• Ramadhan datang lagi

    Salam Ramadhan from Azmie.net

    2006, tahun tersebut kali ini berlalu dengan cepat sekali, tup tup dah nak masuk Ramadhan, pastu sebelum sempat disedari, Syawal, pastu dah akhir tahun dah…sedar-sedar dah pun masuk 2007. Teringat aku kat sepotong ayat dalam surah Al-Asr, “Demi Masa, Sesungguhnya Manusia Itu Benar-Benar Berada Dalam Kerugian“… Apapun bulan Ramadhan ini ialah bulan yang mana telah ditentukan oleh Allah Ta’ala sebagai bulan suci untuk melatih hambaNya membersihkan jiwa dan mencapai ketakwaan melalui ibadah puasa. (ciplak sket ayat dari site lain) :-D

    Justeru dikesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada rakan-rakan bloggers dan juga visitors yang beragama Islam. Puasa biarlah cukup sebulan bagi kaum adam, bagi kaum hawa tu kalau ada sebab-sebab tertentu tu takpeler, tapi jangan lupa ganti puasa biler dah selesai ramadhan dan raya puasa nanti lak…:)>-

    Maafkan daku kerana ayat yang agak skema, cuma hari ni merupakan hari yang agak tensen bagi aku. Harap-harap puasa nanti aku tak mengalami keadaan sedemikian rupa. Insya Allah.

42 Comments


  1. bardy says:

    Salam ramadhan Azmie! ~(^__^)~

  2. azmie says:

    same to u too bardy :d

  3. ikoko says:

    er.. mie..

    4 syawal ni jangan lupa ye.. datang umah i..

    ahahaha :))

    i kan lahir 4 syawal..

    ngeee~

  4. ejon says:

    selamat menjalani ibadah puasa.
    semoga ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya..

  5. adib. says:

    aku pon xtau nk kata apa lg..lg pon sempena ramadhan nih aku ingat kira halal laa apa yg aku bt kt korang..pastu jaga laa anger korang yekk..

  6. Fahmishah says:

    salamat semua ! salamat menyambut bulan ramadhan! semoga dapat meningkatkan ibadah kita!

    psst!! theme ko gempak! macho beb!

  7. Fahmishah says:

    salamat menyambut ramadhan!

    psst! macho ar theme ko

  8. CypherHackz says:

    selamat menjalani ibadah puasa jugak. btw lawa theme nih. :d

  9. azmie says:

    @ikoko: bole jer kalu nk dtg…kasitau alamat rumah…hohoh

    @ejon: selamat menjalani ibadah puasa juge

    @adib: eh cam dah raya ler plak…hoho

    @cypher: sama kepada anda juge…uhuhu theme ni masih byk yg perlu digodek…

  10. azmie says:

    @fahmishah: sorry baru approve comment ko…awat la dier asek masuk moderation list…:P

  11. hepan says:

    selamat menyambut ramadhan :)
    p/s – font utk textarea sangat la kecik -_-“

  12. azraai says:

    Lol baru nak guna. ko dah guna. takpe carik lain la. Salam Ramadhan 1427H

  13. azmie says:

    dalam Firefox nampak kecik, tapi aku view kt dalam windows internet explorer (bukan IE ek…ni dalam windows vista) sumer cantik ler plak..hohoh

  14. azmie says:

    azraai on September 23, 2006 at 2:34 pm said:

    Lol baru nak guna. ko dah guna. takpe carik lain la. Salam Ramadhan 1427H

    ko nih, setiap kali aku tukar theme baru selalu ko kater ko nak guna…hohohoh

  15. shadowX_19\ says:

    selamat menjalani ibadah puase bro azmie…

  16. arifsanchez says:

    The holy month of Ramadan
    For all Muslims has begun.
    Praising Allah through the day,
    From dawn to dusk we fast and pray.
    We pay zakah (charity) for those in need,
    Trying hard to do good deeds.

    When the sun has set, and day is done-
    I’ll break this chain, but only one.
    By the end of Ramadan,
    It’s time for Eid and lots of fun!!!

    Slamat Myambut Ramadhan & Take Care

  17. azurt says:

    Selamat Menyambut Ramadhan… Cam sayu je rasa hati nih… huhuhuhhu… (org dok merantau la katekan.. :P )

  18. azmie says:

    shadowX_19\ on September 23, 2006 at 5:48 pm said:

    selamat menjalani ibadah puase bro azmie…

    sama kepada anda juge…:D

    arifsanchez on September 23, 2006 at 8:39 pm said:

    The holy month of Ramadan
    For all Muslims has begun.
    Praising Allah through the day,
    From dawn to dusk we fast and pray.
    We pay zakah (charity) for those in need,
    Trying hard to do good deeds.

    When the sun has set, and day is done-
    I’ll break this chain, but only one.
    By the end of Ramadan,
    It’s time for Eid and lots of fun!!!

    Slamat Myambut Ramadhan & Take Care

    thanx for the words of wisdom…selamat menyambut ramadhan kepada anda juge…:)

    azurt on September 23, 2006 at 9:22 pm said:

    Selamat Menyambut Ramadhan… Cam sayu je rasa hati nih… huhuhuhhu… (org dok merantau la katekan.. :P )

    thanx azurt, the same for u too…erk dok di perantauan???

  19. azurt says:

    ye loo.. aku bukan dok kat kampung aku… ehhehe.. merantau la nih… kena cross laut China Selatan.. :)>-

  20. gie says:

    selamat berpuasa… :) smartnyer theme ni….

  21. azmie says:

    azurt on September 23, 2006 at 9:40 pm said:

    ye loo.. aku bukan dok kat kampung aku… ehhehe.. merantau la nih… kena cross laut China Selatan.. :)>-

    erk? serius ker ni?

    gie on September 24, 2006 at 9:59 am said:

    selamat berpuasa… :) smartnyer theme ni….

    selamat berpuasa juge…camner 1st day pose? thx for the compliment :D

  22. azurt says:

    ye laa.. adesss.. tak tgk my profile ape.. huhuuhu.. im not peninsular girl.. ehheeh… -12- tu la my negeri.. ehhhe.. anyway, selamat dah sehari puase.. nikmat lak rasa bile bole minum air banyak2 tadi… :)

  23. ZeMMs says:

    Selamat berpuasa! Hari ni satu hari dah berlalu… tadi pegi tarawikh tak? *grins*

  24. azmie says:

    azurt on September 24, 2006 at 9:46 pm said:

    ye laa.. adesss.. tak tgk my profile ape.. huhuuhu.. im not peninsular girl.. ehheeh… -12- tu la my negeri.. ehhhe.. anyway, selamat dah sehari puase.. nikmat lak rasa bile bole minum air banyak2 tadi… :)

    erk katne profile ko tu? tak jumper pon :P
    anyways 1st day puasa…alhamdulillah, tak panas langsung…hujan manjang…hujan rahmat tu…:D

    ZeMMs on September 24, 2006 at 11:56 pm said:

    Selamat berpuasa! Hari ni satu hari dah berlalu… tadi pegi tarawikh tak? *grins*

    selamat berpuasa juge…tak pegi terawih tadi…secara jujur…aku penin kepala benget malam tadi…

  25. ikram_zidane says:

    semoga tuhan merahmati anda..

  26. azmie says:

    ikram_zidane on September 27, 2006 at 12:57 am said:

    semoga tuhan merahmati anda..

    semoga tuhan merahmati seluruh umat Islam yang berpuasa…:D

  27. azraai says:

    azmie on September 23, 2006 at 3:04 pm said:

    azraai on September 23, 2006 at 2:34 pm said:

    Lol baru nak guna. ko dah guna. takpe carik lain la. Salam Ramadhan 1427H

    ko nih, setiap kali aku tukar theme baru selalu ko kater ko nak guna…hohohoh

    Aku ni suka simpan bila ada benda best. Selalu kempunan sbb biasanya ada org dah guna.

  28. azraai says:

    Sak la. Asal nak komen jer dia cakap spam

  29. azmie says:

    ituler…sak ler sgt…ko nyer komen dier detect spam, skali check kat shoutbox ader satu msg spam terlepas masuk…aper punyer sengal spam filter nih…

  30. chot says:

    salam ramadhan bro..dan salam kenal..

  31. azmie says:

    chot on September 28, 2006 at 11:34 am said:

    salam ramadhan bro..dan salam kenal..

    salam ramadhan juge…thx 4 visitin me blog :D

  32. shadowX_19 says:

    so cammane pose.? dah ade yg terkantoi ke belum…? bro azmie… apsal text kat textarea kecik sgt….

  33. azmie says:

    posa aku ok ajer…tadak tinggal laie :D
    bukan salah daku text area nih kecik…dah set kat theme…tapi biler bukak kt IE ok jek…

  34. Mellysa says:

    selamat menyambut ramadan azmie..

    p/s:sejak tukar theme semakin popular,azmie

  35. azmie says:

    thanx mellysa…erk popular ker? rasa tak ler…hohoh

  36. ZeMMs says:

    Selamat berpuasa dude… :)

  37. Wizurai says:

    selamat berpuasa…

  38. azmie says:

    ZeMMs on October 1, 2006 at 11:27 am said:

    Selamat berpuasa dude… :)

    Wizurai on October 1, 2006 at 11:45 am said:

    selamat berpuasa…

    Selamat berpuasa buat anda juga :D

  39. fanie says:

    andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
    tentu siangnya engkau sibuk berzikir
    tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
    mendayu..merayu…kepada-NYA Tuhan yang satu
    andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
    tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
    sholat yang dikerjakan…sungguh khusyuk lagi tawadhu’
    tubuh dan qalbu…bersatu memperhamba diri
    menghadap Rabbul Jalil… menangisi kecurangan janji
    “innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil ‘alamin”
    [sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku…
    kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

    andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
    tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
    setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
    di setiap kesempatan juga masa yang terluang
    alunan Al-Quran bakal kau dendang…bakal kau syairkan

    andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
    tentu malammu engkau sibukkan dengan
    bertarawikh…berqiamullail…bertahajjud…
    mengadu…merintih…meminta belas kasih
    “sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
    tapi…aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU”

    andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
    tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
    mari kita meriahkan Ramadhan
    kita buru…kita cari…suatu malam idaman
    yang lebih baik dari seribu bulan

    andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
    tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
    mempersiap diri…rohani dan jasmani
    menanti-nanti jemputan Izrail
    di kiri dan kanan …lorong-lorong redha Ar-Rahman

    Duhai Ilahi….
    andai ini Ramadhan terakhir buat kami
    jadikanlah ia Ramadhan paling bererti…paling berseri…
    menerangi kegelapan hati kami
    menyeru ke jalan menuju redha serta kasih sayangMu Ya Ilahi
    semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

    Namun teman…
    tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
    apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya,
    yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
    berusaha…bersedia…meminta belas-NYA

    -wallahua’lam-

  40. ady says:

    slmt mymbt ramadhan yang mulia ini. manfaatlah sebaik mungkin di bln ini. perbanyakkan lah amal ibadat.

  41. ady says:

    awak kat ne 2?

  42. nur_iman says:

    Dah x lm nk msuk fasa ke-3 in Ramadhan..gud luck..!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. myCypherHackz.Net
  2. Speak!!!

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p