• tak cekapnyer!

    Awal-awal tahun lagi aku dah membebel…huh~

    Dalam bulan 11 tahun lepas aku telah disaman ekor ketika dalam perjalanan balik dari kenduri kawen kawan aku di Tanjung Karang (aku banyak berulang alik dalam 2-3 minggu tu, ramai lak geng sekolah aku dulu yang kawen). Memang aku akui salah aku kerana memandu agak laju pada masa tu, pasal aku dah terlambat nak jumpa bapak aku yang pada masa tu janji nak jumpa dalam lepas Asar (sedangkan aku pada masa tu baru kira dalam pertengahan perjalanan nak ke PJ, lebih kurang dah 4 lebih masa tu…so pelagi lenjan ler). Jadi tarikh tamat untuk membayar saman tu dah pun lepas (tak silap 2hb lepas). Jadi tak sempat ler nak bayar harga diskaun utk saman tu…

    Dipendekkan citer lar, aku nak bayar le saman ni, kalau boleh, secara online pasal sebelum ni pun aku penah settle 2 saman ekor melalui cara tu gak (lupa lak melalui mana, tp yg pasti secara online ni samada melalui MyEg Services ataupun Rilek.com.my, aku register siap2 utk 2-2 channel tu). Baru ni dapat tau ader satu lagi portal iaitu E-Services. So aku pun register lar kat situ skali.

    So dah selang beberapa bulan berlalu sejak aku bayar saman aku yang lama tu…so aku pun lama-kelamaan lupa lar ID ngan password aku. Aku pun cuba lar nak soh sistem tu hantar reminder ataupun reset password aku balik (sib baik ingat lagi ID dalam email masa daftar dulu).

    (ni yang start nak komplen ni…huh~)

    Tapi kesudahannya….hampeh!!! tak menjadi langsung, check email langsung tak hantar apa kebende pun. Ingatkan salah letak alamat email ker aper ker. Jadi aku cuba nak buat pendaftaran yang baru. Lagi sekali hampehnyer, bila dah siap tulis maklumat nak submit terus takde respon. Biler cuba refresh kluar lak error.

    Lepas tu aku fedup aku taram jer cuba login guna akaun yang baru aku daftar tu, letih ler nak wat manjang akaun yang baru…buang masa! Sekali boleh ler plak!. Punyerlar tak efisien sistem ni, langsung tak bagi confirmation samada dah berjaya daftar atau tidak, pastu email satu haram pun tak hantar!.

    Dah tu aku cuba ler nak semak saman aku kat situ (itu ajer tujuan nyer…), hampeh lagi sekali, dier bagi jawapan “Tiada respon dari server PDRM…sila cuba sebentar lagi“. 3-4 kali cuba dari siang sampai ke malam pun camtu gak. Alahai…tak kene ngan tema depa langsung ler (sila klik link disediakan ke site depa kalau nak tau apa tema depa)…

    Dan satu lagi aku perasan ni, ader 2 sistem tu memang saling tak tumpah reka bentuknyer, 2-2 sama, dari segi ikon butangnyer, layoutnyer, fungsinyer, dan memacam lagi ler….semua sebijik, cam pelanduk 2 serupa. Cuma nama sistem tu jer yang lain, satu utk MyEg dan satu lagi EServices. Dan satu lagi yang sama, ni aku tambah sendiri ni….2-2 langsung takleh diharap…hmphh!!!

    Untuk Rilek.com.my? Lagi ler hampeh! Asek manjang “No registration found“. Bila aku nak daftar baru leh lak kuar mesej “Your IC has been used…blablabla“. Yang peliknya aku try register guna IC abang & bapak aku pun dier dok kuar mesej yang sama gak. Padahal depa tak penah lagi register untuk sistem tu….hampeh ler!

    Nampaknya kene gi balai polis gakle nak settle mende alah ni…serabut!!! ~X(

3 Comments


  1. adib. says:

    huhuhu..rilek laa bro…awal tahun je dah kene uji..aku pon sama…kena saman kes no plate depan motor aku kecik…namploh ringgit sumanya..tp aku malas nk bayar lg la..tgu nk roadtax mati baru bayar skali..siap ada perintah nek mahkamah lg..tp xde laa teruk sgt..aku bt xtaw je..untuk keta aku pon xpasti laa. :)>-

  2. Khai says:

    hah… bro, nengok balik ape sebab yg buat bro rasa serabut tu.. sbb nye bawak kete laju2… selain kene saman, tu gak membuatkan nyawa bro azmie dalam bahaya…

    pas ni kalau lambat ke ape, its ok.. leh kasitahu.. asalkan nyawa selamat.. orang kata pandu cermat jiwa selamat..

    pasal system diorang yg bodo tu, entah la.. dia suh programmer yg kuat tido buat kerja kot… hadoi..

  3. azmie says:

    adib. on January 13, 2008 at 1:19 am said:

    huhuhu..rilek laa bro…awal tahun je dah kene uji..aku pon sama…kena saman kes no plate depan motor aku kecik…namploh ringgit sumanya..tp aku malas nk bayar lg la..tgu nk roadtax mati baru bayar skali..siap ada perintah nek mahkamah lg..tp xde laa teruk sgt..aku bt xtaw je..untuk keta aku pon xpasti laa. :)>-

    itu pun kene saman gak yer…mmg kaut duit ler depa nie…

    Khai on January 20, 2008 at 12:11 am said:

    hah… bro, nengok balik ape sebab yg buat bro rasa serabut tu.. sbb nye bawak kete laju2… selain kene saman, tu gak membuatkan nyawa bro azmie dalam bahaya…

    pas ni kalau lambat ke ape, its ok.. leh kasitahu.. asalkan nyawa selamat.. orang kata pandu cermat jiwa selamat..

    pasal system diorang yg bodo tu, entah la.. dia suh programmer yg kuat tido buat kerja kot… hadoi..

    ituler….bese aku ni takder ar bawak laju2 sampai kene saman…satu kali tu ajer aku kene pasal bebetul nak cepat…itu pun tak terbayar lagi, tarikh tamat dier dah lamer lepas…huhu

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p