• bandwidth test

    tested my broadband connection speed, FYI, I applied for an upgrade from 384 to 1Mbps speed since in the early of January this year, and only now they upgraded it. (realized there were slightly increase of the amount from the bill statement, so I guessed they have upgraded it) :-W …tested at this site, testmy.net, and the following were the results…

    :::.. Upload Stats ..:::
    Connection is:: 111 Kbps about 0.11 Mbps (tested with 1013 kB)
    Upload Speed is:: 14 kB/s
    Tested From:: http://testmy.net (Server 2)
    Test Time:: 2006/03/31 – 4:06pm
    Bottom Line:: 2X faster than 56K 1MB Upload in 73.14 sec
    Tested from a 1013 kB file and took 74.61024 seconds to complete
    Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
    Diagnosis: May need help : running at only 36.27 % of your hosts average (net.my)
    Validation Link:: http://testmy.net/stats/id-65LSB7ZJT

    :::.. Download Stats ..:::
    Connection is:: 505 Kbps about 0.51 Mbps (tested with 1013 kB)
    Download Speed is:: 62 kB/s
    Tested From:: http://testmy.net (Server 1)
    Test Time:: 2006/03/31 – 3:09pm
    Bottom Line:: 9X faster than 56K 1MB Download in 16.52 sec
    Tested from a 1013 kB file and took 16.438 seconds to complete
    Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
    Diagnosis: Awesome! 20% + : 34.31 % faster than the average for host (net.my)
    Validation Link:: http://testmy.net/stats/id-K6GQPSC54

    FYI again, this was done at 0600 hours this morning, yeah seems the result were somewhat non satisfaction, I applied for 1Mbps package, and I get only half of the actual speed…and the upload part also was not good…but the worse part has yet to come…wait till the night time comes…the connection will be totally, absolutely sucks! I’m using the bitcomet software to download animes, and the download rate was always, constant 0KB/s…and this will usually continues till dawn at about 4-5am. :-l

    One more thing, also run the same test from TM’s website…

    bandwidth test
     

    Find it hard to believe…on one site it says only 5++Kbps, but on another one about 8++Kbps…which one is true I guess?

25 Comments


  1. dinswok says:

    Australians pay $120 for a 100MB bandwidth connection. Malaysian?

  2. Zeo says:

    …and $120 = RM?

  3. Shan says:

    walau eh..u get tht fast ar? mine been on the 1MB plan for 2 years edi and now only i see an increase in speed. just did the connection test…

    Your connection is: 581 Kbps or 0.58 Mbps

    anyways..i trust testmy.net more than the tmnet wan la.. i think u shud too!! hehe..

  4. dont hate me says:

    Your connection is: 4675 Kbps or 4.68 Mbps
    You Downloaded at: 571 kB/s
    You are running: 82 times faster than 56K and can Download 1 megabyte in 1.79 second(s)
    Member Ident: CompID:118505150341
    Test Time:: 2006/04/01 – 12:50pm
    Test Browser and OS info: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
    Test ID: LDW6T2YBO (if this is a screenshot go to testmy.net to see if this is fake)
    Diagnosis ^info^: Looks Great : 15.92 % faster than the average for host (*******)
    This was tested from a 5983 kB file and took 10.485 seconds to complete

  5. azmie says:

    dinswok on April 1, 2006 at 7:10 pm said:

    Australians pay $120 for a 100MB bandwidth connection. Malaysian?

    do we have a 100mb connection to begin with?

    Zeo on April 1, 2006 at 7:16 pm said:

    …and $120 = RM?

    120 aussies equals with 316. malaysia ringgit

    Shan on April 2, 2006 at 2:23 am said:

    walau eh..u get tht fast ar? mine been on the 1MB plan for 2 years edi and now only i see an increase in speed. just did the connection test…

    Your connection is: 581 Kbps or 0.58 Mbps

    anyways..i trust testmy.net more than the tmnet wan la.. i think u shud too!! hehe..

    well I’m not satisfied with the results actually, I believed I can get more than this..

    dont hate me on April 2, 2006 at 2:54 am said:

    Your connection is: 4675 Kbps or 4.68 Mbps
    You Downloaded at: 571 kB/s
    You are running: 82 times faster than 56K and can Download 1 megabyte in 1.79 second(s)
    Member Ident: CompID:118505150341
    Test Time:: 2006/04/01 – 12:50pm
    Test Browser and OS info: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
    Test ID: LDW6T2YBO (if this is a screenshot go to testmy.net to see if this is fake)
    Diagnosis ^info^: Looks Great : 15.92 % faster than the average for host (*******)
    This was tested from a 5983 kB file and took 10.485 seconds to complete

    well I think you’re not from Malaysia…am I correct? or you’re just faking it maybe? :p

  6. dont hate me says:

    i am from malaysia, but im not in malaysia right now

  7. azmie says:

    ic…so that explains the awesome speed then…so where are you right now?

  8. ikram_zidane says:

    check je la ip mamat ni.. dapatla tahu kat mana dia… streamyx memang bangang.. menyakitkan hati je..

  9. Azraai says:

    tak yah la cite 100Mb. Dkt AU bleh dpt 10Mb dalam RM60 Sebulan.
    Lagipun dkt sana dah ada teknologi ADSL2. bleh download file 700MB dlm 5 minit.
    Apa-apa pun streamyx mmg slow sbb every copper cable belh run 2.5GBps jadi kalo dah kongsi satu node dkt 1000 orang jgn cite la nak dpt full speed

  10. azmie says:

    ikram_zidane on April 2, 2006 at 9:50 pm said:

    check je la ip mamat ni.. dapatla tahu kat mana dia… streamyx memang bangang.. menyakitkan hati je..

    aku dah check…tak silap dari satu universiti ni…case western reserve university?

    Azraai on April 2, 2006 at 11:31 pm said:

    tak yah la cite 100Mb. Dkt AU bleh dpt 10Mb dalam RM60 Sebulan.
    Lagipun dkt sana dah ada teknologi ADSL2. bleh download file 700MB dlm 5 minit.
    Apa-apa pun streamyx mmg slow sbb every copper cable belh run 2.5GBps jadi kalo dah kongsi satu node dkt 1000 orang jgn cite la nak dpt full speed

    itu ler…kene rely kat copper cable gak…[-(

  11. ejon says:

    member aku kat jepong kata..
    kat sana RM100 utk 100mbps

  12. azmie says:

    member mung kat jepong tu namo gapo dio? 100 ghiya tu dah convert daghi jepong nye ke?

  13. Azraai says:

    jepon korang tak yah cite la kat sana lagi murah la sbb dieorang punya facility goverment support bkn mcm kat sini.

  14. ejon says:

    mmg rm100 selepas diconvert dari yen

  15. winter says:

    Biasa ler tu, streamyx kan mmg camtu.. dimana saje ade je orang complain coz tak dapat speed yang sepatutnya. Macam tradisi pulak.. huhu.. anyway setakat ni aku berpuas hati ler ngan streamyx ni*, of couse la kalao bole nak 100mbps tapi tu lain citer la kan.

    *pasal bole dapat 90KB/s torrent and 110KB/s direct download kat tempat aku :D

  16. azmie says:

    Azraai on April 3, 2006 at 8:07 pm said:

    jepon korang tak yah cite la kat sana lagi murah la sbb dieorang punya facility goverment support bkn mcm kat sini.

    depa teknologi mesti advance giler nyer…

    ejon on April 4, 2006 at 12:02 am said:

    mmg rm100 selepas diconvert dari yen

    kire ok ler…rm100…kalu internet laju giler…

    winter on April 4, 2006 at 1:42 am said:

    Biasa ler tu, streamyx kan mmg camtu.. dimana saje ade je orang complain coz tak dapat speed yang sepatutnya. Macam tradisi pulak.. huhu.. anyway setakat ni aku berpuas hati ler ngan streamyx ni*, of couse la kalao bole nak 100mbps tapi tu lain citer la kan.

    *pasal bole dapat 90KB/s torrent and 110KB/s direct download kat tempat aku :D

    mmg giler power arr stimix ko…kat maner tu rumah ko ker? stimix nih mmg sak giler…ni dah kali kedua aku kene…mmg giler stimix ni…

  17. winter says:

    kat putrajaya ler.. mane lagi :D .. streamyx aku same laju ngan kat CC nilai tu..ahhahaa.. 2mbps la sangat.. sengal punye streamyx.

  18. azmie says:

    2mbps? biaq betol…:o

  19. winter says:

    tu kat cc ler… enterprise pakage.. RM500 /sebulan :| (tak berbaloi langsong)

  20. azmie says:

    owh yer lupa lak ader package lain…huhu…

  21. Zeo says:

    cc tu mahal sbb pakai static IP. Cam kita kat umah pakai dynamic.

  22. winter says:

    zeo agak2 kalo pakai home punye bule ke? ahaha.. bodo ler sampai 500/sebulan ngan speed yang tak laju mane pun.

  23. azmie says:

    yang ader skrg ni pon dah sakit hati…nih nak yg lagi lebih yg kita akan tau mesti sak nnt…:-?

  24. voski says:

    jgn sakit hati mie.. :)
    saya dah malas nak upgrade 512->1mbps.. saya applied sejak tahun lepas.. tapi tak buat² lagik.. lagik masih 512… :o

  25. azmie says:

    ahah…malam tadi laju lak stimix den…bole dpt 70KB/s utk bittorent…huhu

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p