• syiling lama

    Dok geledah satu laci ni tadi nak cari barang, sekali terjumpa satu beg kecil milik arwah mak, ader sejumlah duit syiling yang lamer tersimpan dalam tu. Baru teringat dulu arwah mak ader tunjuk kat aku duit-duit syiling tu. Here’s the pic…

     

    Ada duit syiling seawal tahun 1971 tu, lebih kurang saiz lima puluh sen syiling generasi sekarang nye. Ader lagi duit syiling yang lain cuma tangkap gambar mana yang sempat ajer. Aku ingatkan time zaman aku (1981 keatas) ajer start duit syiling RM1 ni rupanya dulu-dulu lagi dah ader. Baris kedua, yang paling kanan skali, duit RM5, tahun 1989 masa mesyuarat ketua-ketua negara komanwel. Memang limited edition tu. :-D

    Selain tu ader satu beg lagi, tapi isi kandungan dier lain lak, duit-duit syiling dari negara lain, contoh cam Filipina ngan Singapura. Tapi tak ler banyak sangat…(:

    Rasa-rasa ler, baper agaknya nilai syiling-syiling tu sekarang ni ek? Just a bit curious, bukan ader niat nak jual pun. Meneruskan legasi arwah mak untuk simpan syiling-syiling tersebut. (:

24 Comments


  1. gie says:

    erm….dulu ade cerita,tahun berape tah dia tak kuarkan duit siling…member aku kumpul duit2 lame tu,tapi,satu tahun tu takde…lupe….

  2. CypherHackz says:

    even tinggi pun harga die, aku rasa baik simpan jek. wat kenangan. lagi pun nanti leh kau tunjuk kat anak2 kau pulak nanti. he3.

  3. azmie says:

    gie on October 30, 2006 at 9:07 pm said:

    erm….dulu ade cerita,tahun berape tah dia tak kuarkan duit siling…member aku kumpul duit2 lame tu,tapi,satu tahun tu takde…lupe….

    syiling yg aku simpan tu ada antara dier tulis tahun cam dari 1950an – 1970an, bese kan syiling tulis utk satu tahun jer…;)

    CypherHackz on October 31, 2006 at 10:49 am said:

    even tinggi pun harga die, aku rasa baik simpan jek. wat kenangan. lagi pun nanti leh kau tunjuk kat anak2 kau pulak nanti. he3.

    ituler…simpan lagi baik…lagi lama lagi tinggi nilai nyer nanti…hohoh kidding ajer…;)

  4. Wizurai says:

    dalam almari rumah aku pun ada gak syiling² ni…
    rasanya yg lama jugak kot…

  5. ZeMMs says:

    Pegh.. aku tak pernah tengok pun syiling mase zaman tu… lame giles.. simpan je.. nanti ko dah jadi atuk.. bleh la ko tunjuk kat cucu cicit ko.. mesti diorg amazed :))

  6. azmie says:

    Wizurai on November 1, 2006 at 9:21 pm said:

    dalam almari rumah aku pun ada gak syiling² ni…
    rasanya yg lama jugak kot…

    ya ker? kasi tangkap gambo pastu post kat sini tgk…

    ZeMMs on November 4, 2006 at 12:30 pm said:

    Pegh.. aku tak pernah tengok pun syiling mase zaman tu… lame giles.. simpan je.. nanti ko dah jadi atuk.. bleh la ko tunjuk kat cucu cicit ko.. mesti diorg amazed :))

    nantiler aku ingat nak buat showcase ;))

  7. azurt says:

    huhuhu… power ar mak ko..aku tak depun koleksi syiling2 tu.. tekejut n amazed gak dgn syiling2 tu… tak penah nampak la…

  8. azmie says:

    ARWAH mak actually…:D

  9. azurt says:

    owh… sorry… telupe…

  10. Khai says:

    Ermm .. :joget
    kalau dijual ni, mesti beribu leh dapat.. x caya cubalah…

    tapi tahniah kepada en azmie sebab nak teruskan peninggalan allayarham ibu.. biar sampai ke 7 generasi seterusnya ..

    :)>-

  11. azmie says:

    nnt ler tanya pendapat yg pakar dulu camner…tapi kalau bole tanak wat tu, kang takut terpengaruh nak jual laks…:(

  12. fiqah says:

    jeles tgk syiling2 tue. bapak saye pon ade simpan duit syiling lama….dua album skali…tapi sebab asyik pindah rumah…dah x jumpe dah album duit syiling tue…rugi giler…bukan takat duit syiling malaysia jer…(x sure pun ade ke x) tp duit syiling negara lain pun banyak…siap ade yg belubang kat tgh…

    sekarang yg tinggal cume duit2 kertas lama…yg tanah melayu nye ade 2 spesis…yg british nye n yg jepun nye…duit negara lain mcm singapore, thailand, philipine, vietnam,indonesia, arab saudi, and lubnan pon ade…tp every negara ade 1 keping je la…except for dua2 spesis yg malaysia n thailand.
    hmm…harap2 nilai duit2 tue sumer tinggi la…:d

  13. khai says:

    ape kata kita kumpul je duit yang ada skang ni.. nanti umur dah 70 tahun ke, suh cucu kita simpan plak.. then cucu kita dah 70 tahun, suh cucu kepada cucu kita simpan plak.. dan seterusnya sampai 7 generasi..

    mesti kaya cucu kepada cucu kita punye cucu kepada cucu dia bla bla bla …

    korang paham x ni ? hahahaha… 8-}

  14. azmie says:

    fiqah on November 23, 2006 at 11:54 am said:

    jeles tgk syiling2 tue. bapak saye pon ade simpan duit syiling lama….dua album skali…tapi sebab asyik pindah rumah…dah x jumpe dah album duit syiling tue…rugi giler…bukan takat duit syiling malaysia jer…(x sure pun ade ke x) tp duit syiling negara lain pun banyak…siap ade yg belubang kat tgh…

    sekarang yg tinggal cume duit2 kertas lama…yg tanah melayu nye ade 2 spesis…yg british nye n yg jepun nye…duit negara lain mcm singapore, thailand, philipine, vietnam,indonesia, arab saudi, and lubnan pon ade…tp every negara ade 1 keping je la…except for dua2 spesis yg malaysia n thailand.
    hmm…harap2 nilai duit2 tue sumer tinggi la…:d

    fuish lagi banyak tu…simpan bebaik tau :)

    khai on November 24, 2006 at 7:44 pm said:

    ape kata kita kumpul je duit yang ada skang ni.. nanti umur dah 70 tahun ke, suh cucu kita simpan plak.. then cucu kita dah 70 tahun, suh cucu kepada cucu kita simpan plak.. dan seterusnya sampai 7 generasi..

    mesti kaya cucu kepada cucu kita punye cucu kepada cucu dia bla bla bla …

    korang paham x ni ? hahahaha… 8-}

    paham ler sket2…tapi kalau camtu, yg kaya nnt cucu cicit kita…bukannya kita…hohoh

  15. jue says:

    emmm….arwah ayah aku pun ader gak koleksi duit2 lama ni…n baru2 ni abg aku belek2 brg pninggalan arwah ayah ah..trjumpa lak album duit lama…dah brhabuk pun..last2 abg trjumpa lak syiling lama.duit syiling lama Victoria Queen bernilai 1/2 cent tahun 1884…actually bnyk lagi duit2 lama..n lau ader msa aku inform kat korang lagi k…

  16. Mansor says:

    Assalamualaikum,
    Saya memang sedang mencari duit syiling lima ringgit, yang mana;

    -bahagian depan; gambar bangunan parlimen dan bulan sabit
    -bahagian blakang; gambar $5 besar (bukan gambar tunku husin Onn)

    Jika ada bolehlah hubungi saya di e-mail msor@tm.net.my atau HP 013-3155657.
    Harga atau nilainya amat besar.

    Terima kasih

  17. zaty says:

    fuyoo!!! terer giler tp takde banyak lagi ke?:-?:-?

  18. BEAR WAR CLAN says:

    AKU ADA DUIT YANG LAGI LAMA DARI TU …. KALAU NAK ANTAR MAIL…. AKU ANTAR GAMBAR… DUIT SYILING ARAB 2 KEPING (BESAR) TAHUN RATUSAN MASIHI (BUKAN RIBUAN)… NAK JUAL PUN ADA GAK… KENA BAYAR HUTANG MARA YANG DAH RIBU2 NI…. KALAU NAK CALL AKU PUN LEH 016-5941900

  19. sai ali khan says:

    akum.. kwn2 sy pun pengumpul mata wang lama dan baru .
    sesiapa yg hendak berkongsi pengalaman dan hendak tukar matawang sila hubungi sy mail saipox81 yahoo.com.my

  20. Litsuya says:

    aslm..saya mempunyai sehelai not $10.00 yang dicetak semasa zaman british (1941)..and saya bercadang tuk menjualnya..saya dapat memastikan yang not ini tulen dan masih dalam keadaan baik..sila beri tunjuk ajar dan hubungi saya

  21. Litsuya says:

    just call me 0168178551 atau emel saya sampabura@yahoo.com.my

  22. izan says:

    Sesiapa mencari duit lama,
    Saya ada beberapa stok duit lama diantarnya
    rm1,rm5,rm10,rm20,rm50,
    berminat call/email saya

    izan
    megabytett@hotmail.com

  23. azmie says:

    adeh…sini bukannya tempat nak beli atau menjual duit syiling yer…aku just nak kongsi citer mengenai koleksi duit kepunyaan arwah mak aku ajer…not more than that 8-|

    COMMENTS DISABLED