• adeh kene lagi…

     

    mak aii, banyak nyer saman aku kene ni…hari ni satu surat berdaftar disampaikan oleh encik posmen yang setia membuat kerjanyer…sambil menandatangani kat form yang diberi, aku pon belek-belek ler surat berdaftar tu…sah! surat saman!!! tapi untuk siapa? dalam hati kuat aku merasa, yang surat tu dituju khas kepada kereta kelisa aku…dah bukak….yeah betol!!! tepat sekali! surat saman untuk kereta kelisa B** **16…tarikh kesalahan, 03/01/05 (mak aii dah setahun baru sampai!), jam 10.56 pagi, di lebuhraya Cheras/Kajang…aku tau tu memang bukan salah aku, sebaliknya ayah aku yang pakai kete time tu…105Km/H…takler laju maner…>:P …

    lepas tu bukak ler website Rilek, ader service untuk menyemak saman secara online, so aku check ler balik, kot kot ader kesilapan teknikal ker aper…memang betul ler ader buat kesalahan time tu…tapi ader lagi….extra lagi TIGA SAMAN!!! arghh…memasing di tempat yang berlainan, ader yang di Kinta (Perak) ler, Kuala Kangsar, Hulu Langat (yg aku dpt surat hari ni) ngan KL…

     

    setiap saman dikenakan kompaun maksimum RM300…so darab ngan 4 saman? walauwei! RM1,200 tu…tapi nasib baik ader tawaran, setiap kompaun untuk RM150…so kurangler kepada…RM600…still agak mahal!…penin kepala!!! manaler nak korek duit ni…last-last aku nekad, bayar saman yang kesalahan dibuat oleh aku ajer…so sekarang ni cuma 2 saman ajerler yang aku kena bayar…melayang ler RM300 dari akaun maybank2u aku…

    tapi aku cukup tak setuju betol ngan saman ekor ni, pasal kiter kengkadang tak pasti biler lak kiter buat kesalahan memecut kat sesuatu kawasan…contohnyer pasal saman aku kat kawasan Kinta…aku pon taktau ader ke aku lalu kawasan Kinta haritu? baper laju bawak pon tak ingat, pasal bukan satu kawasan ajer lalu…pasal maser tu aku gi majlis tunang abang aku kat Kuala Kangsar nun…dari KL laktu…so agak tak puas hati gakler…

    dulu PDRM kater nak mansuhkan saman ekor ni…tapi aku tengok sampai sekarang still buat pon…kalu camni memang banyak ler duit income depa dapat just dari saman-saman camni…aku prefer saman on the spot, dimaner polis tu sendiri bagi saman by hand kepada driver…that way baru bole percaya 100% #-O

25 Comments


  1. Azraai says:

    woi sapa suh ko bayar saman ekor. tak tengok berita ke. saman ekor ni akan di kaji semula dan semua saman dibatalkan.

  2. azmie says:

    ha nak tunggu dier kaji tu ler yg susah tu, takut dalam masa tu lak dier blacklist reg kete aku nnt tak psl2 takleh renew road tax lak nnt…

  3. azmie says:

    19 November 2005
    Tunggu arahan henti saman ekor

    Kuala Lumpur: Polis masih belum menerima arahan secara rasmi daripada pihak kementerian untuk menghentikan saman ekor.

    Ketua Trafik Pasukan PDRM, Dato’ Gingkoi Seman Pancras berkata, tiada apa-apa yang dapat dilakukan selain daripada menunggu arahan selanjutnya. Polis akan melaksanakan arahan itu sebaik sahaja menerima arahan rasmi.

    “Apa yang dapat dilakukan buat masa ini ialah lebih fokus kepada kesalahan yang dilakukan secara langsung. Kita akan memberi tumpuan kepada penggunaan resit Saman POL 257 ” katanya.

    Saman POL 170A ialah saman yang diisu sama ada secara postal atau diletakkan di kenderaan (tidak diisu secara langsung kepada pesalah.

    Saman POL 257 ialah saman yang diisu secara langsung kepada pesalah trafik apabila kesalahan dikesan.

    kalu ikut statement ni, dier kater “masih menunggu arahan rasmi”. so selagi tak terima apa2 arahan, dier takkan stop saman ekor nih…continue cam bese…:-?

  4. jen says:

    oh kesiannya…

    ;ain kali jangan buat lagi :joget

  5. azmie says:

    this actually happened bcoz i was following my father’s car…bawak tak ingat nyer laju, kalu tak ikut nnt sesat jalan laks…aku tatau jalan langsung…:(

    btw thanx jen…:d

  6. mudslinger says:

    so you dah bayar lah saman tu? ouk aloh…. kesian.
    takpelah, hopefully lepas ni takde lagi saman ekor macam tu…..
    :)

  7. mr.eims says:

    hoooooohohohohohoho~

    hm.. ako penah check gak., payoh tul nak check saman kat internet ni., camene ko leh lak..? magik tol., ako tru lagi td, tak jadi gak., page kosong yg kuar ble ako submit no keta ako., sebenarnye ako risau jugak sebab ako drive keta siyes susah nak ikut limit had laju., bile pergi n balik dari KL – KB .. .. bapelame pakai keta tu bapekali ulang alik takpenah2nye sampai surat saman.. nak check takleh..

  8. azmie says:

    mudslinger on January 18, 2006 at 9:33 am said:

    so you dah bayar lah saman tu? ouk aloh…. kesian.
    takpelah, hopefully lepas ni takde lagi saman ekor macam tu…..
    :)

    yeah aper nak buat…kalu tak nama kene blacklist lak nnt…

    mr.eims on January 18, 2006 at 10:18 am said:

    hoooooohohohohohoho~

    hm.. ako penah check gak., payoh tul nak check saman kat internet ni., camene ko leh lak..? magik tol., ako tru lagi td, tak jadi gak., page kosong yg kuar ble ako submit no keta ako., sebenarnye ako risau jugak sebab ako drive keta siyes susah nak ikut limit had laju., bile pergi n balik dari KL – KB .. .. bapelame pakai keta tu bapekali ulang alik takpenah2nye sampai surat saman.. nak check takleh..

    aku bukak yg rilek.com.my tu ler, kene register dulu, pastu kalu nak check, pi enter namer owner kete, pastu detail ic baru…

  9. abah says:

    Memandu tanpa sedar…cam sleep walking.. :-s

    Bangun – bangun dapat surat saman. 8-x HORRORRR~ lari..lari…

  10. gie says:

    banyak tu…biar beto…adoi….nak check gak laaa…mane tau tetiba je ade saman….adoi..

  11. azmie says:

    abah on January 18, 2006 at 3:47 pm said:

    Memandu tanpa sedar…cam sleep walking.. :-s

    Bangun – bangun dapat surat saman. 8-x HORRORRR~ lari..lari…

    haha, betol…kengkadang kiter bukan sedar kita pandu lebih hadlaju, lebih2 lagi biler nak potong kete2 yg bawak slom cam kekura….:-w

    gie on January 18, 2006 at 5:37 pm said:

    banyak tu…biar beto…adoi….nak check gak laaa…mane tau tetiba je ade saman….adoi..

    check jgn tak check, saman aku seawal januari tahun lepas pon ader…o

  12. flowerbunkus says:

    uhuh…sian yeyh..polis mmg camtu tup2 saman ekor..
    rilek laa beder :-”
    need for speed

  13. hepan says:

    apesal aku takleh masuk pun?

  14. hepan says:

    eh adoi la, tak abis tulis lagi.. aku takleh nak cek saman tu, die cakap page not found. kat mane lagi nak cek ar? takut aa kene saman ni :D

  15. giele view says:

    aik…aku ingat,aku sorg je tak blw view site tu…en epan pun same…huhuhu..me pun nak check gak…

  16. azmie says:

    flowerbunkus on January 18, 2006 at 8:00 pm said:

    uhuh…sian yeyh..polis mmg camtu tup2 saman ekor..
    rilek laa beder :-”
    need for speed

    ahaha…kalu NFS most wanted kan besh…gune kete power2…*berangan :-”

    hepan on January 18, 2006 at 9:12 pm said:

    apesal aku takleh masuk pun?

    eh ko takleh masuk ker? hmmm, aku masuk 3-4 kali ok jek…

    giele view on January 18, 2006 at 9:45 pm said:

    aik…aku ingat,aku sorg je tak blw view site tu…en epan pun same…huhuhu..me pun nak check gak…

    apsal ko ngan winter takleh masuk ni? ader sesaper lain yg dapat masuk tak?

  17. azmie says:

    ralat: aku dah betulkan link ker Rilek nyer website, kene taip http://www.rilek.com.my, baru dapat masuk…

  18. Wizurai says:

    kena byr ke saman?
    try tak payah bayar…
    takpun tunggu dapat diskaun…:-?

  19. azmie says:

    itu dah kira diskaun ler tu, maksimum kompaun rm300 per saman…less 50%…

  20. voski says:

    azmie,
    pasal rilek tue kena register baru bole tengok saman ker? so mane nak cari kalu ade saman / tak ade saman..

    thx..

    p/s: so pity when heard ur news.. :((

  21. azmie says:

    yep yep, kene ader registered akaun kalu nak tengok…kat situ pon bole tgk saman…lepas login&register, klik kat bhg PDRM tu…

  22. Cheypoi says:

    Pg ni aku cek kat http://www.myeg.com.my keta aku kena speedtrep di km54 jln klang-teluk intan…tension jek…terbang lai duit aku $150,rasa2 dpt diskaun tak? cdg nak g jln bandar settle..g pun surat lom smpai g aku cek kat internet jek…kalau kita byr awal tanpa surat resmi pdrm tue boleh ke?pastu boleh dpt ke byk diskaun? g pun diorg tak payah kuarkan byk kos hantar surat saman ke rumah kita…bpk aku pun tak risau..karang naik pulak darah tinggi dia…

    #aku rasa aku bwk takla laju sgt…dlm 90-110 km/j je masa tue…takkan lebih 10-15 km/j kena saman gak?

    pastu soalan kedua…adakah gaji polis berdasarkan dp kerja saman ini? speedtrep?

    soalan ke3. bilakah saman speedtrep nak dihapuskan?…dikuatkuasa?
    ——>19 November 2005
    Tunggu arahan henti saman ekor

    Kuala Lumpur: Polis masih belum menerima arahan secara rasmi daripada pihak kementerian untuk menghentikan saman ekor.

    Ketua Trafik Pasukan PDRM, Dato’ Gingkoi Seman Pancras berkata, tiada apa-apa yang dapat dilakukan selain daripada menunggu arahan selanjutnya.
    …………………………………..
    sekian Masra(sepatutnya mesra)(tp dlm http://www.rmp.gov.my/rmp03/030724.htm tulis MASRA)ENTAHPAPETAH, cepat & betul…
    Yg melapurkan dr pusat pelupusan smpah….

  23. azmie says:

    aku pon bawak takler laju maner, dlm kertas saman tu pon had limit dlm 90, bawak dlm 105…iyerler kengkadang bukan bole kawal laju kiter…mesti telebih sket…pon kene gak…

  24. Cheypoi says:

    soalan ke duabelas drp aku…

    kenapa kalau pegawai polis bawak keta laju2 tak kena saman

    soalan ke tiga belas

    brapa rm cas dikenakan pdrm kalau kita nak menyemak saman kita yg disertakan dgn gambar sbg bukti kita di speedtrep?

    esok lusa aku soal lagi…jwb ni dulu ok

  25. azmie says:

    huhu ko nak p soal bebetol kat depa ke cheypoi…

    1st nyer question tu, oops #12 pasal polis is law executioner, special case utk depa…bukan stakat polis, cam ambulans, dan orang2 kenamaan

    yg #13 tu, tatau pasal tak penah wat camtu lagi…:d

Trackbacks/Pingbacks

  1. Undergrounder`s Blog

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p