• inuyasha – anime review

     

    akhirnyer selesai sudah aku tengok anime nih…agak lamer gak ler aku nak download kesemua ep, (167 ep tuh…banyak ooo…) termasuk ler movie dier…secara keseluruhannya, citer nih berlaku pada zaman lampau, mengisahkan sekumpulan manusia bersama youkai (youkai bermaksud monster) dalam misi untuk mencari sejenis kaca permata bernama “Shikon No Tama” yang telah berteraburan di merata tempat (cam dragon ball ler gak) dimana biler sesuatu youkai dapat memiliki walaupun satu serpihan mende nih, dier akan menjadi lebih berkuasa dan bertenaga…

    watak utama citer nih merupakan inuyasha, sejenis hanyou (bermaksud separuh youkai separuh manusia) yang pada mulanya agak sedikit “jahat” tetapi sedikit demi sedikit berubah kepada seorang yang baik setelah bertembung dengan kagome, iaitu seorang gadis dari zaman moden yang berhubung ngan zaman lampau melalui sebuah perigi khazanah keluarganya. Yang menariknya, kagome nih mirip ngan bekas kekasih inuyasha iaitu seorang yang telah mati akibat salah faham antara mereka. kira cam reincarnation lar nih, ader kisah gakler sebalik salah faham derang…kene tengok citer nih dari mula sampai habes kalau nak tau…:->

    kronologi citer nih amat menarik dimana sepanjang pencarian permata tuh, mereka bertembung bermacam-macam youkai yang baik dan jahat. Watak jahat utama dalam siri anime nih ialah Naraku. Inuyasha juga mempunyai seorang abang bernama sesshoumaru yang pada pandangan aku memang lagi hebat dan mantap kalau nak compare ngan inuyasha…seperti biasa ler, kalau nak tau, sendiri mau tengok arr…

    tetapi penghujung jalan cerita agak tergantung sikit pasal tidak menceritakan macamana inuyasha menewaskan musuh ketat dier iaitu Naraku…so agak tak puas hati gakler…/:-)

     

    Overview

    Anime Title: Inuyasha – Sengoku Jidai (the feudal era)

    Total Ep: 167

    Movies:

    Movie 1= The love that trancends time
    Movie 2= The castle beyond the looking glass
    Movie 3= Tenka no hadou ken (Swords of supreme ruler)
    Movie 4= Fire on the mystic island

    Main Characters:

    Inuyasha

     

    Kagome

     

    Miroku

     

    Sango

     

    Shippo

     

    Sesshoumaru

     

    Naraku

     

6 Comments


  1. megat says:

    ermm… cam best. mmg best pun!

    aku tengok citer nie kat channel singapore tetiap malam kat ch central… tp selalu miss!

    p/s : nanti nak dload melalui PC baru ;)

  2. winter says:

    macam best tapi sampai 160+ episod.. wohh….

  3. azmie says:

    i love inuyasha!!!! :d:malu

  4. azmie says:

    ermm, what’s this supposed to be? a trackback link?

  5. azmie says:

    waa…aper nih…trackback ker aper? is there such thing as spammed trackbacks? ~X(

  6. azmie says:

    arghh karut dah nih..i’m closing the comments!