• ASPCA

    Malam tadi tengok tv bukak channel animal planet, tengok rancangan “pet protectors” or something like that. Kat Amerika derang ader undang-undang yang ketat mengenai penderaan binatang, sampaikan ader penguatkuasa nya sendiri, “the american society for the prevention of cruelty to animals” aka ASPCA, cam polis gak ler, derang akan siasat dimana kes penderaan binatang berlaku, cukup bukti berlaku nya penderaan tuh, owner binatang atau orang yang terbabit dengan penderaan tuh akan didenda USD$1k ataupon penjara setahun ataupon 2-2.

    Aku ader tengok satu kes dimana seekor kucing dipukul dengan begitu teruk oleh jiran tuan punya kucing tuh, menggunakan sebatang kayu, keadaan kucing tuh toksah ler nak citer, sebab begitu teruk, malas nak citer banyak pasal sedih betul tengok keadaan kucing tuh, maka dipendekkan cerita, lepas dibawa ke veterinar, doktor mengatakan keadaan kucing tuh begitu teruk sangat sampai tak bole diselamatkan lagi, kebetulan masa tuh owner dier baru sampai, tak tahan siot tengok air muka dier, lepas doktor bagitau situasi kucing tuh, lepas tuh dier cakap takde aper-aper lagi nak buat kecuali “put to sleep”, masa tuh ler satu keluarga owner tuh datang, tengok kucing tuh buat kali terakhir…dang…aku pon menangis, sedih giler tengok situasi menyayat hati tuh.

    Selepas tuh, enforcer ASPCA nih terus pegi carik orang tuh, lepas cukup kumpul bukti dan juga saksi-saksi yang telah nampak jiran tuh pukul kucing “brutally”, dier terus digari on the scene dan terus dihumban ke lokap menunggu untuk dibicarakan.lepas nih tanak berkasar ngan binatang dah…:-(

Leave a comment

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p