• hampir eksiden lagi…

     

    Apa sudah jadi ni? kenapa leh jadi camni? nak tau? sila klik link berikut…

    Biasa lar aku ni bila da abes keje gi beli makanan dulu tapau bawak balik makan kat umah. So selesai ler masalah kewujudan nasi tersebut. Tapi mengapa ianya berteraburan diatas lantai dalam kete aku? Citer nyer cenggini…

    Aku dalam perjalanan nak balik rumah, masa tu (baru tadi ni…aku baru sampai rumah terus ajer blog) aku kat lebuhraya NPE yang kat belah atas tu (atas Tol PJS2 NPE). Sedang aku pecut bawak kete, dilorong laju sambil mengekori satu Kelisa Auto ni, diikuti ngan kete yg dibawa oleh budak praktikal kat bengkel aku yang pada masa tu berada kat belakang aku (rasa aku ler) Tetiba mamat Kelisa depan tu brek mengejut. Aku pun heran apsal ler dier wat camtu, pastu baru ler aku perasan ader sekumpulan orang tak jauh kat depan dok kumpul kat belah kanan lebuhraya. Dan aku pun seterusnya menekan brek mengejut gak tapi lambat tindakan ler. Skali aku makin rapat ler plak ker kete Kelisa tu, jadi untuk mengelakkan duit aku terbang tak pasal2 nanti gara2 nak repair kete aku dan juga kete mamat tersebut tu yang mungkin aku akan terlanggar nanti aku pun cuba mengelak ke kiri dan bertawakal agar takder kete yang langgar belakang kete aku nanti….Alhamdulillah walaupun ada kete kat belakang tapi dier sempat brek. Memang cuak betul aku pada masa tu #:-s

    Apa yang hanya dapat aku perasan masa tu adalah bunyi tayar kete aku yang menjerit2 untuk berhenti. Last2 Tau tau jer kete dah slow seakan2 nak berhenti kat bahagian tengah lebuhraya, check kiri, ok takder hal. Pastu aku perhati ler kenapa orang berkumpul kat bahagian kanan jalan tu. Rupanya ader sebijik van terbalik secara melintang kat belah lorong laju tu. Yang pelik bin ajaib nyer, jalan tu bukannyer selekoh corner tajam ker aper ker, cuma menurun ajer. Camner ler plak leh terbalik? Aku pun tak perasan kenderaan lain yang terlibat masa kemalangan tersebut, cuma van tu ajer. Yang aku tau mende tu baru ajer terjadi. Tapi sungguh bahaya ler untuk kenderaan lain nak lalu. Pasal lepas kete aku dapat berhenti lantas dapat mengelakkan kemalangan lagi, aku dapat dengar lagi 3-4 bijik kete lain yang mengalami kejadian cam aku juge…Menjerit2 tayar depa nak brek. Tapi tatau ler aper terjadi kat depa pasal aku terus jer beredar dari tempat kejadian tersebut. Aku pun tatau aper terjadi kat kete budak praktikal tu. Yang penting besok mesti kecoh cite kat bengkel nih…:-@

    Dalam lebih kurang 4-5 kilometer lagi nak sampai tol Pantai Dalam tu, aku perasan yang smart tag aku hilang. Aku letak kat seat sebelah aku. Mesti jatuh atas lantai masa kejadian brek mengejut tu tadi, so aku pun pasang hazard light dan slow2 berhenti ke kiri jalan. Payah nanti nak meraba2 cari nak lalu lorong smart tag susah lak nanti. Lecehnyer NPE ni takder lorong kecemasan, terpaksa bawak slow awal2 kendian berhenti. Bila aku on lampu siling, sekali aku tgk smart tag aku berada kat bhg hujung kaki sebelah seat aku, bersama 2-3 barang lain. Ni yang besh ni…barang2 lain tu, adalah nasi aku yang telah abes jatuh berterabur dicampur aduk sekali ngan botol air, pulut panggang, smart tag dan kain pengelap cermin kete aku (spt gambar diatas). Warghh~ Sakit ati pn ader rasa gak pasal abes nasi aku. Tapi kalu dipikir balik, rugi satu nasi goreng cina telur dadar lebih baik dari rugi kuar duit bayar saman polis dan apa2 lagi yang mungkin ader kaitan nanti jika aku ada mengalami kemalangan tu sekali.

    So aku pun tak dapat ler nak buat aper2, selain mengambil smart tag tu dan terus pulang ke destinasi. Terus aku bawak slow, dan biler ader kete lain yang memotong, aku pun berbicara ler dalam hati, “lantak ko la nak bawak laju, ko taktau pengalaman apa yang menimpa aku tadi”. Alhamdulillah, bersyukur sangat2 aku terhadap ALLAH swt. Takder aper2 yang buruk menimpa kat aku, juga kat kete aku. Aku ni jer yang selalu lupa nak beringat. Dah terhantuk baru nak terngadah. Tapi kalu ikutkan bebetul ada hikmah disebalik kejadian ni. Sepatutnyer aku balik rumah cepat2 utk solat maghrib kat rumah, sebelum masuk solat isyak. Tapi hari ni aku solat maghrib kat bengkel dulu, kendian baru balik….so? pikir2 kanler :|

17 Comments


  1. azmie says:

    sori takder gambar van terbalik tu. tak sempat nak nangkapnyer…nk tenangkan diri punye pasal masa tu…:|

  2. arynet says:

    ary suka kat ayat last skali tu.. :) alhamdulillah.. ada hikmahnya tu..

  3. Fahmishah says:

    adalah itu nasi goreng?

  4. WaWa says:

    alhamdulillah, yang penting, ko dan kete ko selamat.

  5. adib. says:

    kete baru…ermm..dh 2 kali keaadan cam berlaku…tp mase first time…kete ko kene cium..sib bek kali nih..selamat….

  6. catz says:

    pergh…tragic sungguh..hehehe..apapun yg penting ko selamat..itu ingatan utk kita semua.. :-?

  7. azmie says:

    arynet on August 21, 2007 at 9:36 pm said:

    ary suka kat ayat last skali tu.. :) alhamdulillah.. ada hikmahnya tu..

    ituler…watnyer aku balik awal sket maser tu…mungkin…nauzubillah [-o<

    Fahmishah on August 21, 2007 at 11:06 pm said:

    adalah itu nasi goreng?

    yerp…nasi goreng…cina & telur dadar…nyam nyam…=p~

    WaWa on August 22, 2007 at 6:57 am said:

    alhamdulillah, yang penting, ko dan kete ko selamat.

    alhamdulillah…:D

    adib. on August 22, 2007 at 1:18 pm said:

    kete baru…ermm..dh 2 kali keaadan cam berlaku…tp mase first time…kete ko kene cium..sib bek kali nih..selamat….

    ituler kete baru da memacam da kene…samada org langgar kita ataupun kita langgar org…yg penting diri sendiri selamat…

    catz on August 23, 2007 at 3:01 pm said:

    pergh…tragic sungguh..hehehe..apapun yg penting ko selamat..itu ingatan utk kita semua.. :-?

    yerp…ingatan supaya jgn asek nak bawak laju ajer…igt hadlaju…peringatan utk aku juge :P

  8. khai says:

    aduhs!! sayangnye nengok nasi tu bazir camtu je.. takpe, sedekah je kat ayam ngan kucing.. hehe..

    syukurla bro.. takde ape ape yg buruk berlaku.. :joget

  9. SpidyKitty says:

    Hehe! len kli kn, bek ko blaja msk kat rumah, lg bagus! dh besshh!!:d

  10. megat says:

    yang paling penting ko selamat… alhamdulillah. :d

  11. hepan says:

    Kelajuan boleh membunuh. :D bawak slow2 la brade. nak kejar ape pun. :P

  12. murni says:

    sgala yg blaku ada himahnyer,insyaallah :)

  13. azmie says:

    khai on August 23, 2007 at 9:30 pm said:

    aduhs!! sayangnye nengok nasi tu bazir camtu je.. takpe, sedekah je kat ayam ngan kucing.. hehe..

    syukurla bro.. takde ape ape yg buruk berlaku.. :joget

    tak bazir pn…huhu

    aku tak citer pn ape jadi kat nasi tu yer ;)

    SpidyKitty on August 24, 2007 at 10:20 am said:

    Hehe! len kli kn, bek ko blaja msk kat rumah, lg bagus! dh besshh!!:d

    tu ler…dr aku blaja masak baik aku cari org masak utk aku kat umah? hint tu :P

    megat on August 25, 2007 at 11:13 am said:

    yang paling penting ko selamat… alhamdulillah. :d

    yerp. Alhamdulillah :D

    hepan on August 25, 2007 at 11:20 pm said:

    Kelajuan boleh membunuh. :D bawak slow2 la brade. nak kejar ape pun. :P

    itu ler…bese nyer aku bawak laju psl nak kejar masa. supaya leh sempat solat maghrib biler sampai kat rumah nt.tp malam tu aku dah pn solat maghrib siap2 kat bengkel…so dah terbese bwk laju…huhu

    murni on August 25, 2007 at 11:42 pm said:

    sgala yg blaku ada himahnyer,insyaallah :)

    betul sebetul-betulnya :)

  14. abah says:

    hepan on August 25, 2007 at 11:20 pm said:

    Kelajuan boleh membunuh. :D bawak slow2 la brade. nak kejar ape pun. :P

    Ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa *sambil pegang erat pemegang dekat pintu kereta hepan. *larikkkkkkkkkk

    Syukur ko selamat Mie.

  15. azmie says:

    hahah dier pn samer gak yer…kengkadang kita tak perasan yg kita bawak laju…betul? ;)

  16. paskal says:

    hohoho kalo nak bwk laju2 tu, ingat lah pesanan penaja ni :-

    ” Ingatlah Nasi Yang Tersayang”

    hehehe :D

  17. azmie says:

    ituler…patut pasangkan tali pinggang keledar kat nasi tu baru tak jatuh terhempas atas lantai biler emergency brake…huhu

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p