• CPU resource abuse

    adeh aku dok heran naper site aku lembab loading dari malam tadi, dan tadi aku chat ngan staff dari exabytes utk tanya pasal masalah tersebut, kesudahannya, aku diberitahu (melalui phone laie tu!) mengenai bagaimana site aku menggunakan jumlah kegunaan memori dan cpu…

     
     

    dan aku heran camner lak topik “saya sudah menang” aku leh menyebabkan penggunaan cpu yang tinggi, pasal malam tadi aku tulis komen utk entry tu, pastu tetiba site jadik lembab, dan aku pon aper lagi hangin ler aphal lembab respon, dan cuba tekan butang submit 3-4 kali ikut suka hati aku, malah aku try reload 2-3 kali page tersebut, mungkin pasal tu jadi lembab kot

    dan aku dinasihati supaya membuang shoutbox aku, kerana itu juga menjadi punca keadaan lembab yang berlaku sebelom nih…aku heran lak, winter, abah ngan yang lain ader gak guner tapi takder lak masalah lembab berlaku.

     

    pepahal skrg ni aku akan KIV shoutbox aku, tanak buang lagi, just disable dulu, mungkin dalam baper hari lagi akan enable balik

14 Comments


  1. they should use ezmlm instead of mailman, mailman interface sucks.

    that is top, equivalent to ms task manager. they also should note that 1 process became zombie edi, zombie not good.

    congrats dude, last time win ipod, now win top cpu user
    :joget:

  2. hepans says:

    aik.. ni kes cam aku la tu. ahahahaha. ko tak dpt warning ke soh buang mp3 sume2 tu.

    pelik gak aku, kalau ko tgk time aku kene tu pun file related.jpg yang makan resource gile2. huhuhu

  3. menj says:

    Don’t use K2, buang theme sekarang ni yang menggunakan K2 dan ganti dengan theme lain. K2 makan banyak resource. Blog saya pun kena dulu sebab terlalu banyak makan resource menurut pihak Exa Bytes, sekarang dah ganti dengan theme lain.

    – MENJ

  4. azmie says:

    shutterspeaks on September 19, 2006 at 7:02 pm said:

    they should use ezmlm instead of mailman, mailman interface sucks.

    that is top, equivalent to ms task manager. they also should note that 1 process became zombie edi, zombie not good.

    congrats dude, last time win ipod, now win top cpu user
    :joget:

    u mean the 1st pic? I dunno a thing about that, but hey thanx for the info. yeah another rank for me…:joget

    hepans on September 19, 2006 at 7:07 pm said:

    aik.. ni kes cam aku la tu. ahahahaha. ko tak dpt warning ke soh buang mp3 sume2 tu.

    pelik gak aku, kalau ko tgk time aku kene tu pun file related.jpg yang makan resource gile2. huhuhu

    memula aku yg tanya dier, pastu dier tepon aku kater aku patut buang entry tu, pastu buang shoutbox…yang lain tadek lak dier sebut…

    menj on September 19, 2006 at 7:24 pm said:

    Don’t use K2, buang theme sekarang ni yang menggunakan K2 dan ganti dengan theme lain. K2 makan banyak resource. Blog saya pun kena dulu sebab terlalu banyak makan resource menurut pihak Exa Bytes, sekarang dah ganti dengan theme lain.

    – MENJ

    owh? u mean the prob source is because of the theme? aiyak skrg ni kebanyakan theme baru pon dah k2 based…ni yg payah nak switch lain nih…:(

  5. hepans says:

    “congrats dude, last time win ipod, now win top cpu user’

    wakakak nice one :))

  6. ZeMMs says:

    Aku pun actually rasa theme K2 ni yg menyebabkan bnyk mkn resource…
    shoutbox???? dun think so…

  7. ZeMMs says:

    Gunalah Cutenews!! muahahaha (kali ni turn aku pulak promote kat ko…) :)>-

  8. azmie says:

    hepans on September 19, 2006 at 10:44 pm said:

    “congrats dude, last time win ipod, now win top cpu user’

    wakakak nice one :))

    suka si hepan…>:p

    ZeMMs on September 20, 2006 at 10:58 am said:

    Gunalah Cutenews!! muahahaha (kali ni turn aku pulak promote kat ko…) :)>-

    hmm…itu aku ingat camtu gakler…:-?

    cet sempat promote cutenews tu…tidak!!!! aku tidak mau menukar…heheh

  9. Wizurai says:

    CuteNews aku guna masa start blogging dulu…
    bile aku wat eksperimen, cutenews ni tak SEO friendly la… kalo buat seacrh kat google ngan yahoo payah nak jumpa perkataan dari cutenews…
    dan WP jugak yg SEO friendly…

  10. ZeMMs says:

    Wizurai… default Cutenews memang tak SEO-friendly. Tapi boleh diubah-suai supaya jadi SEO-friendly & mudah jumpa kat yahoo/google.

    Check out site aku guna cutenews tp links2 mostly SEO-friendly coz aku edit guna mod_rewrite.. :)>-

  11. azmie says:

    cet promote cutenews ngan penuh semangat nampak…

  12. menj says:

    WordPress is the best la…nothing can beat WordPress.

    Cuma kena tukar theme jerr. Sekarang saya dalam process menukar theme K2 kepada theme lain for one of my webzines. Memang sayang nak tukar dari K2 tapi apa nak buat…terlalu banyak makan resource.

    – MENJ

  13. crynobone says:

    Disablekan AJAX part dalam Wordspew, agak tak sesuai untuk blog with limited resources and pada masa sama ramai visitor. Berdasarkan pengalaman memang terdapat user yang ada problem using Wordspew sebab Worspew akan repeatly refresh/send request to the server untuk check for update between second (yang boleh didefine dalam Options dia.

  14. azmie says:

    menj on September 20, 2006 at 5:01 pm said:

    WordPress is the best la…nothing can beat WordPress.

    Cuma kena tukar theme jerr. Sekarang saya dalam process menukar theme K2 kepada theme lain for one of my webzines. Memang sayang nak tukar dari K2 tapi apa nak buat…terlalu banyak makan resource.

    – MENJ

    yeah!!! wordpress saiko!!! hoho

    crynobone on September 20, 2006 at 5:31 pm said:

    Disablekan AJAX part dalam Wordspew, agak tak sesuai untuk blog with limited resources and pada masa sama ramai visitor. Berdasarkan pengalaman memang terdapat user yang ada problem using Wordspew sebab Worspew akan repeatly refresh/send request to the server untuk check for update between second (yang boleh didefine dalam Options dia.

    yg ajax maser tulis msg tu ker? itu rasa takleh nak disable…ntah ler tak bedek lagi…

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p