Streamyx aku buat hal lagi…dengan error yang penah aku alami sebelum ni, iaitu Error 734. Semuanya bermula bila aku start komplen pasal speed yang slow. Iyerlar setiap kali aku test bandwidth aku kat site speedometer ngan speedtest.net, keputusan dia amatler menghampehkan, speed aku dapat dalam 3++ ke 4++ kbps jer. Aku tak puas hati ler pasal aku bayar yang package RM88 1Mbps nyer (tambah RM2 utk extra feat. maka jadi ler RM90) tapi dapat speed yang cam package 384Kbps nyer…

Pastu orang call centre tu kata yang dia dah pun reset port dan soh aku test lagi jika masih mengalami masalah yang sama. So aku test ler besok nya lepas balik dari keje. Punggah! terus buat hal, langsung takleh connect pun!. Aku pun tepon semula kat depa explain skali lagi problem aku ni. Yang aku geramnya depa ni tak paham2…soh buat troubleshooting yang sama gak. Aku cakap ler yang aku dah buat sumer tu (dengan nada yang sopan ler). Jadi depa reset port skali lagi dan soh aku tepon balik kalau still dapat problem yang sama (cam bese jer dengar ayat tu!)

Yang aku anginnya, nak call balik tu bukannyer senang, asek kene tunggu jer, dah ler buang maser, itupun nasib baik ler kalu depa cepat angkat. Pastu kalu call balik, sure orang lain lak yang angkat. Maka nya lain orang ler yang handle jadi tak kemana ler cara penyelesaian problem aku. Malam kelmarin aja, sepanjang malam dah 3 kali aku buat call.

i. Orang I – Reset port, soh aku off modem tutup PC pastu delete dialer lama dan create dialer baru, guna manual setting untuk DNS dan test lagi sekali. Tak jadi, so tepon lagi.

ii Orang II – Ni lagi bagus, dier cakap kat aku yang seluruh Klang Valley ada mengalami network outage, so tak dapat nak tolong aku. Aiii….Senang jer jawapan dier ni. Malas nak layan lama2…terus letak ajer…Aku ingat lagi nama dier, Nicholas. (you sak!) Tepon lagi,

iii. Orang III – Lebih kurang cam Orang I gak. Takder pun cakap pasal apa2 outage, malah dia kata kat area aku takder mengalami apa2 connection problem pun, so pecite outage? Tapi dier kata kalau nak test balik kene dalam 1/2 jam lagi tak pun besok pagi. So aku test ler 1/2 jam dan juga besok paginyer…still problem yang samer.

So apa yang aku buat, aku call besok pagi, tapi seawal kol 6 pagi. Senang dapat tu! Terus jer ader orang angkat, soh buat prosedur yang sama, dan aku call balik lagi sekali, dan terus buatkan repot mengenai kes aku (yang dari mula2 lagi itu ler yang aku nak, buat repot pastu hantar technician jer mai tengok). Nota kepada diri aku, nak tepon depa ni elok call pepagi buta, senang!

Sekarang ni tunggu technician ler datang arini janji dalam kol 10.30 nt (itupun tatauler datang ker tak datang pasal arini kan cuti :| )

5 thoughts on “fedup kembali

  1. CypherHackz says:

    hak3. aku setakat ni gune celcom broadband ok la. cume kadan2 je slow sikit. then ok. then slow, then ok. macam tu la lebih kurang.

  2. azmie says:

    baper ek kene bayar kalu first time registration tu? aku dgr dari blog khai mau kene rm1k…byk tuu…:o

  3. DarkAvenger says:

    haih.. streamyx streamyx. endless problem T_T someone definitely has to break the system!

  4. Fahmishah says:

    aku rasakan kita kena buat memorandum..hahah

  5. azurt says:

    laa.. siannyaaa.. connection kat rumah aku pun kengkadang SAK gak.. tapi aku rasa, sebab tak ramai lagi org register streamyx kat area rumah aku ni, so stabil lagi la.. aku tgh tunggu bile port dah full je kat rumah aku ni, sure problem cam ko gak..

    Len kali kan, kalau ko cakap dgn org call center tu, ko tanya nama penuh dia, staff number ke ape ke.. senang nak trace balik… jot down kul brape ko call, and so on… at least, dorg take note sket..

    Aku rasa, sekarang ni, bukan ko sorg je ada problem cam ni. Saket ati ooo… (weh, tapi konsider gak ah… tah2 dorg tgh try to solve the problem.. mungkin tgh hang kat memana la tu…) u dont worry.. insyaAllah, problem will be fix later.. sabar k!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p