• jika kenderaan anda rosak ditengah jalan

    Semalam on the way nak sampai rumah dah nih…aderlar satu kete ni breakdown dekat ler sangat ngan traffic light nak masuk ke kolej UPM nih. Bila dah dekat tu skali nampak ler kelibat 2 orang, 2-2 nyer laki, yang pada aku mungkin sorang tu mekanik ler kot.

     
     

    Apa yang aku nak kata kat sini ler, yang selamba lagi dok tengah jalan, dekat ngan traffic light tu lagi watpe? ape salahnyer dah ader 2 orang tu pakat tolak kete ke tepi, tak susah bukannya ada cerun bukit aper pun jalan rata ajer. Nasib baik ler hari Ahad so jalan tu tak baper sibuk ler sangat (kalau hari biasa memang selalu kenderaan bersusun gakler kat traffic light tu!).

    Aku sendiri dulu pun masa bawak kete (kete lame lak tu, model Fiat 131 Mirafiori…agak2 ler sendiri berat camner kete tu) mati bebetul nak masuk satu roundabout (bulatan) nih, kat lane kanan laktu, bersusah2 tolak kebelakang sengsorang menjauhi dari roundabout tersebut, pasal aku tau mesti akan menyebabkan traffic jam lagi lebih2 lagi time tu peak hours orang abes keje.

    So, common sense people!

20 Comments


  1. Fahmishah says:

    biasa lah..bila pk hal sendiri.mmg x pk dah org sekeliling :d

  2. n3dmax says:

    yupp, btul tuh…aku sokong ngn fahmi tuh…:)>-

  3. cake says:

    arr slalu keta rosak tgh2 jalan kann /:)

    p/s: bwk keta manual asyik mati enjin je kat traffic light.. org blakang bising huhu

  4. W says:

    aku pernah jumpa kes camni gak…
    kat traffic light Kem Desa Tun Hussein Onn dekat LRT Setiawangsa…
    keta bukan main, GTi… ekzoz muat bapak tikus masuk dlm ekzos…
    tapi rosak, selamba berenti kat line depan sekali traffic light tu…

  5. azmie says:

    well bukan stakat ganggu jalan jer yg aku nak tekankan kat sini…keselamatan tu penting lar juga…buatnya orang tak perasan kete sangkut tengah jalan, sekali hentam kete ngan orang2 tu gakler…:(

    let me share something, dulu ader customer bapak aku ni, drebar teksi. satu hari tu kete dier breakdown kat TEPI JALAN, tayar pancit ajer tu. tengah dier nak tukar tayar tetiba ader kete langgar dier, mati ditempat kejadian… itupun berita tu kitaorang dpt tau dah baper hari lepas tu (isteri arwah yang beritau)

    ~malang tidak berbau

  6. azmie says:

    cake on April 16, 2007 at 11:08 pm said:

    arr slalu keta rosak tgh2 jalan kann /:)

    p/s: bwk keta manual asyik mati enjin je kat traffic light.. org blakang bising huhu

    ahah ni mesti bese bawak kete auto ni…huhu

  7. azmie says:

    W on April 16, 2007 at 11:19 pm said:

    aku pernah jumpa kes camni gak…
    kat traffic light Kem Desa Tun Hussein Onn dekat LRT Setiawangsa…
    keta bukan main, GTi… ekzoz muat bapak tikus masuk dlm ekzos…
    tapi rosak, selamba berenti kat line depan sekali traffic light tu…

    at least tolak kete ke tepi janji ader ruang bagi kenderaan lain nak lalu kira dah ok ler…dok bebetol tengah jalan kira bahaya tuu…

  8. kyon says:

    Mm….
    buat ape susah2..
    bagi aku*lelaki senang je nak baiki kete ni*
    hahaha…bkn susah nak pikir panjang2…
    *itu pun kalau laki tu pandai baiki kate..*
    huhuhu…..

  9. madnilk says:

    sy tak penah buat lagi hal nih sebab tak penah pakai kereta, sy nih pakai motor jerk….. hu3 tapi jgn cop saya merempit sudah!!

    ala mereka2 nih konon igt ader kereta kengkadang berlagak jua……. tak tahu nak cakap dah, dulu ader sound sekali teksi, dier kata aper tahu,’jgn sebok hal orang’ ader ker patut

  10. paskal says:

    bro, benda ni tak heran dah kat area kl ni. its about attitude. sikap pemandu. yang ni kira ok lagi la. cube tengok pulak kalo ader eksiden, nak2 plak kat highway. keta yang eksiden tu maybe tercabut bumper je, tapi dia punye jem, fuiyoooh mau 2 3 kilometer… pasal pe? pasal nk tengok & tau aper yang terjadi. tu jer. ntah la. sikap ni cam dah takleh ubah dah. huhu

  11. azmie says:

    kyon on April 17, 2007 at 11:53 am said:

    Mm….
    buat ape susah2..
    bagi aku*lelaki senang je nak baiki kete ni*
    hahaha…bkn susah nak pikir panjang2…
    *itu pun kalau laki tu pandai baiki kate..*
    huhuhu…..

    jgn terkejut ader gak laki biler kete breakdown tayar pancit, nak tukar tayar pn ader yg tak reti…/:)

    madnilk on April 17, 2007 at 1:19 pm said:

    sy tak penah buat lagi hal nih sebab tak penah pakai kereta, sy nih pakai motor jerk….. hu3 tapi jgn cop saya merempit sudah!!

    ala mereka2 nih konon igt ader kereta kengkadang berlagak jua……. tak tahu nak cakap dah, dulu ader sound sekali teksi, dier kata aper tahu,’jgn sebok hal orang’ ader ker patut

    tak kesah ler kete atau moto…cam paskal cakap, it’s about attitude..

    paskal on April 17, 2007 at 3:12 pm said:

    bro, benda ni tak heran dah kat area kl ni. its about attitude. sikap pemandu. yang ni kira ok lagi la. cube tengok pulak kalo ader eksiden, nak2 plak kat highway. keta yang eksiden tu maybe tercabut bumper je, tapi dia punye jem, fuiyoooh mau 2 3 kilometer… pasal pe? pasal nk tengok & tau aper yang terjadi. tu jer. ntah la. sikap ni cam dah takleh ubah dah. huhu

    hoho itu satu mende yg lain dah bro…biler ader eksiden ker aper ker mesti jam panjang giler, sumer nak tgk aper yg berlaku, kengkadang pasal tu pn leh menyebabkan eksiden yg lain laks…
    [-(

  12. ZeMMs says:

    Memang aku setuju sangat la dengan mende ni.. yg peliknye diorg macam tak considerate langsung. Cuba la think ahead.. ramai lg org nak guna jalan tu.. kalo kenderaan rosak ni aku kira boleh dimaafkan lg la.. tp yg aku hangin sangat tu kalau kes kemalangan kecil2an cam terlanggar bumper ke.. tang tengah2 jalan tu jugak la diorg nak bertekak.. padahal stesen minyak ada dekat je seblah tu.. parking la kat sana pastu nak bertekak tu bertekak la puas2.. ni nak jugak menyusahkan org lain.. hampeh

  13. cake says:

    nak bawak bertekak kat stesen minyak, sedar2 sorang keta dah cabut.. lol =))

  14. shadowX_19 says:

    tahyer… teruk tul la org camnie… dah tau rosak tu tolak a ketepi jgn a nyusahkan org lain. lain a kalo eksiden memang takleh tolak tepi selagi tak diambil gambar n keterangan oleh polis

  15. azmie says:

    ZeMMs on April 17, 2007 at 10:47 pm said:

    Memang aku setuju sangat la dengan mende ni.. yg peliknye diorg macam tak considerate langsung. Cuba la think ahead.. ramai lg org nak guna jalan tu.. kalo kenderaan rosak ni aku kira boleh dimaafkan lg la.. tp yg aku hangin sangat tu kalau kes kemalangan kecil2an cam terlanggar bumper ke.. tang tengah2 jalan tu jugak la diorg nak bertekak.. padahal stesen minyak ada dekat je seblah tu.. parking la kat sana pastu nak bertekak tu bertekak la puas2.. ni nak jugak menyusahkan org lain.. hampeh

    ituler pasal…aku dulu pn ader tersondol bumper kete toyota satu ni dulu…masa tu kat roundabout, tgh jam…skali dier kuar maki hamun aku…aku pn cakap ler kot yer pon berhenti ler lepas roundabout, tgh jam ni…malas nak cakap kurang ajar…cakap elok2 jer dulu…:-\”

    cake on April 18, 2007 at 2:25 am said:

    nak bawak bertekak kat stesen minyak, sedar2 sorang keta dah cabut.. lol =))

    itu jenis takut nak pi repot kat balai polis ler tu…huhu

    shadowX_19 on April 18, 2007 at 1:18 pm said:

    tahyer… teruk tul la org camnie… dah tau rosak tu tolak a ketepi jgn a nyusahkan org lain. lain a kalo eksiden memang takleh tolak tepi selagi tak diambil gambar n keterangan oleh polis

    erk, tatauler aku kalau eksiden kete kene biar kat situ gak, pasal aku dulu kete siap terlintang tgh jalan kene langgar ngan BMW X5 cilakos tu…lepas tu ajer aku call tow truck pastu terus tarik balik ke bengkel bapak aku, pastu besoknyer baru pi tarik ker balai, tangkap gambar kat dalam kompaun dier ajer…

  16. Aleeya says:

    em ape kate lain kali klau korg nmpk keta rosak tgh jln, korg brhnti la hulurkn bntuan, tolong tolak ke tepi ke..ni x, korg tau tgkap gmbr pastu mengata kt diorg dlm blog..x baik tau..kite xtau ape mslh dorg sbnrnye..cara korg ni sedikit sbyk dh kira mmbuat fitnah n at the same time mnjatuhkn maruah dorg n secara x lgsung mengata bgsa kita sendiri..ni la sikap org malaysia, suke ckp blkg..klau korg btul2 prihatin, ape slhnye hulurkn bntuan.. ringankn beban..sy juge ckp pd diri sy sendiri ni… klau sy ade kt tmpt kejadian, insyaAllah sy tolong..tp dgn kudrat seorg permpuan ni, ape sy mmpu buat? mgkin bleh tlg tahan kereta lain mntk bntuan..

    p/s:azmie, klau u rase comment sy ni xsesuai, u bleh delete..tp hrp u fhm ape yg sy smpaikn..hrp u xbuat lg mcmni..cara u ni bleh mengaibkan org tau..cube u fikir klau u kt tmpt org tu, pastu ada org tulis pasal u dlm blog..xke u pun rase bengang dgn org tu?

  17. azmie says:

    Aleeya on April 22, 2007 at 1:07 pm said:

    em ape kate lain kali klau korg nmpk keta rosak tgh jln, korg brhnti la hulurkn bntuan, tolong tolak ke tepi ke..ni x, korg tau tgkap gmbr pastu mengata kt diorg dlm blog..x baik tau..kite xtau ape mslh dorg sbnrnye..cara korg ni sedikit sbyk dh kira mmbuat fitnah n at the same time mnjatuhkn maruah dorg n secara x lgsung mengata bgsa kita sendiri..ni la sikap org malaysia, suke ckp blkg..klau korg btul2 prihatin, ape slhnye hulurkn bntuan.. ringankn beban..sy juge ckp pd diri sy sendiri ni… klau sy ade kt tmpt kejadian, insyaAllah sy tolong..tp dgn kudrat seorg permpuan ni, ape sy mmpu buat? mgkin bleh tlg tahan kereta lain mntk bntuan..

    p/s:azmie, klau u rase comment sy ni xsesuai, u bleh delete..tp hrp u fhm ape yg sy smpaikn..hrp u xbuat lg mcmni..cara u ni bleh mengaibkan org tau..cube u fikir klau u kt tmpt org tu, pastu ada org tulis pasal u dlm blog..xke u pun rase bengang dgn org tu?

    terima kasih kerana sudi bagi komen kat sini aleeya. buat apa saya nak delete komen awak jika awak memberi teguran dan pandangan awak dengan niat yang baik dan tambahan lagi dengan penuh adab dan sopan. tak seperti sesetengah orang yang berkasar bahasa bila nak memberi sesuatu teguran.

    tapi saya tak bersetuju ler kalau dikatakan saya memberi aib kepada orang tersebut dan juga menyebarkan fitnah kerana saya tidak pun merendah2kan, menghina, mencaci menjatuhkan maruah malah berkata buruk terhadap orang tersebut. saya hanya mengutarakan pandangan saya terhadap situasi tersebut sahaja.

    jika keadaan mengizinkan sudah pasti saya akan menolong orang tersebut utk menolak keretanya ke tepi tetapi saya tidak berbuat begitu kerana pada waktu itu saya berada di bahagian kanan jalan dan juga berdekatan dengan lampu isyarat, takkan saya nak keluar dari kereta pada masa tersebut kerana ia akan menambahkan lagi kesesakan lalu lintas, tambahan pula ada 2 orang berada di kereta tersebut jadi sudah memadai jika untuk menolak kereta ke tepi jalan.

    apa yang saya nak tekankan disini sebenarnya, jika kenderaan anda mengalami sebarang kerosakan, seboleh-bolehnya cubalah mengelakkan dari mengganggu gerakan aliran lalu-lintas jalan raya, ini bukan sahaja untuk mengelakkan kesesakan, malah untuk keselamatan diri sendiri juga. :d

  18. manchurr says:

    stupido~ hmm, some people don’t aware bout surroundings! PDS (pentingkan diri sendiri) betul la!

  19. azmie says:

    manchurr on April 22, 2007 at 10:25 pm said:

    stupido~ hmm, some people don’t aware bout surroundings! PDS (pentingkan diri sendiri) betul la!

    yep, couldn’t agree more :|

  20. adib says:

    sape yang rosak?
    :o

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p