neko, yang dalam bahasa jepun, bermaksud kucing…sekian :P

 

Sepanjang aku berkecimpung dalam dunia blog ni, rasanyer da baper kali da aku dok sebut pasal kucing ni…ntah da generasi ke baper lak kucing2 aku yang skrg ni…:D

Tambah lagi 3 ekor kucing dalam famili kucing aku nie…maknyer beranak rasa da 2 bulan lebih kot…ader lar dalam 15 ekor semuanya sekarang ni…yang lain tu? hohoh malas2 belaka…tak nak gi cari makan kat tempat lain pn…mentang2 ader org dok bagi makan setiap masa…well bukannye aku menyumpah yer, just inilah yang sentiasa berlaku kat tempat keje aku nie. Ni bukan kucing bela sebenarnya, just kucing2 yang samada datang sendiri ataupn dibuang oleh manusia2 yang tak bertanggungjawab. Kitaorang cuma hanya bagi makan jer. Setiap pagi bila aku sampai kat tempat keje dalam kol 6.30 pagi, maser tu kedai pn tak bukak lagi so aku tunggu ler kat luar. Semua kucing2 ni (kecuali yg 3 ekor kucing chibi – maksudnyer kecik ler, depa dok dalam) da siap sedia dok kat luar bebetul depan pintu kedai. Sampai maser bukak jer pintu, semua terus serbu masuk serang bapak aku…hehe ;))

Gambar berikut ni time bagi makan maser da nak tutup kedai.

 

Biasanya stok makanan utk depa ni bole tahan dalam seminggu ajer, pastu kene lar gi Giant ker or maner2 kedai runcit berdekatan utk beli stok utk minggu yang akan datang. Aku prefer beli kat Giant ajer, itupn pasal bole bayar pakai kad kredit…mana ader simpan cash dlm poket huhu…setiap kali nak beli, kenelar dalam RM50 dan lebih sket. Mana naknyer, makanan kucing yang kering tu ajer dlm RM3+, yang paling besar sekali saiznya, dlm 3.5KG rasanyer…pastu beli ler jenis makanan yang basah lak, dalam 5 tin aderlar dekat RM20. Semuanya demi kucing2 tu eceh…(kalu tak dok melilit ajer kat kaki kitorang mintak makan…hohoh)

 

Dan lepas bagi makan lak aku pn merenung ler langit pandang matahari terbenam, mengenang nasib aku…takder kaitan! hahah…:))

18 thoughts on “neko

  1. manchurr says:

    alahaii.. sian je aku rasa baca entry ko nie.. huhu rilek la azmie oii.. skrg ni ko jaga makan minum ko.. esok2 ade org lak jaga makan minum ko hehe

  2. kyoshiro says:

    pic yg ke-3 tu kucing jugak ke? :d :P

  3. draxter says:

    Bagus, pencinta haiwan. Aku jugak suka kucing, kesian tengok yang lapar² tu.

  4. firdee says:

    tomeinye tucin… :d

  5. ZeMMs says:

    Taknak sedekah sekoq kat aku ker? :-w:d

  6. azmie says:

    manchurr on July 16, 2007 at 8:29 pm said:

    alahaii.. sian je aku rasa baca entry ko nie.. huhu rilek la azmie oii.. skrg ni ko jaga makan minum ko.. esok2 ade org lak jaga makan minum ko hehe

    waa ko jer yg memahami…sigh*

    kyoshiro on July 16, 2007 at 8:39 pm said:

    pic yg ke-3 tu kucing jugak ke? :d :P

    kucing kepala itam…huhu

    draxter on July 16, 2007 at 10:21 pm said:

    Bagus, pencinta haiwan. Aku jugak suka kucing, kesian tengok yang lapar² tu.

    :D

    ZeMMs on July 17, 2007 at 10:49 am said:

    Taknak sedekah sekoq kat aku ker? :-w:d

    nak ker? aku leh jer kasi kat ko

  7. azmie says:

    firdee on July 17, 2007 at 8:52 am said:

    tomeinye tucin… :d

    oops masuk mod list…da approved huhu ;))

  8. shadowX_19 says:

    amboi… dok cite pasal neko je dari dulu sampai a skrg ni.. leh jadi perternak neko a camnie bro cam member aku. siap masuk pertandingan lagi.. byk sijil dpt lak tu… :)>-

  9. shadowX_19 says:

    tambahan :-

    gmbr last sekali tu merenung nasib yg belum berpunya ke bang oi…? bile da mau umumkan kekasih hati :-?

  10. azmie says:

    shadowX_19 on July 17, 2007 at 9:31 pm said:

    amboi… dok cite pasal neko je dari dulu sampai a skrg ni.. leh jadi perternak neko a camnie bro cam member aku. siap masuk pertandingan lagi.. byk sijil dpt lak tu… :)>-

    takder ler sampai nak masuk contest…huhu

    shadowX_19 on July 17, 2007 at 9:33 pm said:

    tambahan :-

    gmbr last sekali tu merenung nasib yg belum berpunya ke bang oi…? bile da mau umumkan kekasih hati :-?

    kalu ada baru ler umumkan…ni takder..:(

  11. ejon says:

    mak aku cakap, kalau kita bela kucing, rezeki kita lagi murah kerana menolong dan membantu kucing utk terus hidup didunia yg penuh pancaroba

  12. ikoko says:

    yang merenung ke langit tu yang tatahan tu.. ahahaha .. :))

  13. azmie says:

    hahah adakah aku merenung langit, ataupn merenung lensa kamera? hanya aku dan Allah saja yang tau :P

  14. shadowX_19 says:

    hahha. lek bro… tak lame lagi ade la tu.. insyallah….

  15. azmie says:

    sedih tu…sekor anak kucing aku (toni, baru je bagi nama…pics anak kucing, belah kiri sekali) mati…tatau ler kene langgar or kene baham anjing…tau tau tgk da terkulai kt belakang kedai ngan isi badan terkeluar…da ler tu byk gagak dok kerumun nak lapah dier…:( :((

  16. Jules says:

    saya faham rasa kasihan awak. saya pun buat perkara yg sama but i galakkan u beli makanan kucing jenama Royal / Viskay. Murah tp berkualiti dan kucing suka. I beli directly. RM5.80 je sekilo. 10 kilo RM58 je. Bukan aper bila murah bajet leh jaga then banyak kucing kita leh bantu.

  17. shyh says:

    Jules leh tak bg email u.. i nak tau kat mana u beli makanan kucing yang murah2 tu

  18. Jules says:

    Ya Allah 9 tahun kemudian terbaca semula. Sori sangat tak perasan. Takpelah, dah lebih sedekad dah macam2 jenis makanan kucing di pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p