Can’t access my broadband these past few days, dunno what happened, when I want to dial, it kept returning “Error 734: The PPP Link Control Protocol was terminated” message. Before this I left my PC online for 5 days, and the next day before going to work decided to give it a rest. But by the time I returned back at night time this problem occurred. Have called the TM guys and tried every possible procedure that they have in mind but the result was still the same. In the end they thought it was the modem’s problem and told me to bring it for a test at a computer shop. Well for sure they (the guys from the computer shop) would said to just go change and buy for a new one, there…simple solution…what purpose for testing maa???

The problem is, the modem is still working, all the light indicators are on and A OK, and my PC still can detect the hardware without any problems. So I thought the idea of buying a new one would be a waste of my effort, time and money if the problem still happens. So guys, mind lending me your modem for a little bit while? just to test whether the real problem comes from my modem or not?

p/s: will not online every night like before, even if I’m online it will be in a dial up mode … warghh *serabut!!!

31 thoughts on “modem KO

  1. ikoko says:

    isk.. apa la stimix ni..kesian ko kena guna dial up… dah la mahal dial up tu…. ishk~

  2. azmie says:

    well dlm kes ni takleh salah sesaper laie…tunggu aku test modem ni kat tempat lain ataupun aku terpaksa kuar duit beli modem yg baru….then br dpt tau aper kesudahannya…:|

  3. ZeMMs says:

    Meh bg modem tu kat aku biar aku test kat sini.. huhuhu

  4. shadowX_19 says:

    streamyx selalu je problem.. aku ni dah 2x problem. siot je…

    patut panggil slowmyx dari streamyx. [-(

    p/s: ni link tuk wallpaper yg ko nak tu.

    click sini

  5. azmie says:

    serius ko test modem aku leh tak? aku tgh serabut giler ni tak setel2 lagi nih…:(

  6. megat says:

    masalah yg mungkin dr kita… bila gamaknya nk dpt broadband yg bebetul best :-?

  7. shadowX_19 says:

    aku rase line tepon yg problem tu :-?

  8. azmie says:

    ituler psl aku malam tadi test balik modem tu, skali dpt connect tp connection lembab…so aku rase bukan salah modem…

    tapi technician derang tak tepon2 aku lg…da 2 hari da ni! :-w

  9. azmie says:

    aiii…ni yg tambah bengang ni…still x dpt connect lg ni…asek2 putus je manjang kalu dpt connect pn…da ari jumaat da ni…technician depa pn ntah aper citer senyap jerk…byk anime download aku terlepas da ni…:-w

  10. azurt says:

    Ko dah wat report kan? dia ada bagi Report Number tak? Or ada tak dia assign ape2 ke?

  11. azurt says:

    aik.. tadi aku rasa aku dah reply dah.. tak kuar lak..

    Anyway.. Ko dah wat report kan, dia ada bagi reference number tak? Or dia assign sape2 ke, nama or sumtin?

  12. azmie says:

    masuk mod list tadi…da approve :D
    ref number dier: 5370616

    itu ajerlar yg dier bagi :|

  13. shadowX_19 says:

    standard a 2 hari bekerja. pastu baru diorg dtg kalo tak ok lagi. ko maki je diorg tu. kalo ko baik je jgn harap la diorg cepat. nak kene maki baru a cepat buat [-(

  14. azmie says:

    tak silap aku wat report 5/6 jun lepas…da lebih 2 hari standard bekerja lar tu…

  15. shadowX_19 says:

    azmie on June 9, 2007 at 9:14 am said:

    tak silap aku wat report 5/6 jun lepas…da lebih 2 hari standard bekerja lar tu…

    ko tepon balik then ko maki :-w

  16. dinswok says:

    suruh orang TM tu cek line telephone. Ari tu pon aku ada masalah mcm ni gak. Jenuh aku tepon akak operator tu. LAst2 setelah 2 minggu x dapat online, aku bole online balik.

  17. azmie says:

    skrg ni aku nak soh technician check aper kene ngan connection aku ni…nak check line? yg buat aku marah ni, dah 2 kali aku betulkan line tepon aku ni…memula tukar wiring…kene rm150, aku bayo…pastu baru ni pn buat hal lagi…sib baik depa mai tlg betulkan wire tepon tu…la ni wat hal balik lagi…ntah salah modem ker line ker aku tatau…dah naik fed-up aku dibuatnyer…

  18. azurt says:

    Tak OK lagi ke azmie?

  19. azmie says:

    tak ok lg ler…aku mlm td pn on guner dialup gak…:(

  20. azurt says:

    azmie.. tadi ada org customer center call aku (pasal aku wat report line fon aku problem).. pastu aku tanye skali problem ko… dia kate, dia akan reset port kat rumah ko jap lagi..

    kalau tak ok gak,… dia soh ko call 100… nanti dia akan update.. kalau dia tak assign sape2 gak.. mmg nak kena dorg tu.. :-w

  21. azmie says:

    a’a aku ader pn ader try nak tepon depa tadi…memula on hold pastu tetiba disconnect laks…pastu ader org TM tepon aku…dier kater dier try reset port dari system td tp ader error…so besok depa hanto technician gi ker port area rumah aku reset dari situ lak…tunggu besok ler baru tau camner nt :|

  22. SpidyKitty says:

    Huhu.. Kecian ko ek? dh dkt 8 ari pkai dial up la neh?? huhu.. sabar la bro.. nnti tuh.. ok la ko nyer connection..

  23. azurt says:

    alaa.. syian kat ko kan… sabar je la… geram lak aku dengar citer ko ni… (tak dapat nak nolong kalau tang reset2 port ni wehh…)

  24. azmie says:

    SpidyKitty on June 11, 2007 at 1:01 pm said:

    Huhu.. Kecian ko ek? dh dkt 8 ari pkai dial up la neh?? huhu.. sabar la bro.. nnti tuh.. ok la ko nyer connection..

    hari ni jumpa lepas kol 1 kata org tu…tgk ler camner :|

    azurt on June 12, 2007 at 9:57 am said:

    alaa.. syian kat ko kan… sabar je la… geram lak aku dengar citer ko ni… (tak dapat nak nolong kalau tang reset2 port ni wehh…)

    ituler…tak abes2 prob ler…frust nonggeng nih…

  25. voski says:

    Azmie, saye encountered streamyx down on last saturday after 5pm. ingatkan modem saye ade problem, suddenly disconnected during play on9 game.
    saye reset modem setting, re-configure it. same problem, so cal streamyx helpdesk.. really suck thier service, somemore ask noob questions.. :-w
    line ok balik at next day morning, dunno wat time..

  26. madnilk says:

    hurm… biasa ler tuh, early in this month streamyx prob sebab dorang reset main gateway ler…. sy sampai 1 minggu lebih tak dapat connect…. sempat juga merasa 2 phase…

    ish2 ish2 nasib baik sekarang dah agak stabil

    note: sorry nih dah berapa hari bulan comment :P

  27. azmie says:

    voski on June 12, 2007 at 3:03 pm said:

    Azmie, saye encountered streamyx down on last saturday after 5pm. ingatkan modem saye ade problem, suddenly disconnected during play on9 game.
    saye reset modem setting, re-configure it. same problem, so cal streamyx helpdesk.. really suck thier service, somemore ask noob questions.. :-w
    line ok balik at next day morning, dunno wat time..

    aku nyer still tak ok lagi :(

    madnilk on June 17, 2007 at 11:23 am said:

    hurm… biasa ler tuh, early in this month streamyx prob sebab dorang reset main gateway ler…. sy sampai 1 minggu lebih tak dapat connect…. sempat juga merasa 2 phase…

    ish2 ish2 nasib baik sekarang dah agak stabil

    note: sorry nih dah berapa hari bulan comment :P

    oo ko pon ader kene gak ker…tapi ko nyer dah ok…aku nyer tak ok ok lagi…hmmm

  28. azmie says:

    malam tadi dpt gak connection (menunjukkan yg bukan salah pc ataupn modem aku x( !) setelah fed-up, frust, dan bengangnya aku bertubi2 tekan butang enter walaupn asek kuar error 734 dan bermacam2 error yg lain seperti 678, 619, disconnected, 736 dan macam2 lagi message ler…l-)

    tapi connection lembab cam sial…dan utk menyakitkan hati aku lagi, aku biar jer on sepanjang malam dan juga aku biarkan on sebelum gerak ker tempat keje…bukan aper kalu aku redial balik mesti tak dpt nyer…kuar msg cam sebelum ni gak…

    malam ni nk tgk camner, disconnect ker, still lembab or aper2 lagi sebarang kemungkinan…yg penting aku dah bengang giler…ngan technician yg malas tanak angkat tepon biler aku call, kata ader dtg rumah aku tapi takder orang…mmg ler takder org aku kt tempat keje lar bengong! lenkali nak dtg tepon ler aku dulu…jgn main datang ajer…warghh…~X(

  29. azmie says:

    adeh…igtkan dah ok ler pagi tadi, lepas technician test kat pencawang aku try dial terus ajer dpt…takder hal pn..tapi bila malam aku balik dari keje aku dial terus takleh balik…wat hal balik…ni yg bertambah fed-up ni…:(

  30. azam says:

    ahh.apa benda masalah dengan streamyx nie?rupanya ramai jugak dah fed-up.aku pun ada problem jugak.dah tukar modem.panggil kontraktor pun.still problem 2.
    patut aku call centre oprtor dia kata,sori tak dapek nak tolong.banyak panggilan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p