says:

    jalan jer…tapi biasaler…384 tu bape laju ler sangat ;)

  6. ikoko says:

    aku sarankan kau guna 384kbps tu je.. RM68 unlimited..

    aku dah pernah guna yang 3.6Mbps tu, tapi, speed bila aku check, still 384kbps. kalau report pun kat celcom service centre, sure dia bagi alasan yang ntah apa-apa yang membengangkan aku. last-last, atas nasihat adik aku, dia suruh downgrade ke 384kbps. sbb rugi je ko bayar RM98 tetiap bulan, tapi, ko sebenarnya hanya dapat capai 384kbps je, bukannya 3.6Mbps

    ok je. speed not bad. :) lebih baik ada daripada tak ada internet langsung.

  7. azmie says:

    owh ikoko-san penah guner celcom broadband gak ker? bole ler nk tanyer sket nt :D

    thx psl kasitau kat aku pasal masalah speed tu :D

  8. Raf says:

    wah wah laju ke?

    worth it x nie?

  9. azmie says:

    bole ler tahan…tapi tak leh compare ngan streamyx gakler…huhu

  10. ejon says:

    wow.. dah bleh online dimana2 saja.. lepak foodcourt ke, lepak mapley ke, taman bunga ke even dating pon bleh online .. hehe

  11. azmie says:

    ahah mmg leh…tp skrg ni laptop aku lak ler yg battery makin degrade…takleh nak on by battery lamer2…hmphh

  12. gie says:

    better ko tanye je cypher..hua hua hua..dia yg pomot 3.6mbps tu..last2,tak nampak batang idung dah..huhuh…buat masa ni, 384kbps tu pun ok lagi..berbanding dailup kat umah aku yang hanye dapat 42kbps…still boleh online lagi..cume,tau2 je kan…satu web dalam satu masa..haha…

  13. azmie says:

    dier pn tak komen lagi kat entry aku psl celcom broadband lg…huhu

  14. Uncle G says:

    ermmm sejak 2 3 minggu nie celcom broadband aku problem… aku pakai 68 sebulan.. slow la skrang.. kalah 56k nye connection…

  15. azmie says:

    bila ko start pakai mende ni? ko dok area katne?

  16. CypherHackz says:

    Speedtest kau dapat berapa brader? Bagitau aku berapa kbps yang kau dapat dari speedtest.net. Skang ni Celcom tengah buat promotion, even kau subscribe D68, kau still boleh dapat connection sampai 3.6Mbps.

  17. azmie says:

    dah buat test dah…tp takder ar sampai 3.6mbps pn…in fact takder sampai 1mbps pn…hehe

    speedtest.net tu pn bukan betul sgt…aku ader test skali aritu sampai dpt lebih 10mbps…biol ke aper…huhu

  18. adib. says:

    battery tuh buang letak tepi…mesti best…xdak sebab kenapa blog ini xleh di update tiap2 hari… :joget

  19. azmie says:

    ahah battery pn penting aper…kalu tak watpe nak panggil sebagai laptop…boleh dibawa ke mana2 dan online kat mana2 kita suka bila2 masa….hehe

  20. azmie says:

    haa tgk…kan aku kata tak betul…:siul

  21. menteil says:

    waa…
    bleh pinjam…
    aku pon dah lama nak pakai..
    sebab nak bleh dari rumah nie..
    hehe…:joget

  22. azmie says:

    bule bule…cas sejam rm2…amacam? ;)

  23. kao >>> says:

    :[ :[ :[ mula 2 nak marah bila mamat maxis 2 kat yg aku nie duduk kat Bentong bleh pakai..bila balik ampeh x leh pakai cuma GPRS…..aku nak tukar ke celcom yg aku dgr speed 384 laju betul ker…………….

  24. Mimi says:

    Saya lagi bengang…dok kat area Kulim Hi-Tech..katanya kat M’sia hanya ada 4 tempat ja yg coverage canggih giler. Salah satunya Kulim Hi-Tech dan satu lagi kat utara nie Penang. Saya ambil pakej yg 3.6Mbps …setiap hari tak pernah boleh surf tenet, bila check balik speed hanya 53.6kbps ja…geram betui…bila ke Celcom diaorang salahkan laptop saya..Lepas dah pi pebetui laptop pun masalah tetap sama…rasa cam tertipu betui dengan Celcom nie. Betterlah pakai TMNet cam dulu..lambat pun tak pe sebab bayar ciput..padanlah kan ..nie dah la mahal tak bleh terminate kalau tak cukup 18 bulan. Hampeh..

  25. master wy says:

    broadband 3G Provider and internet connection

    Salam sejahtera kepada semua peminat dan penagih internet broadband.Saya tidak setuju kepada setengah-setengah pendapat yang mengatakan CELCOM broadband tidak boleh diharapkan.apa yang penting Celcom boleh connet di semua area anda selagi tempat anda line Celcom / GSM/GPRS/EDGE & 3g /HSDPA. Jika tidak puas hati sila dapatkan maklumat di…..tentang celcom broadband anda + coverage di tempat anda.

    http://broadband-connection-internet.blogspot.com/

  26. noname says:

    kt sabak bernam ke? 8)

  27. Rockerz says:

    CELCOM memang penipu .. aku pakai pakej advance .. bulan bulan bayar rm98 .. tapi connection macam yg rm68 punya .. nak capai 300kbs pun macam kura kura ..kura kura lagi laju tau.. menyesal la.. dah la kena tunggu 1tahun lebih baru bleh cancel line tu .. kenapa la ada company yg sanggup menipu untuk keuntungan golongan-golongan yg dah kaya raya .. yang miskin ni la buat korang kaya .. pastu tamak plak tu .. hmmm

  28. dany ipoh says:

    betul betul betul…kite pon nak tukar streamyx :grin:

  29. Un0 says:

    Pakej 68 ni nk download data sng..tp kalau nk dload muvie ke,drama ke 2tahun blom tentu..naseb baik simcard dia boleh guna dkt phone.mcm2 aku download n upgrade dlm phone aku!

  30. erra says:

    btul ke celcom broadband ok,xde msalah?????aku nak beli la….murah ke?? :p

  31. Nana says:

    aku sekarang pakai broadband celcom beli waktu promosi untuk kakitangan kerajaan..aku bli last year. bulan2 bayar RM 50…Basic punye, 384Kbps. speed ni bergantung pada kawasan juga. aku rasa maxis n celcom same je. lagi ramai yang online hari tu. lagi lambat. ni pendapat aku la. sebab tiap kali cuti sekolah… internet aku slow giler.

  32. Athmee says:

    AKu punya laptop guna vadafone celcom ada masalah lak dia kata
    “Mobile conection not posible, Ensure that no other program are using your selected device, and try again in a short while” Sesiapa boleh tolong ?

  33. materazi says:

    Mak ai, mahalnya broadband waktu mula2 dulu kan?
    skrg modem dalam RM150 dah blh dpt…

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p