• penyelesaian masalah memory firefox

    Aku ada jumpa satu artikel yang mengatakan bila kita minimize Firefox window ianya akan menyebabkan peningkatan dalam penggunaan memory. Dan setiap kali kita maximize dan minimize berulang-kali peningkatan itu akan kerap berlaku. Dan ini sememangnya benar kerana juga berlaku pada aku, bila aku minimize dan maximize kan Firefox, aku ada masa penggunaan memory akan meningkat adakala mencecah sampai 190K.

    Dan ini mungkin ada kaitan dengan punca masalah Firefox aku yang sentiasa crash dan sebetulnya menyusahkan aku.

    Dalam artikel tu juga ada menyebut tentang cara nak atasi masalah tersebut, seperti berikut:

    1. Buka Firefox and taip about:config pada bahagian address bar kemudian tekan ENTER
    2. Kemudian right-click dan pilih new -> boolean
    3. Kemudian dalam kotak yang akan keluar, taip config.trim_on_minimize. dan tekan ENTER
    4. Kemudian pilih True dan tekan ENTER
    5. Tutup segala Firefox window yang anda buka dan restart kembali Firefox

    Kesudahannya dapat disaksikan pada task manager anda, apabila window Firefox berada dalam keadaan maximized, penggunaan memory akan berada pada keadaan yang boleh dikatakan sentiasa meningkat (tapi tidak melampau) dan bila di minimize, ianya akan turun secara mendadak. Jadi tidak perlu risau akan penggunaan memory yang berlebihan.

    Kredit kepada r9Studio diatas fix dan artikel tersebut.

    ~Selamat mencuba :-D

18 Comments


  1. CypherHackz says:

    ok dah try dah. tapi macam sama jek. pas minimize die akan drop la, then sikit2 die naik balik. bile aku maximize pun same jugak. die akan naik jugak.

  2. kyoshiro says:

    erm… aku kurang paham tapi aku ikut je… :)>-

  3. hepan says:

    wau nice one azmie, even tho i have no memory problem with my beloved firefox. Anyway, does upgrading to the latest 2.0 version fix this problem?

  4. azmie says:

    CypherHackz on November 12, 2006 at 12:20 pm said:

    ok dah try dah. tapi macam sama jek. pas minimize die akan drop la, then sikit2 die naik balik. bile aku maximize pun same jugak. die akan naik jugak.

    iyerler itu ler tujuan dier, biler kita minimize penggunaan memory akan berkurangan…:d

    kyoshiro on November 12, 2006 at 1:10 pm said:

    erm… aku kurang paham tapi aku ikut je… :)>-

    mende yg baik, ikut ajerler…huhu ;)

    hepan on November 12, 2006 at 5:54 pm said:

    wau nice one azmie, even tho i have no memory problem with my beloved firefox. Anyway, does upgrading to the latest 2.0 version fix this problem?

    aku test kat FF2.0 ler nieh…so far ok :D

  5. Khai says:

    korang ade cuba pakai maxthon? kenapa maxthon ni jauh lagi best dari firefox ek? :x

    tak tahu kenapa ramai suke pakai firefox.. nak kata laju, maxthon lagi laju.. interface cun plak tu.. nak kata maxthon ni tak block add/spyware, takde pon addware/spyware dalam pc ni..

    heran ek? ape ek kelebihan firefox? :-?

  6. azmie says:

    maxthon? tak penah laie…huhu kasi ler link official page dier kat sini leh sumer org usyar nt :)

  7. wenkt says:

    walaupun ram aku ialah 1g, aku tetap buat gak. tapi tak nampak beza pun? haha

  8. gie says:

    aku still pakai 1.5.0.8 nyer version….tak suke plak close tab window tu…yg lame best..ade satu je… :)

  9. megat says:

    erm… boleh cuba nie :)>-

  10. azmie says:

    azraai on November 12, 2006 at 11:37 pm said:

    IE7 jugak ok.

    hahah no IE!

    wenkt on November 13, 2006 at 4:02 am said:

    walaupun ram aku ialah 1g, aku tetap buat gak. tapi tak nampak beza pun? haha

    RAM da power toksah citer ler…hohoh

    gie on November 13, 2006 at 1:38 pm said:

    aku still pakai 1.5.0.8 nyer version….tak suke plak close tab window tu…yg lame best..ade satu je… :)

    aku ske tabbed browsing…lagi senang! ;)

    megat on November 13, 2006 at 3:00 pm said:

    erm… boleh cuba nie :)>-

    sila sila :d

  11. hepan says:

    Khai on November 12, 2006 at 9:04 pm said:

    korang ade cuba pakai maxthon? kenapa maxthon ni jauh lagi best dari firefox ek? :x

    tak tahu kenapa ramai suke pakai firefox.. nak kata laju, maxthon lagi laju.. interface cun plak tu.. nak kata maxthon ni tak block add/spyware, takde pon addware/spyware dalam pc ni..

    heran ek? ape ek kelebihan firefox? :-?

    sebab maxthon tu still pakai enjin rendering IE, so basicly IE yang ditambah features. Aku dah try maxthon, same je ngan Opera. Better opera lagi kot.

    Ape kelebihan firefox? Ahaha.. extention die la. Honestly aku suke Opera tapi die tade extention, tu jadi tak best.

    IE7? Tapaya la..

  12. azmie says:

    kalau tak branded aku tak ske gune…huhu :-“

  13. azraai says:

    hepan on November 13, 2006 at 11:26 pm said:

    Khai on November 12, 2006 at 9:04 pm said:

    korang ade cuba pakai maxthon? kenapa maxthon ni jauh lagi best dari firefox ek? :x

    tak tahu kenapa ramai suke pakai firefox.. nak kata laju, maxthon lagi laju.. interface cun plak tu.. nak kata maxthon ni tak block add/spyware, takde pon addware/spyware dalam pc ni..

    heran ek? ape ek kelebihan firefox? :-?

    sebab maxthon tu still pakai enjin rendering IE, so basicly IE yang ditambah features. Aku dah try maxthon, same je ngan Opera. Better opera lagi kot.

    Ape kelebihan firefox? Ahaha.. extention die la. Honestly aku suke Opera tapi die tade extention, tu jadi tak best.

    IE7? Tapaya la..

    IE/Maxthon, rendering engine: MSHTML/Trident
    Firefox/Flock, rendering engine: Gecko
    Opera, rendering engine: Presto
    OmniWeb, Safari, rendering engine: WebCore
    Konquerer rendering engine: KHTML

    Paling compliant ikut standard W3C ialah Gecko dan Paling ramai guna adalah MSHTML. Oleh sebab itu, kebanyakkan Web Developer hari ini Firefox(dan sewaktu dengannya).

    PS: Aku masih stick pada IE sebab aku percaya satu hari nanti Bill Gates ni akan dump Mozilla.

  14. azraai says:

    asal dia convert jadi smiley.

  15. azmie says:

    heheh Bill Gates dah takder jawatan dlm microsoft dah le…dier skrg ni wat “amal kebajikan”. ;)
    aku ingat ko taip simbol : rapat ngan huruf “x” tu psl dier recognize sbg smiley

  16. azraai says:

    Bill Gates, Chairman Board of Directors Microsoft ada kuasa nak ambil alih syarikat. Ayat aku tu maksud dia beli teknologi dengan Mozilla Foundation.

    Law of business: Board of Directors ada kuasa untuk ambil alih syarikat bukan pengurusan tertinggi.

  17. azmie says:

    ooo camtu ker, tatauler pacik…:d

Trackbacks/Pingbacks

  1. Reduce Firefox Memory Usage when Minimize at CypherHackz.Net - Personal, Technology, Computers, Security & Internet Site

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p