• Ubat Nyamuk?

     

    Gambar diambil dari site http://mypokcik.fotopages.com/

    Aku nak tanya kat korang sket. Naper kita panggil bahan untuk membunuh nyamuk, misalnyer seperti lingkaran nyamuk atau racun serangga seperti Ridsect dsb, sebagai “Ubat Nyamuk“. Aku pasti korang biasa dengar ngan perkataan ni. Betul? ;)

    Ceritanye camni, kebelakangan ni kat tempat keje aka bengkel bapak aku dipenuhi ngan banyak nyamuk lebih-lebih lagi time subuh dan senja. Nyamuk-nyamuk ni yang dasatnyer sekali banyak datang hurung badan. Contoh terbaik, kalau aku hulur sebelah tangan aku ajer, sekali 4-5 ekor datang hinggap. Siap aku libas-libas tangan pun depa still lekat kat situ. Kengkadang tu kita lepa sket, nyamuk tu skali hisap sampai buncit gakle perut dier ngan darah kita. Bayangkan :( So aku pasang ler lingkaran nyamuk Ridsect yang baru aku beli ni, yang kunun katanye tahan lama (tak ingat lak baper jam…rasanyer 8 jam kot), tapi aku pasang time pagi, time tengahari dah abes bakar dah. Tambahan lak, pasang ngan tak pasang menda alah tu cam takder beza jer…nyamuk still banyak gak.

    So aku merungut ler kat budak keja bapak aku ni, dier pon respon la seperti berikut, “Nyamuk tu jadi kuat le, mana nak nyer yang ko dok bagi makan ubat watpe?”.

    So aku pun terpikir la sejenak, dari manerlar datang perkataan “Ubat Nyamuk” ni?. Kan “Ubat” secara konsepnya bermaksud ‘untuk menyembuhkan’ ? Tapi dalam kes ni perkataan tersebut disalah tafsirkan sebagai bahan membasmi nyamuk dan serangga yang sewaktu dengannya.

    Maka sepatutnya ia diberi perkataan yang lain yang membawa maksud yang lebih tepat lagi. Sekian terima kasih :D

    Tags: , ,

4 Comments


  1. Wizurai says:

    ubat tu kan dadah… guna sikit boleh la kalo nak sembuh tapi kalo oberdos, sure boleh mati kan? so, ubat kepada nyamuk tu oberdos kpd nyamuk la, sebab nyamuk telah asap tu bukan sikit… muahaha…

  2. aizat says:

    ubat pensil yang mane? alah yang gue untuk pensil tekan2 tu.. hahaha:joget tapi searang dah de perangkap nyamuk.
    Ridsect-Tak beri peluang

  3. adib. says:

    huh..manusia mmg camtu la.. CUBA TRY TEST TGK…lg pelik..pengulangan perkataan yg xdisedari..ish..maybe sbb klu kita guna ubat terlebih akan menyebab kan kematian sama macam si nyamuk itu

  4. Kyoshiro says:

    Ubat nyamok, bukan boleh memeningkan nyamuk ajer, nak bunuh manusia/haiwan lain pon boleh..:joget

    *wah, bagus la plugin comment baru ko ni haha

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p