• Icq 6

    Biasanya korang pakai messenger aper biler online? Aku bet mesti samada Yahoo atau MSN, tak pun google talk. Tapi korang masih ingat lagi tak pada ICQ messenger? (kalau korang masih menggunakannya lagi maka aku ni ler orang yang ketinggalan…huhu). Masa belajar dulu aku ader guna gak bende ni pastu ntah camner lama-kelamaan aku berhenti guna dan tau-tau terus lupa pasal messenger ni. Kalau tak silap ader ler dalam 4-5 tahun gakle aku dah stop guner.

    Sampai ler skejap tadi baru aku teringat balik pasal ICQ ni. Check balik kat website dier, sekarang version yang paling latest adalah version 6.

     

    Memang banyak giler perbezaan antara version yang dulu ngan yang sekarang ni. Aku masih ingat lagi salah satu sebab aku guner messenger ni adalah disebabkan ramai member sekolej aku ader akaun ICQ ni dan kebanyakan yang menggunakannya terdiri dari kaum Cina, dan lagi satu sebab yang lain adalah penggunaan bunyi “uh-oh” nye yang memang femes masa tu, yang selalu kedengaran dalam makmal komputer di kolej tempat aku belajar dulu. (aku perasan yang sekarang depa telah pun menaiktaraf lagi bunyi tu…makin sedap didengar :) )

    Apa pun aku telah mendaftar akaun yang baru utk ICQ messenger ni, memandangkan aku telah langsung tak ingat akan akaun lama aku yang dulu, ntah email yang mana aku gunakan untuk register pada masa tu. Kalau sudi, add ler aku yer…no ICQ aku: 450262744 ataupun email: azmi1152@yahoo.com (mengimbau kembali kenangan yang lama menggunakan ICQ :D )

14 Comments


  1. ZeMMs says:

    Fuyio.. icq… barang antik ni.. huhuhuhu…
    tp cam dah maju skarang..

  2. Azhar Ahmad says:

    Salah satu sebab kenapa saya tak guna benda alah tu pasal nombor dia panjang sangat

  3. azmie says:

    ZeMMs on February 13, 2008 at 11:43 am said:

    Fuyio.. icq… barang antik ni.. huhuhuhu…
    tp cam dah maju skarang..

    ahah maknanya ko pn sama cam aku dah lamer tak guner mende tu gak…itu ler skrg ni mmg dah memang maju banyak :D

    Azhar Ahmad on February 13, 2008 at 1:04 pm said:

    Salah satu sebab kenapa saya tak guna benda alah tu pasal nombor dia panjang sangat

    yerp en azhar mmg itu satu kelemahan ketara ICQ pada waktu saya gunakan dulu…saper lar nak igt nombor panjang2 ni…

    tapi yg skrg ni dah senang sket…kita bole add contact melalui memacam cara selain dari no icq tu…melalui email pon bole :D

  4. megat says:

    Panjang sgt ICQ ID tu. Dulu pernah pakai masa belajar.

  5. adib. says:

    i seek you…maka jdi lah ICQ..camtu laa kot..aku ada buat tahun lepas..saja tengok member layan icqmail…tp ntah lupa..ada patut suh igt no yg sepangjang no tel..huhu..

  6. azmie says:

    megat on February 13, 2008 at 4:10 pm said:

    Panjang sgt ICQ ID tu. Dulu pernah pakai masa belajar.

    adib. on February 13, 2008 at 4:36 pm said:

    i seek you…maka jdi lah ICQ..camtu laa kot..aku ada buat tahun lepas..saja tengok member layan icqmail…tp ntah lupa..ada patut suh igt no yg sepangjang no tel..huhu..

    takyah igt no pn takper…skrg dah ader ID sendiri…pastu kalu nak add kut email address pn bole ajer

  7. neeziee says:

    owh..aku tak tau pun menatang icq ni.

  8. Dauz says:

    Hi….saya pun tak tau apa icq..tp macam best jerk…
    saya slalu guna yahoo messenger ..
    sebabnya rasa lebih user-friendly je kot….
    Ntah la…ermmm
    saya just guna apa yg orang ramai pakai je…
    senang nak contact kwan2

  9. Khai says:

    ntah kenapa, mmg tahu ICQ ni, tapi cam takde soul nak mencuba pon.. rasanya YM dah terlalu cukup untuk ber’messenger’ lagi lagi majoriti member guna Yahoo Messenger.. so ikut suara majoriti.. main ICQ tapi takde member join (ada pon x ramai), kompem ICQ tu akan berhabuk je la nanti…

    hihi..

  10. syia says:

    syia tak tahu kenape kan.. kwn2 syia suke sangat especially yang cine pkai MSN dgn ICQ ni.. tapi syia nak pkai.. cam tak ok je.. syia suke YM lagi :)

  11. balqis says:

    betul kata syia. tengok ramai cina suka pakai MSN than YM.

  12. azmie says:

    neeziee on February 13, 2008 at 9:14 pm said:

    owh..aku tak tau pun menatang icq ni.

    skrg suda tau :D

    Dauz on February 14, 2008 at 6:06 pm said:

    Hi….saya pun tak tau apa icq..tp macam best jerk…
    saya slalu guna yahoo messenger ..
    sebabnya rasa lebih user-friendly je kot….
    Ntah la…ermmm
    saya just guna apa yg orang ramai pakai je…
    senang nak contact kwan2

    dari segi populariti mmg YM lebih ketara…tp masa aku belajar dulu ICQ antara yg femes gak…aku dgr kate student kolej sunway pn ramai yg guner ICQ ni…

    Khai on February 16, 2008 at 3:24 am said:

    ntah kenapa, mmg tahu ICQ ni, tapi cam takde soul nak mencuba pon.. rasanya YM dah terlalu cukup untuk ber’messenger’ lagi lagi majoriti member guna Yahoo Messenger.. so ikut suara majoriti.. main ICQ tapi takde member join (ada pon x ramai), kompem ICQ tu akan berhabuk je la nanti…

    hihi..

    heheh kat malaysia mgkn tak pemes khai…tp kita tatau kat negara lain sambutan dier camner :D

    syia on February 16, 2008 at 7:30 am said:

    syia tak tahu kenape kan.. kwn2 syia suke sangat especially yang cine pkai MSN dgn ICQ ni.. tapi syia nak pkai.. cam tak ok je.. syia suke YM lagi :)

    yerp..ramai member cina sy pn guner MSN / ICQ nie…so sy pn ader ler gak akaun utk MSN / ICQ skali…senang nak contact derang :D

    balqis on February 22, 2008 at 9:53 am said:

    betul kata syia. tengok ramai cina suka pakai MSN than YM.

    sib baik msg leh dihantar dari YM ke MSN & vice versa…menarik gak buat camtu…cam sms laks :D

  13. Fath says:

    Dulu sangat pakai. Skarang dah tak dah. Tak pakai messenger ape2 pun :P

  14. azmie says:

    serius?? even YM pn tak guner ker?

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p