• wat hal dah!

    Wat hal lagi! aku takleh nak gune stimix aku lagi!!! kali ni saspek line tepon ler plak! perasan tengahari semalam lagi dari tempat keje, aku tgk MSN messenger yg sepatutnya online, tetiba offline lak. Balik rumah malam tadi tgk modem aku dok berkelip manjang lampu DSL tu. Cam tau jek aper simptom dia, skali aku angkat tepon nak pastikan aper yang terjadi, ader bunyi bising yang agak kuat! Sah! mesti problem line tepon nih! Pasal sebelum ni aku penah kene masalah yang sama, akibatnya aku kene tukar wiring tepon utk seluruh rumah! Burn duit aku RM150 bagi kat tukang pasang wayar tu. :-l

    Ekceli line stimix nih sensitif sket kalau ader aper-aper gangguan, contoh cam bunyi bising yang aku cakap tadi tu, DSL mesti tak jalan justeru takleh ler access stimix tu.

    Ada masa biler lampu tu berhenti berkelip, aku try ler dail, selalunya tak dapat, tapi bila dapat connect pon, tadak respon! pasal line tak stabil ler tu!. Malam tadi sempat gune utk hantar email kat cik azurt jer, tulis email pasal problem aku ni (sori sesangat call ganggu dier malam tadi..huhu), dia keje TMnet so aku kira mengadu kat dia ler ni. Lepas jek hanto email tu terus stimix takleh pakai dah! Tensen giler.

    Nasib baik ader dialup kat tempat keje ni…:|

26 Comments


  1. CypherHackz says:

    bagi penampar je phone tu. hu3. tapi takkan sampai begitu sekali kene tukar wayar phone. ish3. jenuh r kalau setiap kali ade problem ngan line phone, kene tukar line.

  2. azmie says:

    itu ler…takkan nak kene tukar wayar lagi kot pasal simptom nyer samer cam seblom nieh…kira melampau ler sangat!

    tapi yg paling tensen aku tk dpt nak donload anime aku! dah ler hari ni bleach ep baru kuar…dan ader lagi 2-3 anime lain laks…

    besok lak smallville ep baru nak kuar…warghhh banyak melepas nieh!

  3. ikram_zidane says:

    cuba la betulkan sendiri.. biasanya tmnet memang banyak prob.. tunggu la maxis nye..

  4. azraai says:

    ikram_zidane on November 16, 2006 at 6:59 pm said:

    cuba la betulkan sendiri.. biasanya tmnet memang banyak prob.. tunggu la maxis nye..

    maxis punya lagi tak best. ada limit 3GB jer bandwith sebulan. lepas tu pakai wireless plak. pakai wireless lagi sakit dari wired.

  5. azmie says:

    ikram_zidane on November 16, 2006 at 6:59 pm said:

    cuba la betulkan sendiri.. biasanya tmnet memang banyak prob.. tunggu la maxis nye..

    nak betulkan sendiri apernyer, masalah line konpem dah ni…aku baru tepon bhg aduan kerosakan talian malam tadi…maybe hari ni check kot

    azraai on November 17, 2006 at 12:02 am said:

    ikram_zidane on November 16, 2006 at 6:59 pm said:

    cuba la betulkan sendiri.. biasanya tmnet memang banyak prob.. tunggu la maxis nye..

    maxis punya lagi tak best. ada limit 3GB jer bandwith sebulan. lepas tu pakai wireless plak. pakai wireless lagi sakit dari wired.

    kalau tak silap Digi pon ader gak kan? yg tak besh nyer agak mahal nak kene bayar….kan?

  6. azurt says:

    keciannn kat azmie.. eheheh.. nak wat camana.. mmg line kat sri serdang or serdang raya tu teruk sket.. ada gak hari tu, sorg pompuan ni nak mintak tlg aku apply streamyx utk dia.. tapi port takde.. so, mmg susah la kot kat area situ (pompuan tu tinggal kat area serdang la).. dia kate, dia dah tak tahan gune maxis.. mahal gile..

    aku pun tgh tunggu maxis gak nih.. (nak tgk sollution dorg) :-“

  7. azmie says:

    warghh! tadi singgah rumah sat nak tgk aper kondisi keadaan phone aku tu, so aku amik kesempatan utk usyar connection dari tiang tepon ker rumah aku kat bhg belakang rumah…skali check balik terus line tepon aku mampos…warghhh!!!

  8. CypherHackz says:

    azurt on November 17, 2006 at 4:58 pm said:

    maknanya..?

    takda maknanye… (cite bujang senang). kui3.

    btw azmie, memang banyak prob r service stremyx nih. aku tak tahu nape leh jadi macam nih. ish3.

  9. azmie says:

    azurt on November 17, 2006 at 4:58 pm said:

    maknanya..?

    line tepon aku terus kong ler…:(

    CypherHackz on November 17, 2006 at 7:07 pm said:

    azurt on November 17, 2006 at 4:58 pm said:

    maknanya..?

    takda maknanye… (cite bujang senang). kui3.

    btw azmie, memang banyak prob r service stremyx nih. aku tak tahu nape leh jadi macam nih. ish3.

    streamyx aku baru ok pasal haritu dah wat report…tapi kali ni lain lak wat hal! pas satu…satu! tensen sungguh!

  10. azurt says:

    sekarang ni, kite tunggu org2 LINE TELEPON tu wat keje ek.. kalau la ade wireless streamyx kat situ, ley la aku tlg ejas2 sket.. ermm… nnt aku try tanye budak2 wireless streamyx kalau2 dorg kaver area rumah ko ek.. sri serdang kan?

  11. azmie says:

    a’a sri serdang, kalu tak silap boley kot…;)

    org2 LINE TELEPON tu tak call2 aku lg…aku tepon 100 semalam depa kate ader 10 buah rumah same prob cam aku gak dalam kawasan sama…tatauler betol ker idak…:-?

  12. Wizurai says:

    asyik wat hal jek streamyx nih…?

  13. azraai says:

    digi atau maxis. sama jer. bandwith bulanan limited. sebab tu ramai stick pada streamyx.
    aku tunggu 2008 ni.

  14. novatech says:

    huarghhh..susah tol aku nak buleh masuk sini, asyik precondition error,
    erm lampu modem dsl ko tu kelip2 byk kali ke? maksudnya dia tgh connect tu, tak pun dia connect takleh, contohnya cam pass akaun steamyx salah jadi takleh,
    ko try off dulu modem tu, cabut wayar telefon dari modem.. pastu onkan dsl tu.. tunggu kejap, off balik..
    then, cucuk menatang wayar tu. pastu on semula.. insyaAllah connect,
    aku selalu wat gitu kat cc aku. kalo ko wat networking cam ada hub kat umah ko. mungkin dan connected tp hub ko tgh membangangkan dirinya akibat pergerakan data yang melampau…bak kata kawan aku..dia tgh tersumbat, haha!
    offkan kejap 10 sec hub tu, then on balik
    insyaAllah jadik..
    tunggu ore streamyx anda akan dapat jawapan “tunggu ye, pihak kami tengah periksa, rasanya takde ape ape masalah dengan akaun encik, nanti ye pihak kami check”
    selamat mencobak!

  15. azmie says:

    Wizurai on November 18, 2006 at 2:35 pm said:

    asyik wat hal jek streamyx nih…?

    skrg ni bukan streamyx nyer hal ler….line tepon prob

    azraai on November 18, 2006 at 9:48 pm said:

    digi atau maxis. sama jer. bandwith bulanan limited. sebab tu ramai stick pada streamyx.
    aku tunggu 2008 ni.

    ader per 2008 ni? kalu tak silap aku ler, nnt ader package yg 2MB utk streamyx nyer kot

    novatech on November 19, 2006 at 2:53 am said:

    huarghhh..susah tol aku nak buleh masuk sini, asyik precondition error,
    erm lampu modem dsl ko tu kelip2 byk kali ke? maksudnya dia tgh connect tu, tak pun dia connect takleh, contohnya cam pass akaun steamyx salah jadi takleh,
    ko try off dulu modem tu, cabut wayar telefon dari modem.. pastu onkan dsl tu.. tunggu kejap, off balik..
    then, cucuk menatang wayar tu. pastu on semula.. insyaAllah connect,
    aku selalu wat gitu kat cc aku. kalo ko wat networking cam ada hub kat umah ko. mungkin dan connected tp hub ko tgh membangangkan dirinya akibat pergerakan data yang melampau…bak kata kawan aku..dia tgh tersumbat, haha!
    offkan kejap 10 sec hub tu, then on balik
    insyaAllah jadik..
    tunggu ore streamyx anda akan dapat jawapan “tunggu ye, pihak kami tengah periksa, rasanya takde ape ape masalah dengan akaun encik, nanti ye pihak kami check”
    selamat mencobak!

    error aper tu nova? ko leh comment kt sini kira dah ok ler tu…:d

    bukan masalah streamyx ler nova, line tepon aku ader hal skrg ni…aku test phone aku, langsung tadak bunyi aper pon…:(

  16. azurt says:

    azmie on November 18, 2006 at 12:17 pm said:

    a’a sri serdang, kalu tak silap boley kot…;)

    org2 LINE TELEPON tu tak call2 aku lg…aku tepon 100 semalam depa kate ader 10 buah rumah same prob cam aku gak dalam kawasan sama…tatauler betol ker idak…:-?

    Betul la tu azmie.. kat area tu mmg line problem la… hangin gak aku nape kat situ problem sgt… aku rasa, dorg tgh investigate gak tu.. mane tahan received complen je.. sabar nooo

  17. azmie says:

    ahah senin haritu pepagi lagi technician depa call psl prob aku tu, alhamdulillah takder duit yg diburn dan keadaan wyre telepon dapat dipulihkan seperti sedia kala…:d

    download 3x kembali ~ ;)

  18. novatech says:

    error sbb bad behaviour plugin ko ingat aku ni spam bot, sbb aku dok belakang proxy server, tapi bila aku betul2 pakai proxy bole lak… umm
    kalo line tepon yg hancus mmg ko hentak2 camana pon modem tu mmg tak leh konet hahahak! yg aku bgtau tu sekadar tips dari pengalaman aku je

  19. azmie says:

    novatech on November 22, 2006 at 4:43 pm said:

    error sbb bad behaviour plugin ko ingat aku ni spam bot, sbb aku dok belakang proxy server, tapi bila aku betul2 pakai proxy bole lak… umm
    kalo line tepon yg hancus mmg ko hentak2 camana pon modem tu mmg tak leh konet hahahak! yg aku bgtau tu sekadar tips dari pengalaman aku je

    ntahler tak paham aku ngan fungsi menatang tu…

    ituler…ingat nak hayun ajer modem tu…tapi modem tak salah…[-(

  20. azurt says:

    novatech on November 22, 2006 at 4:43 pm said:

    error sbb bad behaviour plugin ko ingat aku ni spam bot, sbb aku dok belakang proxy server, tapi bila aku betul2 pakai proxy bole lak… umm
    kalo line tepon yg hancus mmg ko hentak2 camana pon modem tu mmg tak leh konet hahahak! yg aku bgtau tu sekadar tips dari pengalaman aku je

    Eheheh.. ke dari pengalaman pegi ke rumah customer… pengalaman ko ni, cam pengalaman sorg vendor or technician je… :-” eheh

  21. novatech says:

    ni pengalaman aku sbg tuan punya modem… ;) aku budak lagi, mana leh keje teknisen

  22. azmie says:

    tadi aku balik rumah laie skali line tepon mampus…memula marah ler gak pasal wat hal lagi…la ni dlm kol 1015 tetiba line ok balik…aper kene ek?

  23. PECAH_KEPALA says:

    Aku tak paham da.. Kenapa DSL lamp aku selalu berkelip???? Bila berkelip terus DC.. bukan nyer sepuluh jam sekali… tiap² 5-10min… tolong la aku… dah pecah dah kepala.. dan kalau staff streamyx baca masalah nie.. tolong la … bapak aku dah telipon pihak streamyx.. satu ari dia dtg check.. dalam 30min.. dia jawap ok la esok pakcik datang… aku tunggu sampai sekarang dah masuk 2 bulan… tolong la.. internet la aku nyer LIVE.. :(( sesaper leh tolong akan aku ingat setakat mane aku leh ingat..:malu..

  24. azmie says:

    berdasarkan pengalaman aku kalau lampu asek berkelip, elok ko check line tepon ko. ada tak bunyi cam kasar2 sket cam dalam ujan. kalu ada line tepon ko da rosak. panggil org TM dtg soh tgk line tepon rumah ko.

    depa ni nak kene desak slalu baru depa wat…ko senyap terus tu dia terus buat dek tu…

  25. sosos says:

    haha..cam kenal je encik azmi nij…penah call 100ke? ada penah mintak tolong reset port ke? terima kasih kerana menghubungi tm,rushdi bercakap apa boleh saya bantu?

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p