• Things that I bought…

    Kelmarin gi ke Low Yat ngan ader sorang makcik tu, ngan anak dia (perempuan), tujuan nak beli laptop utk anak makcik tuler, jadi mintakler pendapat aku nak pilih laptop yang sesuai, sebenonyer laptop ni bukan ader banyak pilihan sangat pon, cumer ader option pon samada boh DVD Combo or upgrade RAM ajer…pastu tengok guner processor aper…one thing kalau harga laptop tu murah sangat, cam under RM3k, aku nasihatkan jangan ler beli, pasal mesti ader catch dier…antaranya cam processor yang agak tak bagus…misalnya Celeron…boh ler baper gig pon kelajuan processor tu, kalau dah Celeron tu Celeron ler gak…lembab…and another one, non-mobile processors, ngan kata yang lain, laptop yang guner desktop processors…laptop yang camtuh pon rege bole dapat under RM3k, even under RM2k pon ader…kelemahan laptop sebegini, cepat panas (aku tau pasal aku penah pakai laptop camni dulu), panasnya tak ingat sampai seluruh body laptop tu leh panas…and biler terlampau panas sangat, akan automatic shutdown…memang leceh sangat.

    Enough with the lecture :P, maka dapatlah anak makcik tu sebijik laptop acer, specs tak ingat sgt…tapi kalu tak silap aku, DVD writer…(combo aku rase, ader ker yang combo? main teka jerk :P ) hardisk dlm 60GB, 256 DDR Ram…and yeah with the centrino thingy…for about RM3.5K…ok rite??? :D

    And aku laks, dah alang2 gi Low Yat tu, aku beli,

    • Aztech Homeplug Ethernet Adaptor HL100E
    • Mitsubishi DVD-R Stack (50pc)
    • Need for Speed Most Wanted – Black Edition PC DVD Game (NFS-MW)
    • Age of Empires III PC DVD Game (AOE III)
    • Smackdown! vs RAW! 2006 PS2 DVD Game
    • Macromedia Studio 2006
    • UBS Accounting
     

    Aderler abes dlm RM200+…aku dah test guner Homeplug Ethernet Adaptor tu, as shown in pic, fungsi mende ni,kita bole menjadikan wiring rumah kita sebagai network cable, menggantikan penggunaan kabel RJ-45…kira jimatler, takyah guner kabel network panjang2…memula ingat cara mende ni jalan, menggunakan 2 pc, tapi rupanya aku tersilap, cuma satu jer PC leh guna, meaning from the ADSL modem, connected to one of the homeplug, without a connection to the first PC, and another one connected to the second PC, let’s say in another room. In order to get the first PC connected, you have to buy another homeplug…so in this situation, 3 plugs were needed for both PC’s to connect to internet…clever…clever…/:-)

    Items lain tu, well let me put it this way…

    The DVD-R stack = pasal nak burn anime ngan tv series yang aku download, dah terlampau banyak sangat sampai makan separuh daripada HD aku (160GB)…

    NFS-MW = memang agak besh, tapi tak baper besh utk PC aku yang kat bengkel ni…grafik loading lembab giler…

    AOE III = as expected, somewhat similar to the previous versions, but hell I love this kinda game, plus they put the previous versions of AOE into the DVD too :joget2

    Smackdown! vs RAW 2006 = well, game yang version sebelomnyer lagi besh, yang latest nih cam hampeh sket…

    Macromedia Studio 2006 = well actually aku nak guner software fireworks tu ajer…yang lain tu…kalu aku belajar balik bole ler guner…;-)

    UBS Accounting = aku taktau camner nak install nye…ROTFLMAO =))

22 Comments


  1. Wizurai says:

    huh, lama dah tak usik UBS… :-?

  2. azmie says:

    weh hang tau tak care nak install software tu? kasik ajar kat aku…:)

  3. winter says:

    uih brape ko beli DVD+R tu? nak gak beli yang branded punye.. slalu pakai melody jek.. huhuhu

  4. ejon says:

    laptop yg sesuai ialah menggunakan teknologi Intel Centrino atau Pentium M. kelebihan teknologi ialah kurang panas dari desktop processor yg dipakai oleh laptop2 yg lama.

  5. azmie says:

    winter on December 16, 2005 at 3:46 pm said:

    uih brape ko beli DVD+R tu? nak gak beli yang branded punye.. slalu pakai melody jek.. huhuhu

    pembetulan, bukan 50pc, tapi 25pc..aku beli dlm RM48 ajer…cari gak brand iomega, tokei kedai tu kater susah nak dapat…

    ejon on December 16, 2005 at 4:36 pm said:

    laptop yg sesuai ialah menggunakan teknologi Intel Centrino atau Pentium M. kelebihan teknologi ialah kurang panas dari desktop processor yg dipakai oleh laptop2 yg lama.

    yep, centrino adalah solution utk laptop yg cepat panas, dan juga masalah kerap abes bateri biler menggunakan WiFi…

  6. CypherHackz says:

    best tak game AOE3 tu?

    erm…sape yang dah try game FEAR?

    hu3. habis semua aku tanya. :-“

  7. cake says:

    brapa kena homeplug tuh? kiranya kena beli dua lagi la neh? kiranya tu takleh guna la tu? :o

  8. azmie says:

    CypherHackz on December 16, 2005 at 8:46 pm said:

    best tak game AOE3 tu?

    erm…sape yang dah try game FEAR?

    hu3. habis semua aku tanya. :-“

    besh tu mmg besh, tapi pc yg kat bengkel tu lembab sgt…dier nak paling kurang processor 1.4Ghz, aku nyer cumer 1.3Ghz…[-(

    cake on December 16, 2005 at 9:37 pm said:

    brapa kena homeplug tuh? kiranya kena beli dua lagi la neh? kiranya tu takleh guna la tu? :o

    aku kene dlm RM163, dier dtg dlm sepasang…yep kene beli sepasang lagi…bukan takleh guner, cumer 1 pc ajer leh guner…

  9. ahmad says:

    hi.. waaa… interesting… dah connect ubuntu ke internet ke? pakai dial-up ke? apsal tak sambar je switch terus… lepas tu jadikan linux ko tu gateway…

  10. abah says:

    ko nih kembar epan ker? hurmmmm ske bebender pc nih.. hohohoho:-?

  11. winter says:

    wah netscape user :D

    25pc/RM48 eh.. cam agak mahal gak tu :D..

    slalu aku beli brand Melody DVD+R 4X 25pc/RM39.90 kat Mines IT City.. free sekeping CDRW kecik :P .. so far aku pakai tak penah lagi problem. :)

    p/s – last time aku pegi dah naik 8X punye speed, price still same rasenye

  12. winter says:

    abah on December 18, 2005 at 5:07 am said:

    ko nih kembar epan ker? hurmmmm ske bebender pc nih.. hohohoho:-?

    demn yuh

    [-(

  13. azmie says:

    ahmad on December 18, 2005 at 1:08 am said:

    hi.. waaa… interesting… dah connect ubuntu ke internet ke? pakai dial-up ke? apsal tak sambar je switch terus… lepas tu jadikan linux ko tu gateway…

    nope tak guner ubuntu lagi…takleh nak install kat pc tu, nnt abang aku ngamuk lak…:p

    abah on December 18, 2005 at 5:07 am said:

    ko nih kembar epan ker? hurmmmm ske bebender pc nih.. hohohoho:-?

    aku? hehehe….dah aku ni amek IT, for sure belajo mende2 ni sumer…:joget

    winter on December 18, 2005 at 5:09 am said:

    wah netscape user :D

    25pc/RM48 eh.. cam agak mahal gak tu :D..

    slalu aku beli brand Melody DVD+R 4X 25pc/RM39.90 kat Mines IT City.. free sekeping CDRW kecik :P .. so far aku pakai tak penah lagi problem. :)

    p/s – last time aku pegi dah naik 8X punye speed, price still same rasenye

    mahal ek? hmm, baru beli first time…tapi aku tak kira baper keping DVD dlm stack tu…main hentam jer…tapi slalunyer kalu brand yg agak terkenal, mmg mahal sket…:d

    winter on December 18, 2005 at 5:11 am said:

    abah on December 18, 2005 at 5:07 am said:

    ko nih kembar epan ker? hurmmmm ske bebender pc nih.. hohohoho:-?

    demn yuh

    [-(

    hahah…abah jeles ler tu…

  14. winter says:

    Abah mmg begitu mie.. SPAM SPAM SPAM SPAM :))

  15. cake says:

    tudier.. ratus2 jugak yer.. [-(

  16. azmie says:

    seblom ni ader komen dari budak ahmad tuh, memandangkan contentnyer tak wajar dan sesuai untuk ditunjuk maka aku label kan komen tuh sbg “moderated”…

  17. cake says:

    ape kene encik ahmad tuh.. [-(

  18. azmie says:

    WTF, semalam main game AOE III tuh, leh lak dier bagi warning, processor aku tak layak nak main game tuh…=))

  19. jay says:

    :)>- hai, bole bagi aku kelebihan & kekurangan menggunakan komputer@laptop???????? :-w:-h

  20. azmie says:

    komputer: senang nak apgred, tapi bukan portable
    laptop: senang dibawak kemana2, tapi takleh nak apgred…

    :d:d

  21. Ricardo says:

    q mau nanya kelebihan dan kekurangan dari centrino dan core duo

  22. azmie says:

    centrino: old
    core duo: latest

    :d:d

Trackbacks/Pingbacks

  1. Azmie.net » Blog Archive » pillz…
  2. NFS Carbon « Azmie.net
  3. pillz… « Azmie.net

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p