• teroka vista

    aku telahpun install Windows Vista version RC1 tak lama dulu, yang pertama direleasekan ke public, tapi jarang sangat aku guner pasal tak banyak software compatible ngan OS ni…tambah satu lagi agak lembab, pasal pc aku ni rasa cam tak lepas walaupun minimum requirement utk OS ni. aku install kat pc tempat keje aku ni, buatkan jadi dual boot antara Vista ngan XP, so biler buat keje aku just gune XP ajer…

    biler ader masa lapang aku akan gunerkan Vista ni, teroka ler aper2 yang patut. antara feature yang paling menarik perhatian aku ler adalah Windows Flip 3D. memula memang aku tatau aper nama mende tu. aku ader tengok demo presentation untuk satu OS ni, dimana kita boleh navigate ataupun switch antara banyak windows dalam satu desktop dalam cara yang interaktif, yakni secara 3D. so aku ingatkan demo ni untuk Vista ler, sekali biler aku dah install, aku cari-cari camner nak guner feature tu, tapi tak terjumpa ler plak, so aku ingatkan demo tu untuk Mac nyer brand ler kot. last sekali aku tengok demo lain utk Vista, terjumpa ler lagi sekali mende yang lebih kurang sama, dan kemudian baru dapat tau nama dia Windows Flip 3D, tapi tak diberitau lak cara nak watnyer…last-last sekali aku dapat tau cara dier simple ajer (dari fungsi HELP ler..huhu), dengan menekan butang windows pada keyboard dan juga butang “tab”, hasilnya seperti berikut:

    undefined
     

    akhirnya aku jumpa juge caranye! tapi aku still tatau camner cara nak flip satu windows seperti yang ditunjuk dalam video demo tu…ker memang takleh…pasal kalau nak dibandingkan ngan yang dalam video tu rasa cam telebih canggih ler plak…dah tak macam Vista yang ader sekarang dah…huhu

    p/s: dan video yang aku maksudkan tu leh didapati dibawah:

    (rename .rar kepada .wmv selepas siap didownload)

25 Comments


  1. gie says:

    aku ade gak try vista ni,tapi,3d flip je yg aku jumpe…yg sampai ble pusing2 tu,tak pernah jumpe lagi…nanti aku usya balik…test yg retail version nyer

  2. Kyoshiro says:

    hho, dvd vista ku beli lum test lagi… :((

  3. azmie says:

    gie on March 8, 2007 at 3:18 pm said:

    aku ade gak try vista ni,tapi,3d flip je yg aku jumpe…yg sampai ble pusing2 tu,tak pernah jumpe lagi…nanti aku usya balik…test yg retail version nyer

    padahal diikutkan bukan boleh dipanggil 3D flip tu, just 3D switch…kan? tapi aku sebelum ni aku pikir yg video tu bukan demo pasal windows…hmm still having doubts nih…

    Kyoshiro on March 8, 2007 at 3:20 pm said:

    hho, dvd vista ku beli lum test lagi… :((

    beli? dah release bebetul ker?

  4. shadowX_19 says:

    uih.. menyeget lak die… notebook aku tak cukup power lagi a nak pakai vista. biar la dah diupgrade nanti baru aku pakai vista.. huuhuh

  5. cake says:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

  6. Kyoshiro says:

    cake on March 9, 2007 at 2:35 am said:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

    hoho, aku rase setakat ni aku pon say taknak Vista/Office 2007 seb byk bugs lagi… nanti lelama baru la support

    @azmie : yup, cetak dah release winvista :D.. RM10 je dan buleh active dah pon, thanks to Paradox Team.. hahaha :)>-

  7. azmie says:

    shadowX_19 on March 9, 2007 at 12:55 am said:

    uih.. menyeget lak die… notebook aku tak cukup power lagi a nak pakai vista. biar la dah diupgrade nanti baru aku pakai vista.. huuhuh

    notebook nak upgrade apernyer…tu psl aku da tak pakai notebook…prefer pc ajer…huhu

    cake on March 9, 2007 at 2:35 am said:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

    yerp i also read (only the title) in mytorrent network..huhu

    Kyoshiro on March 9, 2007 at 6:46 am said:

    cake on March 9, 2007 at 2:35 am said:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

    hoho, aku rase setakat ni aku pon say taknak Vista/Office 2007 seb byk bugs lagi… nanti lelama baru la support

    @azmie : yup, cetak dah release winvista :D.. RM10 je dan buleh active dah pon, thanks to Paradox Team.. hahaha :)>-

    ooo…dah lamer tak mengusyar pasaran cetak pirate…huhu aku pn ader download paradox tu…tapi tak guner lg…aper kegunaan dier actually?

  8. Kyoshiro says:

    uh… Paradox sbenarnye tu name team crackers, diorang ni team crackers pertama yg berjaya menciplak cd-key ori vista.. congrats la:joget

  9. shadowX_19 says:

    azmie on March 9, 2007 at 2:36 pm said:

    shadowX_19 on March 9, 2007 at 12:55 am said:

    uih.. menyeget lak die… notebook aku tak cukup power lagi a nak pakai vista. biar la dah diupgrade nanti baru aku pakai vista.. huuhuh

    notebook nak upgrade apernyer…tu psl aku da tak pakai notebook…prefer pc ajer…huhu

    cake on March 9, 2007 at 2:35 am said:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

    yerp i also read (only the title) in mytorrent network..huhu

    Kyoshiro on March 9, 2007 at 6:46 am said:

    cake on March 9, 2007 at 2:35 am said:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

    hoho, aku rase setakat ni aku pon say taknak Vista/Office 2007 seb byk bugs lagi… nanti lelama baru la support

    @azmie : yup, cetak dah release winvista :D.. RM10 je dan buleh active dah pon, thanks to Paradox Team.. hahaha :)>-

    ooo…dah lamer tak mengusyar pasaran cetak pirate…huhu aku pn ader download paradox tu…tapi tak guner lg…aper kegunaan dier actually?

    maksud aku upgrade RAM la.. ram aku pakai skrg ni rendah lagi

  10. azmie says:

    aii pening aku camner quote leh jd camnih penin nak membacanyer huhu

    stakat upgrade itu ajer ler, aku dulu pn ader apgred RAM sampai 1GB tp cam takder aper2 beza pn…tu psl berubah angin ker PC ajer…huhu

  11. manchurr says:

    ye ke kena banned? gler ahh.. huhuh.. aku pakai office 2007 ok je.. xtau la bug ape.. hm, aku bukan pakai sgt office.. wey! try CS3 oii.. gempak!

  12. gie says:

    aku dapat info,yg 3d tu bukan vista nyer…tu java nyer…pepehal,aku tgh tunggu feedback….ahaha…aku dah siap upload vista retail version….tapi,tuk kegunaan private je…kalo bagi publik,kong la seber nanti…

  13. blue_april says:

    aku ade bc review psl vista nih..
    90% cam x bape ske vista nih..
    x tau sbb per..

  14. ZeMMs says:

    Hehe.. patut la aku cari2 tak jumpa ape mende 3D Flip ni.. nasib baik ko bgtau. Aku try wat Windows Tab tadi. baru nampak.. ampes.. hehe

  15. azmie says:

    stakat tu ajerlar…tak sama cam yg ditunjuk dlm video tu…huhu

  16. azurt says:

    nape aku satu patah haram tak paham ape yg korg tgh ckp ek..? :-?/:)@-)

  17. azmie says:

    penjelasan ringkas:

    penah guner windows vista? tau fungsi biler kita tekan alt tab?

    try lak tekan win (butang windows kat keyboard) tab, dan anda akan tau hasilnya :)

  18. blue_april says:

    aku menci tol ngn vista ney..
    nak gune crack pun susah..[-(
    aku sokong XP..much better than vista..

  19. azurt says:

    owhh..ehehehe.. baru la aku dapat paham ape maksud ko tu.. :p rupanya korg ni tgh cakap pasal function2 dlm winVista ek? ehehhe….. mane la aku nak reti.. [-(

  20. azmie says:

    blue_april on March 13, 2007 at 12:14 am said:

    aku menci tol ngn vista ney..
    nak gune crack pun susah..[-(
    aku sokong XP..much better than vista..

    kalu tak silap ader satu crack gerenti leh guner…tapi aku tak penah try lg…

    azurt on March 14, 2007 at 12:26 am said:

    owhh..ehehehe.. baru la aku dapat paham ape maksud ko tu.. :p rupanya korg ni tgh cakap pasal function2 dlm winVista ek? ehehhe….. mane la aku nak reti.. [-(

    yes anda betul!!! 10 markah buat anda :d

  21. Nas says:

    cake on March 9, 2007 at 2:35 am said:

    bumped into a news site saying that US government is banning Vista..

    now take THAT bill gates! wakakaka!

    Kalau kena banned pun tak bankrupt pun mamat William Gates tu. Dia skarang orang terkaya kat dunia ni. Networth dia dah cecah US$56 billion . Setakat rugi US$5 billion tak rasa pun.8->

  22. azmie says:

    that’s for sure larr…tapi biasanyer lar, orang kalau dah ader byk duit pn…they still craving for more…;)

  23. Yulius says:

    Tolong bisa bantu saya untuk crack winvista ultimate, ini alamat email saya : yulius_ilmoe@yahoo.co.id.
    Terima Kasih banyak atas bantuannya.

  24. azmie says:

    guna lah yang original ;))

    ps: aku gune vista home basic takder feature 3D flip ler…heran /:)

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p