• deceived?

    Berasaskan harga minyak semasa, katakan AS61 untuk satu tong, dan satu tong mengandungi 209 liter minyak. Kalau satu tong minyak berharga AS70 ini juga bersamaan RM259, jadi RM259 dibahagikan kepada 209 liter, ini bermakna lebih kurang RM1.23 untuk satu liter. Persoalannya bagaimana kerajaan menaikkan harga minyak kepada RM1.92 seliter ??? pikirkan lah.. sebarkan…

    aku dapat maklumat ni dari YM, (sebahagian perkataan dipadam, untuk mengelakkan sebarang cetusan konflik) tak ingat lak saper yang bagi…sekarang ni, sejauh mana kebenaran maklumat ini? aku ni tak baper tau sangat baper dolar setong dan baper liter untuk satu tong ni. aper yang aku dapat hasil carian dari internet, sepatutnyer satu tong, bukannyer bersamaan 209 liter, tapi 159 liter (correct me if i’m wrong), dan harga minyak petrol US tak dapat lak aku kenalpasti baper harga dier setong, pasal harga dier berubah2, tapi yang pasti aku rasa tak lebih dari USD70 setong. the rest, you all do the calculation…so agak-agak…what’s the possible explanation behind all this?

13 Comments


  1. Hussin says:

    harga setong tu harga minyak mentah. banyak lagi kos memproses dan logistik sebelum sampai ke pam minyak. tu belum masuk kos nak buat twin towers, putrajaya and gaji penasihat dan sebagainya. so RM1.92 sangat berpatutan sepatutnya RM2.60 seliter. fikir2kan lah.

  2. emptyspace says:

    yup aku sokong cakap Hussin, sama macam beli kereta, harga sebelum masuk pasaran lebih rendah, bila masuk pasaran naik mencanak.. jadi bende ni tak pelik.. orang yang forward cuba nak kucar-kacirkan keadaan dan dia tak dapat kawan perasan anti-kerajaan dia

  3. emptyspace says:

    ops typo plak

    orang yang forward cuba nak kucar-kacirkan keadaan dan dia tak dapat kawan perasan anti-kerajaan

    orang yang forward cuba nak kucar-kacirkan keadaan dan dia tak dapat *kawal perasan anti-kerajaan

  4. azmie says:

    Utk maklumat, I’m not into this “want to condemn gov’t” sort of thing…just want to hear explanations from people who know more about this kinda stuffs only…

    btw thx for the explanation hussin :d

    @emptyspace: yep yep…statements made by those who were influenced by hatred…clouded their perception towards others

  5. flowerbunkus says:

    haaa..klu ko ingat me laa yg forward kt ko arituh..hehehee :)>-

  6. ejon says:

    actually. rakyat malaysia terlalu mengharap subsidi

  7. azmie says:

    flowerbunkus on March 25, 2006 at 8:33 pm said:

    haaa..klu ko ingat me laa yg forward kt ko arituh..hehehee :)>-

    so it was you ler…huhu I guess you got it from other friend lar…

    ejon on March 25, 2006 at 10:21 pm said:

    actually. rakyat malaysia terlalu mengharap subsidi

      6. Apakah maksud subsidi?
      Subsidi adalah wang yang dibayar oleh Kerajaan kepada pengeluar atau penjual sesuatu produk supaya harga runcit produk tersebut rendah berbanding kos sebenar atau harga pasaran. Subsidi merupakan bantuan untuk meringankan beban kepada pengguna.

      7.Berapa lamakah subsidi ini akan dikekalkan? Perlukah ia dihapuskan?

      * Kerajaan akan terus menyediakan subsidi minyak tetapi akan menentukan tahap subsidi yang mampu ditanggung olehnya.

      * Kerajaan sedang merangka kaedah yang lebih baik bagi memastikan bahan petrol seperti diesel dimanfaatkan oleh golongan yang benar-benar layak termasuk nelayan, pengusaha kenderaan awam seperti bas dan teksi serta pengusaha pengangkutan sungai di Sabah dan Sarawak.

    aku dapat penerangan ni dari sini

  8. Aisyah says:

    tak payah ler percaya chain nih. baca je newspaper….

  9. nashrex says:

    kan besh kalau kereta ni leh jalan dgn guna air masak je.. x de laaa mahal sgt cam minyak petrol ni.. haha

  10. azmie says:

    Aisyah on March 26, 2006 at 5:57 pm said:

    tak payah ler percaya chain nih. baca je newspaper….

    yep yep…tak pon gi jer ker link yg aku bg tu…ader full explanation

    nashrex on March 27, 2006 at 4:20 pm said:

    kan besh kalau kereta ni leh jalan dgn guna air masak je.. x de laaa mahal sgt cam minyak petrol ni.. haha

    *puff…harap2 masin ler mulut ko…jadi kenyataan…8->

  11. Wizurai says:

    mesej dr YM camni bkn boleh percaya sgt…
    lagipun, kena nak harap subsidi?
    dlm sebuah sistem ekonomi yg baik, subsidi tidak perlu…
    ia ibarat memberi pd org yg tidak melakukan kerja, tetapi org tu tak meyumbang apa²… tidal produktif…

  12. ikram_zidane says:

    kat YM ni banyak betol cerita2 pelik.. block je orang2 yg send ni..

  13. azmie says:

    Wizurai on March 27, 2006 at 6:11 pm said:

    mesej dr YM camni bkn boleh percaya sgt…
    lagipun, kena nak harap subsidi?
    dlm sebuah sistem ekonomi yg baik, subsidi tidak perlu…
    ia ibarat memberi pd org yg tidak melakukan kerja, tetapi org tu tak meyumbang apa²… tidal produktif…

    kita nyer ekonomi ni bole dikira baik ker?

    ikram_zidane on March 28, 2006 at 12:40 am said:

    kat YM ni banyak betol cerita2 pelik.. block je orang2 yg send ni..

    aisey…takderler sampai nak block…msg pon dari member gak…

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p