• D.I.M

    D.I.M, that’s what I called it…stands for “do it myself” actually, akibat boring sangat ngan streamyx aku yang tak kunjung problemnyer, dah tader mende lain nak buat, so aku pon pikir nak tukar tombol pintu utama rumah aku ni…berikutan kes pecah kereta hari tu ler, set kunci rumah aku kene kebas skali (dem yuh burglar!), so decided nak tuko, just in case for security purposes larr…berikut merupakan penerangan secara grafik…sila beri perhatian yek murid-murid…:-j

    1: Keluarkan semua item-item yang kat dalam kotak tu, check samada semuanya cukup ker idak…manaler tau nanti biler pasang siap-siap tak cukup sifat lak nanti

     

    2: Tanggalkan tombol kembar siam yang melekat antara satu sama lain tu…caranyer? gunakan screwdriver yang mata halusnyer, or sesetengah brand tombol pintu ader disertakan satu bende cam pin (see pic), yang mungkin ader korang yang takkan tau aper fungsi mende tu, well itu sebenarnyer kunci untuk tanggalkan kepala tombol tersebut, dan cucuk kat satu lubang kecik terdapat kat salah satu kepala tombol tu, kemudian tarik.

     
     

    Maka tercerailah kepala-kepala tombol kembar siam tersebut antara satu sama lain…

     

    3: Next, baraikan tombol yang ader dipintu tu…ni takyah citer lar…nak baraikan senang ajer maa…

     

    4: Pasang barang-barang baru tersebut ke pintu mengikut susunan, dan voila…dah siap tombol pintu yang baru…

     

    Sekian pengajaran kemahiran hidup yang tak seberaper dari saya…:-D

18 Comments


  1. winterwish says:

    rajin sungguh ye memberi tutorial nak tuka tombol pintu.. huhu. Aku tak penah tau cammane nak tuka tombol tu, kalau rosak biar je sampai belobang.. ahahahhaha.

  2. azmie says:

    yep yep…lain kali biler nak tukar tombol pintu just follow the tutorial jek…:)>-

  3. mr.eims says:

    hehe..sebenarnye bukan susah sangat pn kan., bnyk bnde leh DIY sbnrnye., :)

  4. ZeMMs says:

    Wah wah wahhh.. boleh bukak website D.I.Y la kalau macam nih Azmie.. hehe.. penerangan terperinci tuu :o

  5. azmie says:

    mr.eims on January 20, 2006 at 9:53 am said:

    hehe..sebenarnye bukan susah sangat pn kan., bnyk bnde leh DIY sbnrnye., :)

    yep yep…tak susah pon…tp sepatutnyer kene ader instruction manual skali disertakan ngan barang tu…memula terkial2 gakler nak paham…:malu

    ZeMMs on January 20, 2006 at 10:00 am said:

    Wah wah wahhh.. boleh bukak website D.I.Y la kalau macam nih Azmie.. hehe.. penerangan terperinci tuu :o

    haha eman bese jer tu…maner ader terperinci sangat…#:-s

  6. AizieSakura says:

    :d pandainyer!!!! ;):)>- tapi gaya macam proses memasak gak la ek…hehhe…:joget nanti kalo tombol pintu aizie rosak leh guna resepi ni….:-?;)

  7. mr.eims says:

    erm… skali tengok cam mc guyver tgh lockpicking lak…

    fuhlawei.. :d

  8. emptyspace says:

    baru aku tau D.I.M tu ape… so D.I.Y ialah Do It Yourself… name clan GB lame aku.. selame aku join.. aku tak pernah nak tanye ape tu D.I.Y

  9. aReNieX says:

    woah..bole la masuk dlm buku teks kh camnih…:d

  10. azmie says:

    mr.eims on January 20, 2006 at 5:45 pm said:

    erm… skali tengok cam mc guyver tgh lockpicking lak…

    fuhlawei.. :d

    huhu…ader ghupe mcgeber ker…:joget

    emptyspace on January 20, 2006 at 11:26 pm said:

    baru aku tau D.I.M tu ape… so D.I.Y ialah Do It Yourself… name clan GB lame aku.. selame aku join.. aku tak pernah nak tanye ape tu D.I.Y

    a’a D.I.Y tu do it yourself, D.I.M lak tu do it Myself ler plak…:d

    aReNieX on January 21, 2006 at 2:38 am said:

    woah..bole la masuk dlm buku teks kh camnih…:d

    huhu syllabus tak cukup ler…kene explain lagi detail ler pulok…:)

  11. gie says:

    bapak aku carpenter,bende2 nie dah biase..tapi,aku sebagai anaknya,haprak tak tau…kalo rosak pun,bapak aku yang betolkan…huhuh.. :d

  12. azmie says:

    gie on January 21, 2006 at 10:53 am said:

    bapak aku carpenter,bende2 nie dah biase..tapi,aku sebagai anaknya,haprak tak tau…kalo rosak pun,bapak aku yang betolkan…huhuh.. :d

    kahkah sama ler kita…walaupon bapak aku seorang mekanik, aku laks langsung tatau aper2 pasal bab2 repair kete nih….:p

  13. ejon says:

    apa barang pakai tombol. pakai la kunci selit cam org slalu taruk kat jamban :)>-

  14. gie says:

    wowowow…bapak ade bengkel kete ek…masuk tu…masuk tebo satu…:d

  15. DOmz says:

    Maap yer..
    saje nak test Gravatar aku..
    pasal ko tak psg pintu kebal Cam kat bank En Azmie..
    Hehe

  16. azmie says:

    ejon on January 21, 2006 at 11:40 am said:

    apa barang pakai tombol. pakai la kunci selit cam org slalu taruk kat jamban :)>-

    ni pintu depan ler, takkan nak boh lock cam pintu jamban laks…:-”

    gie on January 21, 2006 at 1:53 pm said:

    wowowow…bapak ade bengkel kete ek…masuk tu…masuk tebo satu…:d

    huhu, turbo tak buat ler gie…berkaitan ngan karburetor weber shj…:d

    DOmz on January 21, 2006 at 2:53 pm said:

    Maap yer..
    saje nak test Gravatar aku..
    pasal ko tak psg pintu kebal Cam kat bank En Azmie..
    Hehe

    huhu pintu kebal, kang payah lak nak tolak bukak pintunyer…:d

    ps: nih domz yg domz.blogdrive.com tu ker?

  17. aph says:

    eheh dah ader tutorial camni senang la nak pecah masuk rumah Azmie ni nanti yek?ahaha

  18. azmie says:

    huhu itupun kalu tau rumah aku lar…:joget

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p