• moving on…

    minggu lepas aku tolong mak sedara aku pindahkan barang dari flat pekeliling ke flat seri rampai di setapak, banyak gak barang considering rumah mak sedara aku tuh kecik jerk, satu bilik tuh, flat pekeliling tuh antara 1st generation flats yang terbina di Malaysia…lamer tuh…and now, tatau ler samada DBKL nak roboh ataupon ubahsuai balik bangunan tuh…

     

    Pemandangan dari rumah mak sedara aku

     

    Kawasan pembinaan

     

    Blok lain

     

    Blok ni sama kaler ngan blok yg mak sedara aku tinggal skrg ni

     

    Kawasan belakang flat, bukit tinggi tu

     

    Flat pekeliling…tingkat 16

     

    rumah mak sedara aku sebelah yg ader astro tu

    Actually mak sedara aku previously tinggal kat tingkat teratas sekali kat flat pekeliling tuh, ader 16 tingkat sumernyer…bayangkan ler betapa payah nak pindahkan barang dari atas ker bawah, pastuh nak pindah ker flat baru tuh, dier dapat tingkat 10 laks, dari 19 tingkat yang ader…lagi payah nak bawak naik barangnyer…tambah lagi, spt yang aku tulis seblom nih, di mana lif dier terletak kat bhg selatan, manakala rumah mak sedara aku kat bhg utara nun…as a result, besok pagi bangun sakit badan…tapi takper, demi mak sedara aku…aper pon sanggup buat…:D

14 Comments


  1. winterwish says:

    abang gagah si azmie.. ahahaha. rajin benor ko tolong mak sedare ko, ade dpt ape2.. :D

  2. ZEO says:

    flat tu dirobohkan tak silap ako, dulu pernah ade talk talk kat WHI.
    untung la dpt umah baru, tapi kan ade kes pemilikan kalau pemilik sekarang ni meninggal dunia tak leh nak turun temurunkan kat keluarga. mak sedara ko tak kene ker?

  3. azmie says:

    dapat exercise ler…aku makin gemok skrg nih woo…;))

    ituler, nasib baik tak boh namer arwah bapak sedara aku, namer mak sedara aku…kira selamat ler lagi…

    tapikan camner ler nak roboh, sebab flat tuh betol2 dekat ngan bangunan lain, lebih2 lagi monorail…baper meter jerk jaraknyer…kalu roboh tak effect ker?

  4. ZEO says:

    ishh ko ni, kalau dah pakar meroboh. walau se inci pun tarak hal. kalau bende cam tu pun jadi masalah, NEW YORK tu semua dah sah sah bangunan lama.
    tatau la. ade kata nak suh biarkan, tapi sebab mereka disuruh pindah bukan nak kene roboh ke flat tu.

  5. azmie says:

    heheh, mmg konpem roboh, depa bawak mai org dari jerman tgk camner bole roboh ker idak, mamat jerman tuh kat bole, no halnyer…:D

  6. sherry says:

    last week ade lalu dpn pekeliling tuh..nampak cam satu flat dah roboh….:peace

  7. azmie says:

    erk? belom lagi ler…takkan ader yg dah roboh kot? pasal baru jek satu blok yg disuruh pindahnyer…that is blok yg mak sedara aku duduk…ader 7 blok sumer…

    aku dengo kater nyer tahun depan baru nak roboh…

  8. sherry says:

    hahaha..ntoh lerr..cuz mase tuh nampak cam kawasan kat tepi BP tu cam hilang satu blok..hehe
    :D:D

  9. sabri says:

    saya pun kena pindah ke setapak jaya sana. tapi kalau nak kata roboh flat pekeliling itu taklah macam roboh bangunan new york semua terhempas macam “sandcastle” flat pekeliling ini = satu unit flat siap di bina (prefabricate) sebelum di cantum jadi flat besar. So kalau dbkl nak roboh flat ini, akan dikeluarkan satu unit satu unit juga. Masa itu seronok nak tengok sebab macam building bloks sahaja. will miss this place though

  10. azmie says:

    sabri dok pekeliling gak ker?

    erk…so dier tak roboh ker flat tuh? but sepupu aku kater mmg roboh…tatauler maner satu yg betulnyer nih…

  11. sabri says:

    ;-)tak tahulah nak roboh ke tak , sekejap kata roboh sekejap kata tak, tapi tengok blok yang dah hampir kosong – ngeri lah -tinggal beberapa family saja dalam satu blok -lain semua dah pindah

  12. hello everyone. i’m azreen. came across this blog while researching for Flat Pekeliling :) i will be doing a documentary pasal Flat Pekeliling, start shooting next week. indie style je, im not a pro. inspired lepas baca artikel dalam paper hari tu. was surprised tgk banyak blok dah kosong. my uncle used to live there masa kecik2, pernah la jugak main kat bwh flat tu dulu :) i’m sure tempat ni byk tinggal memory to all of you. ev u guys are interested, boleh tak jadi interviewee for my docu nanti : ) and azmie, tanya ur auntie sekali ke? i’m looking forward to meet org2 yang paling lama menetap kat situ, for like 38 years. mcmmana la perasaan diorang bila kena pindah n everything.
    paper Berita Harian ada keluar artikel mcmmana diorang nak robohkan all the flats. siap ada plan baru future projects yg nak dibuat kat situ.
    wish me luck on the docu project :)

  13. azmie says:

    erm buat docu ek, be glad to help…nnt aku tanyer kat auntie aku…camner nak keep in touch nih?

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p