• cicakman

     

    Baru balik dari The Mines tadi…lepas tengok citer Cicakman, bersama kapel terhangat B-). Apa yang bole aku katakan. Best & Bangga! Bangga pasal anak watan yang pertama dapat buat citer macam ni. Dan best bukan sahaja ngan teknologi grafik yang digunakan untuk sepanjang citer tersebut (memang dua ibu jari keatas!!), malah jalan citer juga memang amat menarik. Tabik dan pujian diberikan pada Yusry KRU kerana dapat mencapai tahap seperti ini.

    Memula ingatkan bodoh ler tajuk Cicakman, dalam hati aku pikir aper ler boh namer camtu, cam takder nama lain ker?. Tapi seperti serangkap ayat Inggeris, “You Have To See It To Believe It!”. Nak kene tengok baru tau! :-D

    Tidak dilupakan juga casting untuk citer ni, Saiful Apek sebagai Hairi, Yusry sebagai Dani, Fasha Sandha sebagai Tania, Aznil sebagai Professor Klon dan AC Mizal & Adlin Aman Ramli sebagai Ginger 1 & 2. Sumer nyer memang best-best!!! Adapun si Aznil yang agak over ngan lawak jahatnyer tu tapi kira dapat membawa watak tu gakler..huhu

    Aku takmo nak citer bebanyak sangat kat sini kang ilang saspen lak bagi mereka yang belum menonton citer ni lagi. Tapi aper aku nak sentuh sket sini, pasal kebarangkalian untuk kesinambungan citer ni. Memang agak tinggi, cam bagaimana Si Cicakman hendak mendedahkan identiti dia kepada kekasih yang sangkakan kawan dia si Dani tu adalah Cicakman, si Tania tu. Dan Professor Klon yang akhirnya ditangkap atas segala perbuatan jahatnya tu, adakah dia….? noktah disini…huhu

    Walau bagaimanapun sambungan untuk citer ni tetap ada. Baru-baru ni dalam suratkhabar mengatakan yang Cicakman mengaut jumlah kutipan sebanyak RM2 Juta sejak dari tarikh pertama ditayangkan citer nyer. Memandangkan sambutan untuk citer ni agak luar biasa, maka pihak terbabit iaitu KRU Productions akan menjalankan penggambaran untuk Cicakman 2 pada awal 2007 nanti.

    Aku amat mengharapkan yang lagi best untuk sambungan Cicakman ni. Pertama sepertinya dalam industri perfileman. Harap-harap yang lain tu dapat bangun dari lena diulit intan mereka, jangan ler asek buat citer ala-ala cinta aja. Lagi bagus digabung bermacam-macam elemen yang lain. Contoh terbaik seperti tajuk entri aku kali ni ler :-D

    ps: Thanx alot to Azurt & Zemms for kindly giving me a treat for dinner @ pizza hut and a ticket to watch the movie with them. Lenkali biar aku lak belanja buleh? huhu B-)

34 Comments


  1. cake says:

    dah brape ramai blogger yg review pasal cite nih.. mmg konfem kutipan byk ar.. i’m quite impressed too. :)>-

  2. azmie says:

    banyak kutipan tu satu hal, citer ni mmg lain dr yang lain, menyangkal norma genre filem negara ini…*skema laks…hohoh

  3. CypherHackz says:

    aku rasa nama dia memang tak salah. kalau nak dibandingkan ngan nama omputeh. contohnye, spiderman. kalau translate ke melayu jadi, labah-labah man. tak ke pelik tu. hu3.

  4. azmie says:

    betol gak cakap ko tu, kalau nak ditranslate terus 100% ker BM, jadi manusia cicak lak…tak menarik lak…huhu

  5. ZeMMs says:

    Hah? Next time ko nak belanja? btul? ok ok aku dah plan untuk next show plak nih… tgk kat the curve ke.. IMAX theatre kat timesquare ke.. pastu plak seblum tgk wyg tu kita makan kat restoran 6 bintang kat mana2 dulu ke… kes kes kes $-)=))>:)>:)

  6. dinswok says:

    wow! Cicakman ngan Cinta mmg tahap kotak pejabat (box office) ek? Huhu.. aku blom tgk lagi kedua2 citer tu… :(

  7. Kyoshiro says:

    huhu, bile agaknye aku dapat tengok [-(

  8. azurt says:

    tak sabarnye la nak tunggu treatment dari ko nih… ape lagi aku nak tgk ek..? ermm.. Eragon..? ermm… ok gak tu.. jgn lupe ek azmie.. so, bile la ni konon bole date lagi..? :joget

  9. blue_april says:

    teknik CGI jer leh dibanggakan..yg lain hancuss..[-(

  10. azmie says:

    ZeMMs on December 14, 2006 at 1:40 pm said:

    Hah? Next time ko nak belanja? btul? ok ok aku dah plan untuk next show plak nih… tgk kat the curve ke.. IMAX theatre kat timesquare ke.. pastu plak seblum tgk wyg tu kita makan kat restoran 6 bintang kat mana2 dulu ke… kes kes kes $-)=))>:)>:)

    huk oloh…leh! no hal! ko jemput aku leh? aku tak reti gi tempat2 camtu…huhu

    dinswok on December 14, 2006 at 1:55 pm said:

    wow! Cicakman ngan Cinta mmg tahap kotak pejabat (box office) ek? Huhu.. aku blom tgk lagi kedua2 citer tu… :(

    disarankan utk tgk (Cinta aku pn lom tgk laie…tapi kata si zemms ngan azurt citer tu besh)…tp jgn tgk dari kaca TV aka VCD/DVD cetak lanun dah ler…huhu

    Kyoshiro on December 14, 2006 at 3:06 pm said:

    huhu, bile agaknye aku dapat tengok [-(

    erk, ituler kalau ko turun kl leh aku banjer tgk citer cicakman tu…huhu

    azurt on December 14, 2006 at 3:28 pm said:

    tak sabarnye la nak tunggu treatment dari ko nih… ape lagi aku nak tgk ek..? ermm.. Eragon..? ermm… ok gak tu.. jgn lupe ek azmie.. so, bile la ni konon bole date lagi..? :joget

    erk aku rasa aku ader sebut keinginan nk tgk citer eragon tu…tp dimana ek? hmmm…bilekah date yg dihajatkan itu? aku ok ajer…hohoh :)>-

    blue_april on December 14, 2006 at 4:13 pm said:

    teknik CGI jer leh dibanggakan..yg lain hancuss..[-(

    erk dah tgk citer tu dah ker? adakah maksud anda jalan citer tu tidak bagus? bagi aku jalan citer tu bagus, ditambah lagi ngan pelakon2 yang bawa watak memasing ngan berjayanya…:)

  11. azmie says:

    ops forgot to mention…malam tadi maser korang tinggalkan aku menuju tempat letak kereta memasing, aku agak “sesat” gak untuk mencapai tempat letak kereta aku…dem! baru aku tau tingkat G tu bawah tingkat UG…aku dok terpinga2 aku dah kat tingkat G, camnerler aku nak turun p tingkat UG nih? nak ikut lif, sumer dah tak beroperasi dah! nak ikut tangga, sampai situ ajer, tak turun maner lagi dah!..last2 kene menapak ikut lif dari bahagian lain naik satu tingkat dari G ke UG…warghh!! horror siot takut tak jumpe kete jek malam tadi….:-ss

  12. azurt says:

    wahh.. ye ke..? aku mmg dah agak dah, benda cam ni mmg akan jadi… camanala ley tak ingat parking kat mane tu…? :-“

  13. azmie says:

    bukan tak ingat parking katne…tak tau jalan nak gi ker tempat parking tu…huhu

  14. blue_april says:

    storyline x bape baguz laa..bnyk review dr paper n forum ckp ader sket kureng psl watak2 tu..mebi yusri terlalu fokus pd cgi kot..

    cam watak hero tu sendiri yg berpeluh2 wlpun tmpat tuh bersalji..ish2..

  15. azurt says:

    aku tak puas hati, sebab aku tido… :-l

  16. azmie says:

    blue_april on December 14, 2006 at 8:12 pm said:

    storyline x bape baguz laa..bnyk review dr paper n forum ckp ader sket kureng psl watak2 tu..mebi yusri terlalu fokus pd cgi kot..

    cam watak hero tu sendiri yg berpeluh2 wlpun tmpat tuh bersalji..ish2..

    a’a, itu antara details yg aku juga perasan masa tgk citer tu…[-(

    azurt on December 14, 2006 at 8:25 pm said:

    aku tak puas hati, sebab aku tido… :-l

    yeah, I noticed…:))

  17. zienow says:

    heh.. best mmg best cite nih. and sesuai untuk tontonan kanak² lagi laa… heh:joget

  18. azmie says:

    ya ke sesuai? malam tu aku tgk cam annoying jerk bebudak kecik dok menjerit ketawa…:-w

  19. gie says:

    bile la org nak ajak aku tgk wayang ni :( …sesorg,kesunyian… :((

  20. azmie says:

    ler…kalu ko dak area selangor konpem aku da ajak kuar tgk wayang skali aritu…:)

  21. azurt says:

    yo ooo oo je azmie ni ek.. smua dia nak ajak ekk.. :-?

  22. azmie says:

    eheh…awat takleh ker? ;)

  23. hamdy says:

    ler… azurt keje kat TM net mane? cyberjaya ker? tau tak GITN. TU tmpat den keje

  24. azmie says:

    dier tak keje kat TMnet dah for all I know…pindah ker TM lak :D

  25. azurt says:

    aiks.. sape kah hamdy nih..? risau gak nih.. ehehhe… kawan ko ke Azmie?

  26. azmie says:

    a’a kawan aku…naper?

  27. khai says:

    dah nengok.. what i can sey, mmg tabik spring ntuk KRU Film!!! =d>

  28. azraai says:

    eh org GITN ada sini. bleh unblock Yaho Messengger tak!

    pasal cicakman, erm no comment. seperti biasa aku tolak filem dari Malaysia kecuali filem tu ada beberapa aspek yang perlu diperhatikan.

  29. azmie says:

    khai on December 18, 2006 at 11:14 pm said:

    dah nengok.. what i can sey, mmg tabik spring ntuk KRU Film!!! =d>

    yeah :joget

    azraai on December 19, 2006 at 3:40 am said:

    eh org GITN ada sini. bleh unblock Yaho Messengger tak!

    pasal cicakman, erm no comment. seperti biasa aku tolak filem dari Malaysia kecuali filem tu ada beberapa aspek yang perlu diperhatikan.

    kebende GITN ni? tak paham aku!

  30. azurt says:

    kate kawan hamdy.. GITN pun ko tak tau ke..? :-“

  31. Zeo says:

    Bosan dan suck. Not value for your money.

  32. azmie says:

    azurt on December 19, 2006 at 3:58 pm said:

    kate kawan hamdy.. GITN pun ko tak tau ke..? :-“

    memang ler kawan aku, tapi dah baper bulan tak jumper dier…kata keja kat cyberjaya tapi tatau keja aper…masa dia komen baru2 ni baru tau dia keje TMnet 8-|

    Zeo on December 19, 2006 at 3:59 pm said:

    Bosan dan suck. Not value for your money.

    hah? awat kata camtu?

  33. akey says:

    cicakman best la.. ape la korang ni.. pikiak la.. dari citer melayu lain yg x habes2 jiwang, jiwang, jiwang.. sampai mati pon jiwang je movie mlayu..
    pe2pon, aku saport ah cicakman.. x sabo nak kuar cicakman 2 nyerk.. sape x suke mmg bodo tolol bangang prasan bagoz.. sape x puas ati jom ah fite ngan aku one on one.. brani ker??? sampah…

    k ah papai.:d

  34. azmie says:

    emo ler plak…sampai nak ajak fight kunun…kot yer pon kasi ler full address ker aper ker…baru ler orang percaya..huhu

    biasak ler itu pendapat memasing…

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p