PUTRAJAYA 21 Mac – “Sakit mak, sakit…,” rintih Mohd. Hazman Khan Seh Zahidi, 9, yang menerima 180 jahitan akibat digigit tiga ekor anjing garang semasa berjalan untuk solat Jumaat di Puchong, minggu lalu.

Dia kini menghadapi trauma. Murid Tahun Tiga Sekolah Kebangsaan Putra Perdana itu enggan pulang ke rumah kerana takut anjing-anjing berkenaan akan menyerangnya lagi.

Igauannya digigit anjing jenis kacukan Jerman Shepherd dan Rottweiler secara serentak sukar dilupakan.

Hazman terpaksa bergantung kepada ubat penahan sakit untuk tidur nyenyak, tetapi selepas terjaga dia akan menangis lagi.

“Walaupun dia sudah boleh berdiri dan berjalan, keadaannya masih lemah.

“Kecederaan pada seluruh bahagian badan Hazman menyukarkan pergerakan serta jadual makan minum hariannya,” ujar bapanya, Seh Zahidi Seh Hashim, 36, ketika ditemui di kediamannya di Taman Putra Perdana, di sini.

Hazman dibenarkan keluar dari Hospital Putrajaya petang ini.

Bagaimanapun, anak sulung daripada tiga beradik yang dibenarkan pulang pada pukul 4 petang ini, masih perlu mendapatkan rawatan susulan dalam tempoh minggu ini.

Kata Seh Zahidi, anaknya mula meminta ibunya menyuapkan makanan dan boleh bercakap.

“Perkataan yang keluar daripada mulutnya kepada ibunya adalah keluhan keperitan menanggung kesakitan dan enggan pulang ke rumah kerana trauma dengan kejadian yang menimpanya,” katanya sambil ditemani isterinya, Mashitah Saaid.

Jumaat lalu, Hazman diserang anjing peliharaan jirannya di Taman Putra Perdana, Puchong ketika sedang dalam perjalanan bersama dua orang sepupunya untuk bersembahyang Jumaat.

Akibat serangan itu, Hazman dimasukkan ke bilik bedah hospital hospital hampir lapan jam dari pukul 6 petang hingga 2 pagi bagi membolehkan doktor menjahit luka-luka pada seluruh badannya.

Menurut Seh Zahidi, Hazman asyik merengek-rengek dan mengadu seluruh badannya sakit.

Seh Zahidi menegaskan beliau tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pemilik anjing terbabit.

“Ini kerana bukan kali pertama kejadian tersebut berlaku.

“Walaupun beberapa laporan mengenai anjing terbabit dibuat sebelum ini, tiada sebarang tindakan yang diambil sehingga insiden yang menimpa anak saya,” katanya.

Source: utusan.com.my, 2nd image from bharian.com.my

Kesian gak aku tengok budak tuh, teruk kene gigit dek anjing…yang owner anjing nih pon satu, tau nak bela anjing jek, jaga makan minum tanak, tuh pasal anjing jadik brutal ganas giler tuh…aku tak salahkan anjing, tapi salahkan owner…so kasik bunuh samer itu owner…huahuahua…

3 thoughts on “Budak kene gigit anjing

  1. druedana says:

    yeaaaa…kasi bunuh sama itu owner..dat poor boy is suffering..sian giler..:(

  2. winter says:

    agreed… eh jangan la bunuh owner. bunuh anjing die. ker memang salah owner? /:)

  3. azmie says:

    bukan salah anjing…dier cumer binatang, tatau aper…kalu tak dijaga ngan betul…nnt bertambah ganas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p