• iswara, oh iswara, where art thou iswara?

     

    somewhere about one week before 25th November 2006:

    – Planned to buy a new car, a Proton Saga/Iswara/Kereta Kebal Aeroback 1.3 Manual Transmission. Called a friend who is also a Proton’s salesman to make the necessary arrangements.
    – Submitted the required documents for the loan application.

    28th November 2006:

    – An AMbank officer called regarding the loan application. Asking couple of questions.

    30th November 2006:

    – Received a called from the salesman aka friend that the loan from AMbank has been approved. Proceed to sign a couple of documents regarding the loan matter.

    Somewhere around the early week of December 2006:

    – Received a call from an officer from CIMB bank, also regarding the vehicle loan. Answered several questions, but later decided to disregard it because the loan approval from AMbank earlier.

    From there, still waiting for the darn car until now, 17th December 2006. The reason, “something wrong with Proton’s payment system,” replied the salesman. They had some problems receiving payment from the bank, because of a new system implementation and thus the commencing of the old system’s migration to the new system, which then created some problems, resulting the delay of the K1 letter release (which is crucial for the release of the vehicle for registration at the JPJ – according to the salesman).

    Additional Info: 11th December 2006 – while in the waiting process…

    Received the hire-purchase agreement from AmBank, stated to pay an installment amount of RM418, starting on 30th December 2006, what the heck??? (Bayang kete pon tak nampak, da nak start kene bayo lak?)

    Why…? why this happens to me? why must they implement a new system exactly on the time when I want to buy a new car? and why must they still proceed to use the new system even though they already aware of the problems created by it? why don’t use manual method? Customers must always be given a top priority, darn it!!! :-W

15 Comments


  1. CypherHackz says:

    jangan member kau tu menipu sudah… hu3. :d

  2. azmie says:

    kalau dier betol2 nak tipu pn, aku takder nak risau aper psl aku takder kuar duit satu sen pon laie…huhu

  3. megat says:

    dlm bisnes kena kejam x kira kawan atau sedara. beware mie! first thing is make sure u get ur really new car ( takut ada barang kat enjin kena tukar ) member aku terkena gak sebelum raya )

  4. azmie says:

    akan aku check secara thorough nnt biler nak amek kete tu nt, slek sket jer aku tanak amek…[-(

  5. cake says:

    susah btol bile nak bli keta ade prob camnih.. ingat urus ngan kawan senang la sket.. huhuhu ye dak?

  6. faidhi says:

    ko minat iswara ek .. aku minat kete sorong … jimat minyak

  7. Wizurai says:

    aku punya job skang ni kena mengira hire purchase interest client la… berapa balance dia punya balance hutang la… penin… penin… 8-|

  8. abah says:

    sib baik ko tak kuar duit ape pun lagi….ape2 pon…lembab hokey wat kerja…camaner nak maju..bla ..bla..bla…zZzzz :-w

  9. azraai says:

    lol, asal beli dengan agen. lainkali beli terus dengan proton. apa barang beli dengan distributor atau manufacturer. selalunya murah termasuk la kereta. selalunya agen byk menipu la. accessories yg tak perlu pun dia letak lepas tu kena bayar lebih.

  10. azmie says:

    cake on December 18, 2006 at 3:21 pm said:

    susah btol bile nak bli keta ade prob camnih.. ingat urus ngan kawan senang la sket.. huhuhu ye dak?

    ituler…byk lak songeh nye

    faidhi on December 18, 2006 at 7:29 pm said:

    ko minat iswara ek .. aku minat kete sorong … jimat minyak

    jimat aper nyer…langsung tak gune…hoho

    Wizurai on December 18, 2006 at 10:49 pm said:

    aku punya job skang ni kena mengira hire purchase interest client la… berapa balance dia punya balance hutang la… penin… penin… 8-|

    itu bukan leh kira tanyer kat bank ajer ker?

    abah on December 19, 2006 at 3:32 am said:

    sib baik ko tak kuar duit ape pun lagi….ape2 pon…lembab hokey wat kerja…camaner nak maju..bla ..bla..bla…zZzzz :-w

    ituler…dah tau tak kuar satu sen kot2 yang lembab tu

    azraai on December 19, 2006 at 3:37 am said:

    lol, asal beli dengan agen. lainkali beli terus dengan proton. apa barang beli dengan distributor atau manufacturer. selalunya murah termasuk la kereta. selalunya agen byk menipu la. accessories yg tak perlu pun dia letak lepas tu kena bayar lebih.

    kalu beli direct takut dpt basic jer, beli kat ejen besenye dlm package

  11. ZeMMs says:

    a’ah.. slalunye kalo beli dgn agen mmg jadi camni..
    tp takpe.. lambat laun sampai gak keta idaman tu.. :)>-

  12. azmie says:

    Insya-Allah, kalau takder aper2 samada Khamis atau Jumaat dpt kete…berpegang pd aper yg member tu cakap ler

  13. azmie says:

    dah dapat pn kete dlm jumaat lepas…alhamdulillah… :joget

  14. shah power says:

    Molopeh ko! Iswara turun harga 27 k…

  15. azmie says:

    ituler…nyesal lak amek awal2…tapi aku tak melepas aper pn…kete tetap dpt gak…huhu

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p