• shadow hack tutorial

    Aku rasa dah lama fahmishah mintak mende ni aku jer lupa nak wat…Shadow Hack ni secara ringkasnyer dengan meletakkan “shadow” kedalam image yang anda paparkan dalam posting anda.

    Pertama-tama nyer lar…2 image ni diperlukan untuk background shadow tu (bole didownload dari sini, hanya klik link berikut dan tekan “save link as”):

    1. shadow.gif
    2. shadowAlpha.png

    Uploadkan masuk maner2 directory yang patut, bagi aku recommended masukkan kedalam folder wp-image (kalau ada), tak pun create satu directory, misalnyer “images” dalam root directory wordpress anda.

    Kemudian, sila copy coding berikut:

    /*
    Drop Shadow Hack
    */

    .img-shadow {
    float:left;
    clear:left;
    background: url(“link penuh ke lokasi image shadowAlpha.png”) no-repeat bottom right !important;
    background: url(“link penuh ke lokasi image shadow.gif”) no-repeat bottom right;
    margin: 10px 0 10px 10px !important;
    margin: 10px 0 10px 5px;
    padding: 0px;

    }

    .innerbox{
    position:relative;
    bottom:6px;
    right: 6px;
    border: 1px solid #999999;
    padding:4px;
    margin: 0px 0px 0px 0px;
    }

    .innerbox{

    /* IE5 hack */
    \margin: 0px 0px -3px 0px;
    ma\rgin: 0px 0px 0px 0px;
    }

    div.clearer {

    clear: left;
    line-height: 0;
    height: 0;

    }

    /*
    End Drop Shadow Hack
    */

    Dan masukkan coding tersebut ke style.css untuk current theme yang anda gunakan. Masukkan dibahagian bawah sekali pun takper :D

    kemudian copy coding berikut:

     

    Update:

    Untuk memudahkan lagi aku uploadkan text file yang mengandungi coding spt dalam image diatas. File tersebut boleh didapati di SINI

    Dan masukkan ke dalam file quicktags.js, masukkan ajer dibahagian bawah skali dan save. Tatau maner file tu? mudah sahaja, ikut langkah ni: wp-includes>js>quicktags.js

    Bahagian ni untuk memaparkan butang “pic drop shadow” dan “clear div” ke dalam bahagian “create new post” dalam admin page anda.

    Cara Menggunakannya:

    Highlight url utk image yang anda nak boh shadow tu, kemudian tekan butang “Pic Drop Shadow”, dan kemudian tekan butang “clear div”. “Pic Drop Shadow” bertujuan untuk menyalut image tersebut dengan shadow dan “clear div” pula bertujuan untuk menjarakkan text selepas image tersebut. Apa terjadi jika tidak ditekan butang “clear div” tersebut?. Pepandailer cuba…try and error wokey? :D

13 Comments


  1. Fahmishah says:

    Sebagai orang pertama ucap TELIMA KASIH!:d

  2. azmie says:

    Fahmishah on March 14, 2007 at 10:38 pm said:

    Sebagai orang pertama ucap TELIMA KASIH!:d

    no problemo :d

    owh yer…aku citer psl mende ni mesti korang nak tgk sample kan? tu ader dlm post tu…:d

  3. Kyoshiro says:

    huhu.. aku pon nak try nanti, tapi lepas cari theme baru la :)>- .. arigatou gozaimatsu

  4. winterwish says:

    Ni lagu satu tutorial Shadow. Siap explanation so bole la paham ape bende yang ‘berlaku’ disebalik coding2 tu. Huhu

    http://theshapeofdays.com/2005/11/my_contribution.html

  5. azmie says:

    winterwish on March 18, 2007 at 6:10 pm said:

    Ni lagu satu tutorial Shadow. Siap explanation so bole la paham ape bende yang ‘berlaku’ disebalik coding2 tu. Huhu

    http://theshapeofdays.com/2005/11/my_contribution.html

    thx winter :D

  6. pluginbaby says:

    bro.. nape x gune software je? mcm2 software leh.. tp thanks 4 ur guides

  7. azmie says:

    pluginbaby on March 18, 2007 at 11:49 pm said:

    bro.. nape x gune software je? mcm2 software leh.. tp thanks 4 ur guides

    software? meaning cam PS, Fireworks tu? leceh ler nak kene byk edit…yg hack ni mmg ler pada mula nampak cam leceh, pasal nak kene setting byk dulu…tapi kene lar bersusah2 ler dulu, nnt akan bersenang2 juge kemudian…huhu :D

  8. khai says:

    bro… coding yg nak masukkan kat quicktags tu nak kene salin balik ke? coz bro kasi image plak…

    nape x leh paste terus ke.. adeh.. hope reply asap.. tq bro…

  9. azmie says:

    aku ader try nak boh text file kt dlm post ni…tapi dier jadi mengong ler pulok…

    nnt malam kalu ader on YM aku kasi kat situ…k :)>-

  10. khai says:

    ok bro azmie. khai dah selesaikan quick tags tu… neway, just my 2cents, ape kata code ntuk paste kat quick tag tu bro letak dalam notepad.. coz ntuk newbie2 nak buat menda tu, sangatlah tensen dorang nnt… :d

    pssttt: dah ikut cara dah ni.. nape shadow still x muncul2.. mana plak silapnya ni.. adess…

  11. azmie says:

    dah try wat macam2 seblom ni, tp ntah naper biler nak save dier tetiba kuar 404…tk dpt detect puncanyer

    tp takper, aku try balik upload text file tgk camner nt :)>-

  12. Thanks alot buat abang azmi terhadap tips & trics tersebut. Saya dari Indonesia nih, saya dah added blog address abang azmi di blog saya, bolehkah. Kalau tak boleh, saya akan hapus tuh link blog abang azmi. :d

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tebaboom.org » Blog Archive » Henshined + Hapdeted + SPM
  2. WP theme manager « Azmie.net

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p